Foto. Policija detaljno opisala za što se sve sumnjiče uhićeni sisački policajci, određen im je istražni zatvor

Dovršena je istraga protiv petorice policajaca koje se sumnjiči da su zloupotrijebili položaj i ovlasti

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Na Županijski sud u Zagrebu privedena su petorica uhićenih policajaca s područja PU sisačko-moslavačke. Sumnjiči ih se za zloupotrebu položaja i ovlasti. Sudac istrage odredio im je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Iz policije su objavili i detalje istrage.

Na području Siska prvo su u utorak uhićena dvojica policajaca, a potom je u srijedu objavljeno da su uhićena još tri policijska službenika. Sva petorica bit će udaljena iz službe.

Luka Stanzl/PIXSELL

 

Akcija u Mošćenici

Istragom je utvrđeno da su dvojica policajaca u Mošćenici upotrijebila vatreno oružje prilikom “postupanja zbog suzbijanja zlouporabe droga”, a zatim podnijela neistinito izvješće o postupanju i neistinitu kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe za počinjenje teškog kaznenog djela.

Podsjećamo, tada je sisačka policija izvijestila – kako su policajci u tom lažnom izvješću napisali – da su postupali prema više osoba zbog suzbijanja kriminaliteta droga te da je uporabljeno vatreno oružje ”kad je vozač automobilom krenuo na policajce”.

“Tijekom postupanja, vozač automobila je vozilom krenuo prema policijskim službenicima, prethodno se oglušujući na njihove naredbe. Kako bi otklonili opasnost, policijski službenici su uporabili vatreno oružje, pucajući u zrak i u pneumatike na automobilu. U ovom događaju nije bilo ozlijeđenih osoba”, priopćila je tada policija.

Otkrila ih videosnimka

Policija je sada objavila da je istragom utvrđena sumnja kako su ostala osumnjičena trojica policajaca, inače rukovoditelji, svjesno propustili uzeti u obzir sve dokaze, iako su iz videosnimke utvrdili da nisu istiniti navodi o postupanju u kojem je upotrijebljeno vatreno oružje. Jedan od njih je nakon nekoliko dana, kako bi zaštitio kolege od disciplinskog postupka i prijave za kazneno djelo, podnio neistinitu kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku protiv nepoznatih počinitelja za teško kazneno djelo, a da nije priložio videosnimku, potvrdila je istraga

Na temelju videosnimke utvrđeno je da su policajci, umjesto da ispale hice upozorenja u zrak, odmah pucali prema vozilu u bijegu, da bi kasnije rekli da su postupali sukladno pravilima službe.

Svi su završili u pritvoru

Po neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, istraga policije i USKOK-a u srijedu se proširila na prvoga čovjeka kriminalističke policije čitave Uprave, odnosno načelnika Sektora Igora Pasaneca te voditelja Službe za javni red i sigurnost PU sisačko-moslavačke Marijana Brnada.

Luka Stanzl/PIXSELL

Treći uhićeni je zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Nikica Batinović. On je zasad i najviše rangirani policijski službenik koji je uhićen zbog sumnje da je neistinito prikazao činjenice u službenom izvješću s namjerom izbjegavanja disciplinske odgovornosti.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svi osumnjičenici predani su pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njih policija podnijela kaznenu prijavu USKOK-u zbog sumnje da su počinili zlouporabu položaja i ovlasti.

Luka Stanzl/PIXSELL