Stručnjaci su složni: rat u Ukrajini nastavlja se i u 2024., ne može ga zaustaviti ni Putinova smrt

Rusija je previše uložila u rat, nastavit će se boriti bez obzira na cijenu, drži većina eksperata

FOTO: Pixsell

Bliži se druga godišnjica rata u Ukrajini, najkrvavijeg europskog sukoba u posljednjih 75 godina, koji je odnio stotine tisuća života i teško uzdrmao globalni politički poredak. Nakon propasti dugoočekivane ukrajinske ofenzive koja je počela tijekom ljeta i ugasila se jesenas bez ikakvih većih uspjeha, ne čini se vjerojatnim da će se linije bojišta uskoro značajnije pomaknuti.

Premda ruske snage žestoko napadaju na jednom dijelu istočnog fronta, na velikoj većini tisuću kilometara dugačke linije razdvajanja nastupila je pat pozicija. Usprkos takvoj situaciji, mirovnih pregovora i dalje nema na vidiku. S obzirom na velike ljudske i materijalne gubitke koje je pretrpjela Ukrajina, i ratni zamor zapadnih saveznika koji se spominje kao razlog za usporavanje slanja pomoći Kijevu, sve se češće postavlja pitanje kada bi rat mogao završiti.

Sumorna predviđanja stručnjaka

Portal američkog tjednika Newsweek za mišljenje o toj temi upitao je veći broj sveučilišnih profesora, novinara i drugih stručnjaka. Pomalo iznenađuje to što se među njima nije našao baš nitko tko drži kako je završetak rata izgledan u godini pred nama. Većina stručnjaka smatra kako su ulozi s obje strane toliko veliki da bi sve osim uvjerljive pobjede javnosti zaraćenih zemalja shvatile kao katastrofu.

Zanimljivo, više anketiranih istaknulo je američke predsjedničke izbore, koji će biti održani u studenom, kao ključni događaj koji bi mogao utjecati na to hoće li se rat nastaviti i u 2025. godini. Drugi su pak uvjereni kako će se Ukrajinci nastaviti boriti čak i ako će u SAD-u prevladati politička struja koja im želi drastično smanjiti, ili čak potpuno ukinuti, financijsku i vojnu pomoć.

Mir moguć samo ako Putin umre

Beth Knobel, bivša šefica ureda CBS Newsa u Moskvi, decidirano kaže kako vidi samo jedan potencijalni put do mira u Ukrajini, a ni on joj se ne čini osobito vjerojatan. “Jedini način na koji bi rat mogao završiti 2024. godine jest da Vladimir Putin umre”, rekla je Knopbel. Knobel dodaje kako je teoretski moguće da u tom slučaju novi vladar Rusije proglasi pobjedu i koncentrira se na zadržavanje teritorija koji je dosad okupiran. “Ali čak i ako Putin umre, mislim da postoji samo mala šansa da Rusija odustane od rata, jer je već uložila toliko svog nacionalnog imidža u pobjedu”, dodaje.

Drugi stručnjak demantira tezu koja se pojavila u nekim zapadnim medijima, prema kojoj je propast ukrajinske protuofenziva korak bliže završetku rata. “Nakon neuspjeha protuofenzive, raširen je pesimizam oko izgleda Ukrajine da porazi Rusiju i oslobodi okupirane teritorije”, rekao je Peter Rutland, profesor ruskih, istočnoeuropskih i euroazijskih studija na Sveučilištu Wesleyan. “Međutim, to ne znači da su ozbiljni mirovni pregovori i završetka rata 2024. godine vjerojatni”, istaknuo je.

“Ruski ciljevi nisu ograničeni na zadržavanje okupiranih teritorija – oni u Kijevu žele politički režim koji će udovoljavati njihovom zahtjevima, i još uvijek vjeruju da je to moguće. U najmanju ruku, Putin će pričekati do izbora u studenom 2024. da vidi hoće li se Donald Trump vratiti na vlast u SAD-u”, smatra ovaj profesor.

Rusija se nada povratku Trumpa

Sasvim je logično da Moskva smatra Donalda Trumpa i republikance svojim adutima, i to ne samo zbog njihovog protivljenja potpori Ukrajini, čime su u Kongresu blokirali 60 milijardi dolara pomoći za savezničku državu. Trump je također opisao Putina kao “vrlo pametnog” političara, i to nakon početka invazije na Ukrajinu, usput odbacivši procjene američkih obavještajnih službi da se Putin umiješao u predsjedničke izbore 2016. kako bi mu pomogao.

“SAD će otkačiti Ukrajinu pod drugom Trumpovom administracijom, čisto i jednostavno”, rekao je Chris Dolan, profesor političkih znanosti na Lebanon Valley Collegeu, koji se u znanstvenom radu bavio pitanjima američke potpore Ukrajini i NATO-u. “Ali ako Joe Biden ostane predsjednik, vjerujem da će on pronaći relativno dobro rješenje. Mislim da će sukob u Kongresu oko slanja pomoći biti riješen, mada ne tako skoro. Tu je u pitanju domaća politika i predizborne borbe.”

Problem je i rat u Gazi

Idući stručnjak ističe rat između Izraela i Hamasa koji je započeo 7. listopada kao otežavajuću okolnost za Ukrajinu. “Dodatna pomoć i isporuke oružja Ukrajini bit će prekinuti zbog sukoba koji je u tijeku na Bliskom istoku”, rekao je Isil Akbulut Gok, izvanredni profesor na Sveučilištu Sacred Heart. “Vjerujem da bi se rat u Ukrajini zbog toga mogao protegnuti i do 2025. godine”, rekao je Gok.

