Sisački policajci pucali na čovjeka u autu, a onda lagali da ih je pokušao pregaziti. Uskok ih upravo optužio

Sve se odigralo u sklopu zasjede vezane uz primopredaju veće količine marihuane

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija

Uskok je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv petorice policajaca iz sisačko-moslavačke PU, među kojima su dva voditelja i zamjenik načelnika, zbog lažiranja službenog izvješća i podnošenja neistinite kaznene prijave za pokušaj teškog ubojstva. Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da su optužnicom zbog zlouporabe položaja i ovlasti obuhvaćeni 45-godišnjak, 40-godišnjak, dvojica 53-godišnjaka i 52-godišnjak.

Mediji su ranije izvijestili da je riječ o policajcima Igoru K. i Igoru P. te voditelju Sektora kriminalističke policije Igoru Pasanecu, voditelju Službe za javni red i sigurnost Marijanu Brnadu, kao i zamjeniku načelnika sisačko-moslavačke policije Nikici Batinoviću. Sva petorica policajaca su suspendirana nakon pokretanja istrage.

Uskok Igoru K. i Igoru P. stavlja na teret da su 9. studenoga 2023., nakon što su prethodnog dana bez ikakve osnove i zakonitog temelja uporabili službeno vatreno oružje prema nepoznatom muškarcu koji je upravljao automobilom, lažno prikazali uporabu oružja kao ovlaštenu, a sve kako bi otklonili vlastitu odgovornost.

Lagali da ih je pokušao pregaziti

Igor K. i Igor P. su sukladno dogovoru, nastavlja Uskok, podnijeli službeno izvješće o postupanju u kojem su lažno naveli da ih je, prilikom službenog postupanja prema dvije osobe, jedna nepoznata muška osoba pokušala pregaziti vozilom i usmrtiti, a što su uspjeli izbjeći.

Nadalje su neistinito naveli da su zbog toga iz službenog oružja ispalili tri hica upozorenja, a potom još šest hitaca u smjeru vozila, navodi se u optužnici. Uskok ističe da su dvojica policajaca istog dana podnijeli kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog teškog ubojstva u pokušaju, iako su znali da to ne odgovara istini.

Prema navodima medija, dvojica policajaca su, pored škole u Mošćenici, postavili zasjedu želeći presresti primopredaju veće količine marihuane. Dvojica kupaca su vidjevši policiju, počeli bježati automobilom, a policijski dvojac je, nakon što su ispalili devet hitaca, prijavili da su ih kupci automobilom pokušali u dva navrata pregaziti, kao i da su ostali živi samo zahvaljujući skokom u stranu.

U automobilu 23 kilograma marihuane

Mediji su izvijestili da je automobil bjegunaca uskoro pronađen te da su u njemu bile torbe s oko 23 kilograma marihuane. No, cijeli je događaj bio snimljen pa se otkrilo da vozač nije automobilom krenuo na policajce, već je pokušao pobjeći, a policajci su zapucali prema automobilu te kasnije uskladili priče.

Rukovodioci sisačke policije Pasanec, Brnad i Batinović terete se da su, provodeći kriminalističko istraživanje pokušaja teškog ubojstva u pokušaju, vidjeli videosnimku događaja iz čijeg su sadržaja utvrdili kako ne postoji osnovana sumnja da je počinjeno teško ubojstvo u pokušaju, zaštitili dvojicu policajaca od disciplinskog i kaznenog progona.

Prema optužnici, voditelj sisačke kriminalističke policije Igor Pasanec je 10. studenoga 2023. podnio izvješće u kojem je naveo da su Igor K. i Igor P. zakonito i opravdano uporabili vatreno oružje. Istog dana je voditelj službe za javni red i sigurnost Marijan Brnad to izvješće dostavio načelniku policijske uprave, nakon čega je njegov zamjenik Nikica Batinović potpisao odluku u kojoj je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

Muljanje oko snimke

Osim toga, Pasanec se tereti da nije osigurao izuzimanje snimke videonadzora kao dokaza, što je bio dužan učiniti, već je 15. studenoga 2023. sisačkom Županijskom državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu s ranijim datumom koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje snimke kao dokaza.