Talijani razotkrili Putinov plan za Libiju. Nadomak Europe želi instalirati svoje najstrašnije nuklearno oružje

Rusko nuklearno oružje bi se time postavilo na nekoliko stotina kilometara od južnog krila Europe

FOTO: AFP/Ilustracija

U Italiji raste zabrinutost da će Rusija preseliti nuklearne podmornice u pomorsku luku koju pokušava uspostaviti u istočnoj Libiji. Time bi se dramatično pojačao ruski utjecaj u središnjem Sredozemlju, a nuklearno oružje postavilo na južno krilo Europe.

Yunus-bek Yevkurov, zamjenik ruskog ministra obrane, ovaj je tjedan stigao u posjet Libiji, četvrti po redu od prošlog kolovoza, gdje se sastao s generalom Khalifom Haftarom, vojnim moćnikom koji praktički upravlja istočnom Libijom.

Zamjenik ruskog ministra obrane i libijski general navodno su razgovarali o otvaranju ruske pomorske baze u Tobruku. Rusija već sada ima dvije pomorske baze u istočnom Mediteranu – u Tartusu i Latakiji u Siriji.

Prvo će bazirati podmornice

Vincenzo Camporini, bivši šef talijanskih oružanih snaga i analitičar u talijanskom think-tanku Istituto Affari Internazionali (IAI) vjeruje da će Rusi htjeli dati prednost baziranju nuklearnih podmornica u Tobruku prije površinskih plovila. “Baze u Siriji promatraju britanske vojne baze u Akrotiriju na Cipru, ali ako mogu isploviti iz Tobruka, mogu izbjeći taj nadzor”, dodao je Camporini.

Enrico Borghi, centristički zastupnik i član obavještajnog odbora talijanskog parlamenta, za londonski The Times je komentirao situaciju. “Ruski interes za Tobruk nije misterij. Vladimir Putin oduvijek želi luke koje ne zamrznu preko zime, baš kao što je prije njega htio Petar Veliki. Međutim, mislim da će sada ambicija biti tamo poslati nuklearne podmornice, poput slanja projektila na Kubu 1962. godine. Imati podmornice nekoliko stotina kilometara od država NATO-a neće biti dobro za sigurnost”, smatra Borghi.

Haftar sklapa savez s Moskvom, unatoč CIA-ine obuke

Unatoč tome što je prošao CIA-inu obuku, Haftar je sklopio savez s Moskvom. Plaćenici Wagnerove skupine pomagali su mu 2020. godine tijekom njegovog neuspješnog pokušaja da svrgne vladu u Tripoliju, koja upravlja zapadnom Libijom.

Haftaru sada između 800 i 900 Rusa pomaže u vođenju sustava protuzračne obrane u istočnoj Libiji, a veze s Rusijom produbile su se otkako je Rusija preuzela zapovjedništvo nad Wagnerovim operacijama, nakon prošlogodišnje smrti osnivača i zapovjednika grupe, Jevgenija Prigožina.

Egiptu se neće svidjeti koliko im je Tobruk blizu

Jalel Harchaoui, analitičar iz londonskog think tanka Royal United Services Institute kaže kako će Haftar u zamjenu za rusku zaštitu morati isporučiti razna dobra, među kojima su i nekretnine poput vojnih baza.

“Upravo sada, Moskva želi dobiti stalni pristup libijskoj pomorskoj bazi, Mediteran je bio Putinova opsesija posljednjih 20 godina, u sklopu njegovih pokušaja da ojača ruske snage na južnom krilu NATO-a”, rekao je Haftar.

Uz Tobruk, Rusija bi kao pomorske baze mogla koristiti Sirte i Ras Lanuf, procjenjuje Harchaoui. Za Tobruk smatra da bi problem mogao biti što se Egiptu neće svidjeti koliko im je blizu.

Putin ima određenu kontrolu nad migrantskom rutom

Neki analitičari smatraju da iza prošlogodišnjeg misterioznog rušenja dva ruska transporta zrakoplova u istočnoj Libiji stoji SAD. “Libija se pokazala savršenom odskočnom daskom za Rusiju u Africi jer želi osigurati svoju vojnu prisutnost u Sudanu i Maliju, kao i, potencijalno, Nigeru, Čadu i Burkini Faso – posvuda gdje Moskva ima bilo kakve ambicije”, rekao je Harchaoui.

Mali, Niger ni Burkina Faso nisu bili u Rimu na konferenciji koju je organizirala talijanska premijerka Giorgia Meloni, kojoj je cilj bio promicanje ulaganja u Afriku, kako bi se pomoglo u zaustavljanju migracija s kontinenta.

“Putin sada ima određenu kontrolu nad cijelom migrantskom rutom od Gvinejskog zaljeva do Sredozemnog mora i mogao bi otvarati i zatvarati tok poput slavine. Time će utjecati na to tko stiže u Italiju, a potom i u Calais”, rekao je Borghi.