Rusima i Bjelorusima dopušteno nastupati na OI u Parizu. Morat će potpisati da poštuju mirovnu olimpijsku misiju

Momčadima i ekipama nastup neće biti omogućen

The Olympic flag (L) and the Russian flag flutter during the Closing Ceremony of the Sochi Winter Olympics at the Fisht Olympic Stadium on February 23, 2014.   AFP PHOTO / DAMIEN MEYER (Photo by Damien MEYER / AFP)
FOTO: AFP

Ruski i bjeloruski sportaši koji su se kvalificirali za Olimpijske igre u Parizu 2024. moći će sudjelovati kao neutralni, potvrdio je Međunarodni olimpijski odbor. No, ne smiju isticati nacionalna obilježja. Sportašice i sportaši iz ove dvije države će nastupati pojedinačno, kao neutralni, pod uvjetom da su ispunili kvalifikacijske norme, dok momčadima i ekipama nastup neće biti omogućen.

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije će u Parizu praktično predstavljati samo sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja, niti će u slučaju osvajanja zlatne medalje biti intonirana njihova državna himna.

Nastup će biti dopušten samo onim sportašicama i sportašima koji nemaju nikakve veze s vojskom ili snagama sigurnosti i koji ne smiju aktivno pokazivati svoju podršku ratu u Ukrajini.

Ukrajina zaprijetila bojkotom

Kao dodatni uvjet za nastup u Parizu, MOO zahtijeva od svih sportaša da se pismeno obvežu na poštovanje Olimpijske povelje, a time i “mirovne misije olimpijskog pokreta”. Prema podacima MOO-a, osmero Rusa i troje Bjelorusa se dosad kvalificiralo za nastup a OI u Parizu. Kvalifikacijske norme je ispunilo oko 4600 sportašica i sportaša, a među njima je i više od 60 ukrajinskih predstavnika.

U rujnu je Međunarodni paraolimpijski odbor ukinuo potpunu zabranu Rusiji i dopustio ruskim sportašima s invaliditetom da se natječu na Paraolimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom. To je već bilo protumačeno kao najava slične odluke MOO-a.

Inače, Ukrajina je najavila da će bojkotirati Olimpijadu ukoliko se ruskim i bjeloruskim sportašima dopusti sudjelovanje, piše BBC.