Putin zaprijetio Ukrajini i obećao da će pojačati napade. Kaže i da se rat okreće u korist Moskve

Ukrajinski napad na Belgorod nazvao je 'namjernim napadom na civile'

FOTO: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je intenzivirati napade na Ukrajinu nakon višednevnog zračnog bombardiranja s obje strane, piše BBC. U govoru tijekom posjeta vojnoj bolnici u Moskvi najavio je da će vojska nastaviti gađati ukrajinska vojna postrojenja, dok je ukrajinski zračni napad na ruski Belgorod u subotu nazvao “namjernim napadom na civile”. U tom napadu ubijeno je 25 ljudi, kažu lokalni dužnosnici.

Govoreći ruskim vojnicima u ponedjeljak Putin je rekao da se rat okreće u korist Moskve i da želi da brzo završi, ali samo pod uvjetima koje će postaviti Rusija. Dodao je da su zapadne pristaše Ukrajine najveća prepreka okončanju sukoba, ali je rekao da se njihova retorika počela mijenjati jer su, kaže, počeli shvaćati da ne mogu uništiti Rusiju.

U novogodišnjoj poruci ni spomena Ukrajine

Podsjetimo, u nedjelju je Putin uputio svoju tradicionalnu novogodišnju poruku u kojoj je pozdravio ruske vojnike kao heroje, no nije spominjao rat u Ukrajini. S druge strane, u svom novogodišnjem obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obećao je naglo povećanje broja oružja koje će zemlja proizvesti 2024. godine, obećavši da će izgraditi najmanje milijun dronova.

Proteklih dana Rusija i Ukrajina razmijenile su više napada. Ukrajina je granatirala Donjeck pod ruskom kontrolom u novogodišnjoj noći, tvrde službenici iz Moskve, pri čemu su poginule najmanje četiri osobe, a 13 ih je ranjeno. U subotu su ukrajinske snage pokrenule niz napada na mete u jugozapadnoj Rusiji, uključujući i napad na Belgorod koji je Putin nazvao “terorističkim napadom”.

U Belgorodu ubijena četverogodišnja djevojčica

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je u ponedjeljak da se broj mrtvih popeo na 25 nakon smrti četverogodišnje djevojčice teško ozlijeđene u napadu. Ona je peta žrtva napada na Belgorod.

Prošlog je tjedna Rusija pokrenula opsežni napad u nekoliko gradova diljem Ukrajine, ubivši najmanje 45 ljudi. Kijev je te napade opisao kao najveće rusko raketno bombardiranje u ratu dosad.