SAD se priprema za napad Irana na američku ili izraelsku imovinu u regiji. Kažu da bi se mogao dogoditi već idući tjedan

Čeka se odgovor na izraelski napad u Damasku

Iranian soldiers stand next to an Iranian Kheibar missile (R) and a Shahab-3 missile (L) during a rally marking al-Quds (Jerusalem) day, in street at the capital Tehran, on April 29, 2022. An initiative started by the late Iranian revolutionary leader Ayatollah Ruhollah Khomeini, Quds Day is held annually on the last Friday of the Muslim fasting month of Ramadan. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

SAD je, prema saznanjima CNN-a, u stanju pripravnosti i “aktivno se priprema za značajan napad Irana, koji bi se mogao dogoditi već sljedeći tjedan”. Napad bi, tvrdi viši dužnosnik administracije američkog predsjednika Joe Bidena, mogao biti na izraelsku ili američku imovinu u regiji. Potencijalni napad bi, dodaje dužnosnik, bio odgovor na izraelski napad u Damasku, gdje su u ponedjeljak ubijeni najviši iranski zapovjednici. Iz Irana su kasnije rekli da će “Teheran odlučiti o tipu odgovora i kazne protiv agresora”.

Američki dužnosnici vjeruju da je napad “neizbježan”, a izraelski dužnosnici se slažu. Dvije vlade zbog toga neumorno rade na pripremanju za napad, koji bi se mogao odviti na više načina. Moguće je da će se napasti i američka i izraelska imovina, kao i njihovo osoblje.

Rat na Bliskom istoku bi mogao eskalirati

Potencijalni napad Iranaca bio je, kaže dužnosnik, glavna tema telefonskog razgovora predsjednika Bidena s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak. Dužnosnik kaže da obje vlade sve do petka nisu znale kada i kako Iran planira uzvratiti udarac.

Izravan napad Irana na Izrael je najgori mogući scenarij za koji se Bidenova administracija priprema. Takav napad bi sasvim sigurno doveo do brze eskalacije ionako već burne situacije na Bliskom istoku. Rat između Izraela i Hamasa bi se mogao proširiti i u širi regionalni sukob, što je Biden do sada pokušavao izbjeći.