Poljski vladajući desničari doživjeli katastrofu na izborima, oporbene stranke osvojile većinu glasova

Rezultati su neslužbeni, moguće su velike korekcije

Poland's main opposition leader, former premier and head of the centrist Civic Coalition bloc, Donald Tusk addresses supporters at the party's headquarters in Warsaw, Poland on October 15, 2023, after the presentation of the first exit poll results of the country's parliamentary elections. (Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP)
FOTO: AFP

Završeni su parlamentarni izbori u Poljskoj. Prema izlaznoj anketi koju je proveo Ipsos za poljsku nacionalnu radioteleviziju TVP i velike privatne kanale, vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila je najveći udio glasova, 36,8 posto.

Ako službeni rezultati izbora ne budu drastično različiti od ankete Ipsosa, to znači da je PiS pretrpio ozbiljan neuspjeh i neće uspjeti formirati novu vladu.

Naime, Tri oporbene stranke centra, Građanska koaliciju (KO), Treći put (kršćanski demokrati) te Ljevica osvojili su 53,2 posto glasova, odnosno 248 mjesta u parlamentu od 460. PiS i njegova vjerojatna saveznica Konfederacija (krajnja desnica) imaju 212 mjesta.

Tusk slavi odlazak PiS-a

“Nije jasno da će nedjelju rezultati izbora u Poljskoj završiti novim mandatom za vladajuću stranku Prava i pravde (PiS)”, rekao je njezin lider Jaroslaw Kaczynski. Njegov stranački kolega, poljski premijer Mateusz Morawiecki, poručio je da je PiS “pobjednik izbora”.

Čelnik KO-a, bivši premijer Donald Tusk rekao je u nedjelju navečer da je demokracija pobijedila i da će PiS otići s vlasti. “Nikad nisam bio toliko sretan kao što sam danas s drugim mjestom. Demokracija je pobijedila. Maknuli smo PiS s vlasti”, rekao je Tusk.

Radikalna desnica ispod očekivanja

U prvoj izjavi Slawomir Mentzen, čelnik Konfederacije rekao je da su rezultati njegove stranke ispod očekivanja, jer je dobila samo 6,2 posto. Konfederacija je bila najizgledniji partner PiS-a za sastavljanje nove vlade, a program i djelovanje tog izrazito desnog pokreta analizirala je Telegramova Irena Frlan Gašparović.

Važno je napomenuti da su navedeni rezultati neslužbeni i da su moguće njihove korekcije. Službeni rezultati parlamentarnih izbora u Poljskoj bit će objavljeni u ponedjeljak.