Policija traži tipove koji su u vukovarskoj Koloni sjećanja jučer vikali ‘Za dom spremni’

Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira uzvikivanje ustaškog pokliča kažnjava se iznosom od 700 do 4000 eura

18.11.2023. Vukovar - Pod geslom "Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu" u Vukovaru se obiljezava 32. godisnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu. Kolona sjecanja koju predvode hrvatski branitelji Vukovara zajedno s clanovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na celu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar. Photo: Borna Jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna Jaksic/PIXSELL

Policijska uprava vukovarsko-srijemska provodi izvide zbog skandiranja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” tijekom jučerašnje vukovarske Kolone sjećanja, javlja Jutarnji list.

“MUP je nadzirao događaj i u tom smislu provode se aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti vezano i uz tu situaciju”, kazao je listu Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

Podsjetimo, jučer je u Vukovaru manja grupa ljudi u neposrednoj blizini centra grada nekoliko puta uzviknula “Za dom spremni”, što je prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira kažnjivo novčanim iznosom od 700 do 4000 eura.

‘Neka policija postupa po zakonima’

Novinarka RTL-a jučer je vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu zatražila komentar o, kako je kazala, tri mladića koji su uzvikivala ustaški poklič, a on je kazao “neka policija postupa po pravilima i zakonima”. “Na 150 tisuća ljudi, da ih je 150 vikalo, to bi bio promil”, kazao je.

“Te tri mlađe osobe što su radile incident, ne znam čim izazvan, pozivam ih ubuduće kad dođu u Vukovar da s mislima idemo na Domovinski rat i 1991. Insignije HOS-a i HOS – da, svaka druga ratna postrojba – da, civili i poginuli u Vukovaru – da. Sve druge konotacije koje se vežu s fašizmom i 1941.-1945. nam ne trebaju”, dodao je Penava.