Poništit će se oni izbori za dekana Učiteljskog fakulteta na kojima su kandidata eliminirali jer je dokumente donio na USB-u, a ne CD-u

Izbori će biti poništeni nakon bizarnog odbijanja kandidata

5.10.2023., Zagreb - U Velikoj dvorani Sveucilista u Zagrebu odrzana je svecana akademija Uciteljskog fakulteta u Zagrebu povodom Dana Fakulteta i Svjetskog dana ucitelja. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ipak će se poništiti izbori za dekana Učiteljskog fakulteta u Zagrebu nakon što je tijekom zaprimanja kandidatura izbio skandal. Imenovat će se novo izborno povjerenstvo i izborni proces provest će se ispočetka, piše Nacional.

Podsjećamo, na natječaj se prijavilo petero kandidata, no dvojica su odmah eliminirana. Prvi, profesor Tomislav Krznar, eliminiran je jer nije potpisao prijavnicu, a drugi, Tin Perkov, jer je dokumentaciju za prijavu predao na USB-u, a ne na CD-u.

Zabilježeni su propusti i ‘iritantna krutost’

Zbog toga se kandidat Perkov žalio Fakultetskom vijeću, tražeći poništenje izbora za dekana. Međutim, Vijeće je glasalo protiv, nakon čega se Perkov obratio dopisom Statutarnom odboru Sveučilišta u Zagrebu.

Sada je stigao odgovor sveučilišnog Odbora, koji je iznio mišljenje u kojem na punih pet stranica, navodi Nacional, iznosi kritike na rad izbornog povjerenstva “u čijemu radu su zabilježeni očigledni propusti pa i iritantna krutost, što je dovelo do pomutnje”, što je ujedno i kritika Učiteljskom fakultetu tj. njihovom Fakultetskom vijeću.

“Poziv ne smije biti sredstvo eliminacije, nego mehanizam otvorenosti i pluralizma”, stoji u mišljenju Odbora, kojega potpisuje predsjednik Odbora za statutarna pitanja Ivan Milotić. “Nedopustivo je pritom išta ograničavati, primjerice vrstu ili gramaturu papira za tiskani oblik ili sredstvo prijenosa u kojem će digitalne datoteke biti dostavljene”, napisali su.

‘Spominjanje CD-a je protiv zdravog razuma’

“Odbor je čvrstog stava da se postupak izbora dekana treba provesti uredno i na pravno siguran način, ali ne i tako da su u pozivu sadržane neživotnosti koje je teško postići (a spominjanje CD-a to svakako jest jer je riječ o tehnološkom anakronizmu koji danas u upotrebi gotovo i ne postoji), koje idu protiv zdravog razuma i koje stoga bez ikakva opravdanog razloga ili logičke održivosti isključuju pristupnike”, stoji u mišljenju Odbora.

Upozorili su da i sam poziv nije jasan. “Nije bez sumnje izraženo treba li dokumentaciju predati i u digitalnom obliku (pa je onda naznaka CD-a u zagradi samo primjerična enumeracija) ili je zapravo riječ o restrikciji da digitalni oblik podrazumijeva samo i isključivo CD. Različiti članovi Odbora posve različito čitaju i razumiju taj tekst, što a priori znači da ne prolazi test razumljivosti.”

Mišljenje Odbora za statutarna pitanja prihvatio je rektor zagrebačkog Sveučilišta Stjepan Lakušić i time zapravo poništio izbore. Točnije rektor je dao uputu Fakultetskom vijeću da poništi izbore, a to bi se trebalo dogoditi u četvrtak na sjednici Fakultetskog vijeća.

‘Da nije bilo medija, ne bi bilo reizbora’

Kandidat Tin Perkov zahvalio se medijima jer, kako kaže, bez njih ne bi bilo ponovljenih izbora. “Nakon objave slučaja u medijima i nakon što mi je sudski vještak Krunoslav Hrnjak poslao vještačenje, a koji je također bio ponukan medijskim objavama, rektor je ipak zatražio od Odbora za statutarna pitanja da razmotri ovaj problem”, kaže.

“Do toga ne bi došlo da nije bilo kolega koji su, kao skupina zabrinutih nastavnika Učiteljskog fakulteta, uputili medijima ovaj slučaj. Ovdje se svakako dogodio pozitivan ‘pritisak medija’ bez kojeg ne bi došlo do poništenja izbora”, dodao je.

“Moram zahvaliti kolegama, vjerovali ili ne, ja ne znam tko su oni. Netko je cijelu nelogičnost oko izbora dostavio medijima, smatram da je to dobro, jer to nije nešto što smeta samo meni osobno, pa ja sad tu gnjavim, nego je reagirala kritična masa ljudi na fakultetu i to je dobro”, izjavio je Perkov i napomenuo: “Natječaj se ponavlja. Ne bih nagađao što će dalje biti, vidjet ćemo”.