Skandal u pekarnici kod Sarajeva. Tvrdili da prodaju burek s junećim mesom, a u njemu bila svinjetina

Nadzor je proveden krajem prošle godine

24.09.2013., Zagreb - Mlinarovi pekarski proizvodi. Burek. r"nPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL

U bureku u pekari na sarajevskom području pronađeno je svinjsko meso, javlja Klix.ba. Utvrđeno je to tijekom redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo.

Nadzor je proveden krajem prošle godine. Tijekom nadzora utvrđena je nepravilnost u pekarnici “Manja” u Vogošći, čija je krovna tvrtka “Krajina Klas”.

Inspekcija je ustanovila kako je u proizvodu u kojem je prema deklaraciji juneće meso zapravo svinjsko. Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka, tijekom nadzora su uzeti uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje, gdje je neakreditiranom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina.

Akreditirani laboratorij EU-a potvrdio sumnje

Kako je analiza provedena metodom koja nije akreditirana, isti uzorak je prebačen u akreditirani laboratorij Europske unije koji je također potvrdio prisustvo svinjskog DNK u bureku koji je deklariran kao proizvod od junećeg mesa.

“Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje posvećena zaštiti potrošačkih prava, te će i dalje u skladu s propisanim nadležnostima vršiti kako redovne tako i izvanredne inspekcijske nadzore u domenu zdravstvene i kvalitativne ispravnosti hrane i proizvoda široke potrošnje”, navode iz Uprave.