Rimac tvrdi da će famozni robotaksiji biti operativni do 2026., i da će uskoro predstaviti prvo vozilo

Rimac kaže da mu je cilj promijeniti živote ljudi

24.11.2022., Zagreb - Opcina Stupnik s tvrtkom Rimac Tehnologije potpisala je ugovor o gradnji Centra za istrazivanje.  Nacelnik opcine Stupnik Bruno Perkovic i Mate Rimac.   Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Mate Rimac dao je intervju za britanski Autocar u kojemu je najavio flotu robotaksija koja će biti operativna do 2026. godine. Ispričao im je kako je Nevera glavni proizvod Rimac Automobila ali i kako je cilj projekta robotaksija važan.

Cilj je, ispričao je dalje, „promijeniti živote brojnih ljudi“ pružanjem lako dostupnog, električnog i urbanog transporta. Usto je najavio kako će predstaviti visoko autonoman robotaksi početkom ove godine.

O samim taksijima nije govorio puno, no oni bi trebali moći voziti bez ikakve ljudske pomoći. Autocaru je Rimac ipak kazao da je robotaksi „automobil, ali potpuno drugačijeg tipa.“ To, zaključuje spomenuti portal, sugerira da će biti dizajniran s naglaskom na maksimalno korištenje unutarnjeg prostora, ali i tako da mu električni pogon bude efikasan.

Promijenit će način kako se krećemo?

Rimac je u intervjuu kazao kako bi njegovi taksiji mogli „promijeniti način na koji se ljudi kreću gradovima“. Vjeruje da bi usluge koje će oni pružati biti premium usluge, ali to ne znači da će biti „skupe ili otmjene.“

Podsjetimo, ovaj projekt je nedavno dobio 179,5 milijuna eura iz EU, preko NPOO-a, dok je Vlada za robotaksije odobrila 89,7 milijuna eura avansa. Autocar piše kako je Rimac navodno u pregovorima s 20 europskih gradova, ali i s gradovima s Bliskog istoka, kojima nudi uslugu robotaksija.

Podsjetimo, ovaj projekt je u javnosti izazvao kontroverze zbog pomicanja rokova njegovog završetka. Naime, rok za dovršetak prototipa pomaknut je za godinu dana. Izvršni direktor tvrtke koja se bavi razvojem Rimčevih robotaksija, Marko Pejković, nedavno je kazao kako Mate Rimac već dugo nije operativno uključen u taj projekt.