Mert Kartal, izvanredni profesor na Sveučilištu St. Lawrence, vjeruje da bi Biden mogao pokušati pojačati vojnu potporu Ukrajini u proljeće 2024., kako bi iskoristio ukrajinske uspjehe na bojnom polju u svojoj predsjedničkoj kampanji. “U najmanju ruku, poduzet će potrebne korake da spriječi poraz Ukrajine prije prvog tjedna studenog 2024. Međutim, pregovori s republikancima, koji blokiraju pomoć za Ukrajinu i sve više sumnjaju u vjerojatnost Putinova poraza, predstavljat će značajan izazov”, rekao je taj stručnjak.

Rusiji igra samo jasna pobjeda

U jednom od rijetkih televizijskih istupa u kojima je otvoreno govorio o detaljima napada na Ukrajinu, Putin je rekao da se na ukrajinskom bojištu trenutno bori 617.000 ruskih vojnika, i da ciljevi “specijalne vojne operacije” ostaju nepromijenjeni: “denacifikacija Ukrajine, njezina demilitarizacija, i postizanje njezina neutralnog statusa.”

Izvješće američke obavještajne službe otkrilo je da je Rusija izgubila 87 posto snaga kojima je krenula u invaziju, odnosno da je dosad poginulo ili ranjeno 315.000 ruskih vojnika. Mobilizacija koja se očekuje nakon izbora pokazuje Putinovu spremnost da žrtvuje vlastiti narod. U prosincu je također odobrio izdatke prema kojima će vojska dobiti oko 30 posto ukupnog ruskog proračuna za 2024. godinu.

“Nakon što je uložio toliko krvi, novca i prestiža na ovaj rat, Putin si politički ne može priuštiti ništa manje od jasne pobjede”, rekao je Gregory Vitarbo, profesor povijesti na Meredith Collegeu. “Nažalost, zbog toga postoji vrlo realna šansa da će rusko-ukrajinski rat potrajati duboko u 2024., a možda i kasnije”, zaključio je profesor

Što je Putin naučio iz sukoba bivših sovjetskih republika?

Idući stručnjak skreće pažnju na sukob između Armenije i Azerbajdžana, koji bi mogao Putinu dati inspiraciju za vođenje dugačkog rata. U jesen ove godine azerbajdžanske snage porazile su armenske trupe i ponovno zauzele spornu regiju Nagorno Karabakh, tri desetljeća nakon što je Baku doživio vojni poraz od Armenije.

“U sjeni ovih nedavnih događaja koje Putin savršeno dobro poznaje i razumije, očekujem da će nastaviti s naporima da ošteti ukrajinsko gospodarstvo, uništi infrastrukturu, pa čak i isprazni njezin teritorij kako Ukrajinci ne bi mogli izgraditi moćnu vojsku i krenuti u ofenzivu nekada u budućnosti”, rekao je David Rivera s Hamilton Collegea.

“Ako Vladimir Putin izvlači lekcije iz desetljećima dugog armensko-azerbajdžanskog sukoba oko Nagorno-Karabaha, onda bismo trebali očekivati ​​da će se rat nastaviti nesmanjenim tijekom barem kroz 2024.”, dodao je.

Ukrajina će se boriti i bez Zapada

Možda u 2023. nije došlo do munjevitog prodora Ukrajinaca prema Crnom i Azovskom moru, ali Kijev se može pozvati na barem nekakve dobitke ove godine. Dosad je oslobođeno više od polovice teritorija koji je Rusija zauzela od početka rata u veljači 2022. Nadu Ukrajini daje i potpora europskih saveznika, koji ne odustaju od traženja načina da zaobiđu veto mađarskog premijera Viktora Orbana, Putinovog najbližeg saveznika u EU-u, koji je sredinom prosinca blokirao 55 milijardi dolara vrijedan paket pomoći Kijevu

“Ne mislim da bi ljudi u SAD-u trebali pretpostaviti da kontinuirani napori Ukrajine da istjera Ruse u potpunosti ovise o akcijama SAD-a ili čak Zapadne Europe”, rekla je Rachel Epstein, profesorica međunarodnih odnosa i europske politike na Sveučilištu u Denveru. “Moj je dojam da će se Ukrajinci nastaviti boriti i bez potpore iz inozemstva”, rekla je ta znanstvenica. “Ukrajina bi mogla promijeniti taktiku kako bi se prilagodila smanjenju zapadne pomoći, ali ne vjerujem da će se predati.”

Propala ofenziva neće obeshrabriti Ukrajince

Ukrajina je uspjela ugroziti ruske operacije oko okupiranog Krima, oštetivši radare, protuzračnu obranu i brodove na Crnom moru. Ukrajinske trupe su također probile rusku obranu na rijeci Dnjepar, uspostavivši plitke mostobrane na istočnoj obali. Mark Temnycky, ukrajinsko-američki novinar i suradnik u Euroazijskom centru Atlantskog vijeća, ističe da su samo odgode u slanju zapadne pomoći Ukrajini tijekom 2023. omogućile Rusiji da ojača svoje obrambene položaje na jugu i istoku bojišta, pregrupira se i osmisli novu strategiju.

“Ako se okolnosti ne promijene, malo je vjerojatno da će rat završiti 2024.”, rekao je Temnycky za Newsweek. “Unatoč sporom napredovanju u 2023., ukrajinski moral ostaje visok. Većina građana i dalje vjeruje da će pobijediti u ratu, zbog čega neće prihvatiti nikakav drugi ishod osim potpunog uklanjanja ruskih snaga s ukrajinske zemlje.”