Sjeverna Koreja protjeruje američkog vojnika koji je nedavno prebjegao. Pričali su da ga spašavaju od rasne diskriminacije

Incident se dogodio u srpnju ove godine na jedinoj točki u 250 kilometara dugoj granici gdje ne postoje prepreke i fizičke barijere

Sjeverna Koreja protjerat će američkog vojnika Travisa Kinga koji je u srpnju pobjegao preko granice iz Južne Koreje.

Pjongjang će ga deportirati nakon završetka istrage o Kingovom nezakonitom ulasku, objavila je državna novinska agencija KCNA. Zasad je nepoznato kako, kada ili gdje će King biti protjeran, piše BBC. Nema detalja niti o njegovu zdravstvenu stanju.

Priznao ilegalan ulazak

KCNA piše da je King priznao ilegalan ulazak u Sjevernu Koreju “zbog nehumanog tretmana u američkoj vojsci, antipatije prema rasizmu i razočaranja nejednakim američkim društvom”.

“Relevantno tijelo u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji odlučilo je deportirati američkog vojnika Travisa Kinga, koji je ilegalno ušao na teritorij republike, u skladu sa zakonima republike”, navodi agencija.

Pobjegao zbog zlostavljanja?

Sjeverna Koreja je u kolovozu objavila da King želi utočište od “neljudskog zlostavljanja i rasne diskriminacije” u SAD-u i vojsci. Pjongjang je mjesec dana nakon incidenta prvi put javno potvrdio da je 23-godišnji King prešao u tu zemlju iz Južne Koreje 18. srpnja.

Vojnik američke vojske King pretrčao je u Sjevernu Koreju u civilnoj odjeći dok je bio u obilasku zajedničkog sigurnosnog područja na jako utvrđenoj granici između dviju Koreja.

Šokirani njegovim postupkom

Svjetska javnost bila je šokirana njegovim postupkom. Naime, nakon tisuća Sjevernokorejaca koji su pobjegli u Južnu Koreju, on je prebjegao u Sjevernu Koreju. Kao razlog njegova postupka navedeno je njegovo suočavanje sa stegovnim postupkom američke vojske. Odslužio je dva mjeseca u pritvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad prije nego što je pušten 10. srpnja. Trebao je biti poslan natrag kući u SAD.

Incident se dogodio u Panmunjeomu, jedinoj točki na 250 kilometara dugoj granici između Sjeverne i Južne Koreje gdje ne postoje prepreke i fizičke barijere za prelazak na drugu stranu.

Da bi se uopće približilo Panmunjeonu, koji je udaljen svega 62 kilometra od Seula, valja proći brojne prepreke te dvije kontrolne stanice južnokorejske vojske. To je ujedno i popularna turistička atrakcija za strance, ali i građane Južne Koreje jer se može vidjeti teritorij Sjeverne Koreje.