Šef ukrajinske vojske o ratu s Rusijom. 'Potrebno je stvoriti novi državni sustav tehnološkog naoružavanja'

Nije spomenuo razdor sa Zelenskim ni mogućnost da napusti dužnost

Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Valerii Zaluzhnyi takes part in a ceremony marking Ukraine's Independence Day, in Kyiv on August 24, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by SERGEI CHUZAVKOV / AFP)
FOTO: AFP

Šef ukrajinske vojske Valerij Zalužni pozvao je na “potpuno novi državni sustav tehnološkog naoružavanja” u članku objavljenom u četvrtak nakon što je nekoliko medija izvijestilo da će ga ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijeniti.

Sada je CNN, usred lavine tih glasina, objavio tekst koji je napisao Zalužni i u kojem on kaže da se Ukrajina mora prilagoditi smanjenju vojne pomoći svojih ključnih saveznika i još se snažnije usredotočiti na tehnologiju ako želi dobiti svoj rat protiv Rusije. Nije spomenuo razdor sa Zelenskim ni mogućnost da napusti dužnost, piše CNN. Navode da je ukrajinski general napisao članak prije “očekivane najave njegova otkaza”.

Veliko priznanje generala

Zalužni se nastoji nadovezati na tvrdnje iz eseja objavljenog prije tri mjeseca, uz prvi komentar o nizu političkih neuspjeha u zemlji i inozemstvu. U spomenutom eseju, objavljenom u Economistu, Zalužni je istaknuo važnost bespilotnih letjelica i sposobnosti elektroničkog ratovanja kao prioriteta za Ukrajinu. “Novi inovativni pristupi mogu ovaj rat položaja pretvoriti u rat manevara”, zaključio je.

Zalužnijevo spominjanje i aludiranje da se rat u Ukrajini pretvorio u pozicijski rat, koji se definiran iscrpljenošću i nedostatkom kretanja na bojnom polju, zapravo je priznanje da je ukrajinska protuofenziva gotova. Očekivanja ranije te godine bila su da bi Ukrajina mogla krenuti u napad i probiti se naprijed, vodeći manevarski rat kako bi povratila značajne količine teritorija koje je izgubila godinu ranije.

Ali pokazalo se da je teško prevladati duboka ruska minska polja i tešku artiljerijsku vatru, zajedno s brzim širenjem dronova po svim linijama bojišnice. Na jugu su ukrajinske snage napredovale oko 20 kilometara, a nadali su se da bi mogli stići sve do obale, udaljene oko 70 kilometara.

Ukrajina mora pomoći sama sebi

Zalužni je u odvojenom intervjuu nazvao rat slijepom ulicom, na što je ured Zelenskog oštro reagirao, rekavši da takav govor samo pomaže Rusiji. General je u svom članku za CNN jasno dao do znanja da smatra da ukrajinski vojni čelnici također moraju uzeti u obzir niz razočaranja i ometanja izvan bojnog polja. Spomenuo je i neuspjeh SAD-a da dogovori novi paket vojne pomoći za Ukrajinu i činjenicu da su događaji na Bliskom istoku odvukli međunarodnu pozornost od rata u Ukrajini.

Ističe da “slabost režima međunarodnih sankcija znači da je Rusija još uvijek u stanju razmjestiti svoj vojno-industrijski kompleks u pokušaju rata iscrpljivanja protiv nas”. U globalu njegov članak sugerira da je sudbina Ukrajine u njezinim rukama.”Izazov za naše oružane snage ne može se podcijeniti. Potrebno je stvoriti novi državni sustav tehnološkog naoružavanja”, napisao je Zalužni.

“Uzimajući u obzir sve u ovom trenutku, smatramo da bi se takav sustav mogao stvoriti za pet mjeseci. Naši partneri dijele naš stav”, dodao je. Daje se prioritet domaćoj industriji bespilotnih letjelica, bilježe se uspjesi u programu morskih dronova, gađanju ruskih pomorskih ciljeva u Crnom moru i s bespilotnim letjelicama dugog dometa, koji lete stotinama kilometara kako bi pogodili lokacije u i oko najvećih gradova Rusije.

Kritizirao vlast i Zelenskog

Kritizirao je ono što je nazvao “nemogućnošću” državnih institucija da podignu razinu ljudstva oružanih snaga bez korištenja “nepopularnih mjera”. “Moramo priznati značajnu prednost koju uživa Rusija u mobilizaciji ljudskih resursa, a da mi pritom imamo nesposobnost državnih institucija u Ukrajini da poboljšaju razine ljudstva u našim oružanim snagama bez upotrebe nepopularnih mjera”, napisao je. Upravo ovaj njegov komentar se neće svidjeti vlastima u Kijevu, ponajviše Zelenskom.

U društvu koje možda nije spremno izravno izložiti opasnosti velik broj mladih muškaraca i žena, dronovi na daljinsko upravljanje pružaju prihvatljiviju vrstu borbenih operacija, napisao je Zalužni. Tehnologija se, piše na jednom mjestu, “može pohvaliti nedvojbenom nadmoći nad tradicijom”.

Ali njena važnost ide mnogo dalje, kaže on, dok iznosi svoje uvjerenje da su bespilotne letjelice, zajedno s drugim visokotehnološkim sposobnostima, napravile revoluciju ne samo u borbenim operacijama, već i u cjelokupnom pristupu strategiji.

‘Zalihe su sve iscrpljenije’

Također je napao “nesavršenosti” državnog regulatornog okvira i djelomičnu “monopolizaciju” obrambene industrije, za koju je rekao da je dovela do uskih grla u proizvodnji streljiva. Zalužni, poznat pod nadimkom “Željezni general”, priznao je da se Kijev morao pomiriti sa smanjenjem vojne podrške ključnih saveznika, za koje je rekao da se nose s vlastitim političkim problemima.

“Zalihe projektila naših partnera, sredstava protuzračne obrane i topničkog streljiva sve su iscrpljenije zbog intenziteta borbi u Ukrajini, ali i zbog globalnog nedostatka pogonskih punjenja”, rekao je. “Naš cilj je iskoristiti trenutak – maksimizirati naše borbene sposobnosti tako da koristimo manje sredstava za nanošenje maksimalne štete”, istaknuo je.

Tijekom rata s Rusijom, Zalužni je s vremena na vrijeme pisao članke u zapadnim medijima. Cijeli generalov osvrt na CNN-u možete pročitati ovdje.