Što se zbiva s Importanne centrom i prijeti li mu zatvaranje? Vlasnici 153 lokala svađaju se s upraviteljem, jedni drugima prijete sudom

Predstavnici vlasnika poslovnih prostora danas su održali burnu presicu na koju je reagirao i većinski vlasnik centra

03.08.2020., Zagreb - Importanne Centar nakon velike kise ostao suh.rPhoto: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Zajednica vlasnika 153 poslovna prostora u zagrebačkom Importanne centru u ponedjeljak je postupanje većinskog vlasnika i upravitelja tog centra ocijenila kao neetično i netransparentno, zbog čega su protiv tri fizičke i dvije pravne osobe podnesene i kaznene prijave.

Na konferenciji za medije, uz podršku i Udruge Glas poduzetnika, odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš je istaknula da su manjinski suvlasnici zadnjih 30 godina izvrgnuti netransparentnom poslovanju većinskog vlasnika, tvrtke Importanne d.o.o., u vlasništvu Cirila Zovka, kao i zajedničkog upravitelja, tvrtke Importanne centar d.o.o.

“Upravitelj bi trebao poduzimati radnje koje su u interesu svih suvlasnika jednako, no to nije tako”, poručila je Maravić Pirš.

Netransparentno plaćanje pričuve

Između ostalog, navela je da je većinski vlasnik bez pitanja sebi prisvojio određene zajedničke dijelove nekretnine, kao i da se različitim kategorijama suvlasnika nameće plaćanje zajedničke pričuve u različitim iznosima što, po njenim riječima, “zakonom nije dopušteno”. “Pojedini suvlasnici zajedničku pričuvu plaćaju šest ili osam eura, neki 12, a neki čak 25 eura po metru kvadratnom”, ustvrdila je Maravić Pirš, poručivši da “svačiji kvadrat vrijedi jednako”.

No, kao najveći problem je apostrofirala netransparentnost u poslovanju upravitelja centrom, uz tvrdnju da suvlasnici ne dobivaju račune na temelju kojih ima se obračunava zajednička pričuva i troškovi održavanja centra, a kaže da je isti slučaj i s Gradom Zagrebom, koji je također suvlasnik dijela prostora.

Suvlasnici neće dati svoje prostore

Rekla je i da nijedan centar u Hrvatskoj nema tako visoke troškove upravljanja, a spomenula je i nedavne medijske napise o zatvaranju centra, poručivši da suvlasnici neće dati svoje poslovne prostore dok god su živi! “Te prostore su jako skupo platili”, istaknula je Maravić Pirš.

Naveli su da i gospodin Ciril Zovko tvrdi da posjeduje oko 18 tisuća kvadrata prostora, pri čemu su izrazili sumnju u to je li većinski vlasnik Importanne centra zadnjih 30 godina plaćao zajedničku pričuvu i troškove održavanja, iznijevši i određene vrtoglave računice koliko bi zbog toga mogao biti dužan.

“Molimo ga da nam dostavi dokaze da je plaćao zajedničku pričuvu i troškove održavanja, jednako kao što to nameće svim ostalim suvlasnicima”, apelirala je Maravić Pirš, koja je izvijestila i da su kod ovlaštenog sudskog vještaka pokrenute procedure kako bi se precizno utvrdilo koliki je vlasnički udjel Zovkove tvrtke u Importanne centru, a koliki ostalih suvlasnika. On tvrdi da ima udjel od 62 posto, no sumnja se da je određene zajedničke dijelove pripisao kao svoje, dodala je Maravić Pirš.

‘Suvlasnici nisu neplatiše’

Rekla je i da se putem ovrha od određenih suvlasnika utjeruje dug zbog neplaćanja spomenutih troškova, dok upravitelj druge kategorije vlasnika ne dira. “Suvlasnici nisu neplatiše, već zapravo jedini koji plaćaju sve troškove”, ocijenila je. Osim za “represivnost”, upravitelja je optužila i za “nasilje”, navevši primjer dva suvlasnika koji su nekidan htjeli poslikati oglasnu ploču upravitelja, pri čemu je jedna suvlasnica fizički napadnuta i morala je potražiti liječničku pomoć.

Zbog svega navedenog, suvlasnici su odlučili pokrenuti sudske procese na Općinskom sudu u Zagrebu, a također, zastupani po odvjetničkom timu, predali su kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog počinjenja cijelog niza kaznenih djela navedenih tvrtki i odgovornih osoba unutar njih.

Zlouporaba povjerenja

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan je izvijestila da je u ime 114 suvlasnika podnijela kaznenu prijavu protiv tri fizičke osobe – Cirila Zovka, Denisa Zovka i Nives Zovko, te protiv dvije pravne osobe – Importanne d.o.o. i Importanne centar d.o.o.

Prijave su podnesene zbog “osnovane sumnje” počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja poslovnih isprava i utaje poreza. Na temelju dokumenata dobivenih od suvlasnika, utvrđeno je da postoji “velika vjerojatnost” da su tri fizičke osobe postupale na način da steknu nepripadnu imovinsku korist za dvije pravne osobe, kojima su zapravo na čelu, pojasnila je Drenški Lasan.

Na osnovanu sumnju počinjenja kaznenog djela, navela je, upućuju i prenamjene prostora, zatim različita naplata pričuve, kao i “iskazivanje neistinitih podataka u ispravama o poslovanju samog centra”.

Većinski vlasnik najavio investicije

Inače, s prosvjedom suvlasnika koincidiralo je i prošlotjedno predstavljanje autobiografske knjige vlasnika i osnivača Importanne Grupe Cirila Zovka, a u pozivu na taj događaj, gdje se izgradnja Importanne Centra naziva “prvom stranom investicijom u samostalnoj Hrvatskoj”, najavljena je i prekretnica u poslovanju Centra u vidu planirane renovacije tijekom 2024. godine.

“Riječ je o višemilijunskoj vrijednosti investicije u zajedničke prostore i povezanu infrastrukturu. U ovom trenutku dovršena je preliminarna faza obnove, a odnosi se na podzemnu garažu”, piše u tom pozivu. Upitani da komentiraju te najave, Maravić Pirš je rekla da Zovko planira raditi nešto s imovinom koja ne pripada samo njemu već i ostalim suvlasnicima.

Inače, od jedne suvlasnice koja je nazočila konferenciji za medije se moglo čuti da je dobila obavijest da će kao suvlasnica sa 150 eura po kvadratu biti dužna sufinancirati najavljeno preuređenje. Rekla je da o tom preuređenju ne zna ništa, pri čemu nije predstavljen arhitektonski niti financijski plan, upitavši se je li takvo postupanje legalno.

Što kaže vlasnik Importannea?

U međuvremenu, tvrtka Importanne Centar d.o.o. u ponedjeljak je poručila da je zbog opstrukcije manjeg dijela suvlasnika odgođena višemilijunska investicija u obnovu trgovačkog centra, koji imaju i dugovanja za troškove zajedničkog održavanja prostora, također najavivši sudske postupke za obranu prava i ugleda.

Importanne Centar d.o.o., kao upravitelj istoimenog trgovačkog centra, u svojoj je reakciji današnje istupe suvlasnika ocijenio kao “netočne i neargumentirane”, istaknuvši da već dulje od godinu dana pokušavaju realizirati obnovu zajedničkih dijelova centra na dobrobit svih korisnika – suvlasnika, zakupaca i kupaca, a što su i dužni, dodali su, temeljem odredbi čl.379. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

“Višemilijunska vrijednost investicije u obnovu odgađa se isključivo zbog opstrukcije manjeg dijela suvlasnika, čiji je udio u ukupnoj kvadraturi manji od 13 posto, i to u cilju izbjegavanja plaćanja zajedničkih troškova”, ustvrdili su, istaknuvši i da je dugovanje manjeg dijela suvlasnika za troškove zajedničkog održavanja u međuvremenu naraslo do iznosa od 900.000 eura.

Optužuje ih za medijski pritisak

“Ujedno, koristimo priliku ukazati da je dužnost svih suvlasnika sudjelovati u podmirenju zajedničkih troškova, uključujući i održavanje, kao što je i dužnost upravitelja provoditi naplatu istih u slučaju da neki od suvlasnika te troškove ne podmiruju, i to sukladno izričitim zakonskim odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima”, poručili su iz Importanne centra d.o.o.

S druge strane, istaknuli su da je, usprkos navedenim poteškoćama, Importanne d.o.o. kao natpolovični većinski suvlasnik, u zadnjih nekoliko godina samostalno financirao i završio preliminarnu fazu obnove u vrijednosti od gotovo milijun eura, koja se odnosi na uređenje podzemne garaže i ugradnju novih rashladnih komora.

“Pojedini suvlasnici, koji ne izvršavaju uredno svoje obveze podmirenja zajedničkih troškova i protiv kojih je upravitelj centra bio dužan pokrenuti odgovarajuće postupke u svrhu naplate nepodmirenih dugovanja, očito pokušavaju medijskim pritiskom izbjeći podmirenje svojih zakonom propisanih obveza pritom koristeći krajnje neprihvatljivu retoriku usmjerenu protiv upravitelja, društva Importanne centar d.o.o.”, napisali su.

Najavljuje sudske postupke

Iz Importanne centra d.o.o. su napomenuli da nemaju saznanja o pokrenutom izvanparničnom postupku protiv upravitelja, pa se o tome ne mogu ni očitovati.

“Importanne Centar će radi neargumentiranih i nedokazanih kleveta koje su plasirane u medije, zaštitu ugleda i svojih prava tražiti kroz sudske postupke, kako kaznene tako i građanskopravne”, zaključili su iz tvrtke.