Teroristi koji su izveli krvavi napad u Moskvi dovedeni na sud. Čini se da su ih Rusi pretukli i mučili

Sva četvorica su na sudu bila u staklenoj kabini pod policijskom stražom

Saidakrami Murodalii Rachabalizoda suspected of taking part in the attack of a concert hall that killed 137 people, the deadliest attack in Europe to have been claimed by the Islamic State jihadist group, sits inside the defendant cage as he waits for his pre-trial detention hearing at the Basmanny District Court in Moscow on March 24, 2024. A Russian court on March 24, 2024 ordered the continued detention of the first suspect in the Moscow concert hall attack that left more than 130 people dead. Moscow's Basmanny district court ordered Dalerdjon Barotovich Mirzoyev, a citizen of Tajikistan, to remain in custody until May 22 pending a terrorism investigation, according to a statement from Moscow city courts on Telegram. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
FOTO: AFP

Rusija je podignula optužnicu protiv četvorice muškaraca koji su izveli napad u moskovskoj koncertnoj dvorani i ubili najmanje 137 ljudi.

Na moskovski sud trojicu su doveli specijalci i uvedeni su pognuti, licima nadolje, a četvrti je doveden u invalidskim kolicima, javlja BBC. Sva četvorica optužena su za terorizam. Odgovornost za napad, koji se dogodio u petak, preuzela je Islamska država, koja je objavila i snimku.

Ruski dužnosnici najprije su tvrdili da je umiješana Ukrajina, no Kijev je te tvrdnje nazvao apsurdnima. Ruske vlasti su identificirale četvoricu napadača kao Dalerdžona Mirzojeva, Saidakramija Murodalija Račabalizodu, Šamsidina Faridunija i Muhamedsobira Fajzova.

AFP

Pretučeni i mučeni

Po svemu sudeći, ruske snage sigurnosti su pretukle i mučile četvoricu napadača. Na društvenim mrežama procurile su uznemirujuće snimke koje su, navodi BBC, očito objavile sigurnosne snage. Snimke prikazuju brutalna ispitivanja, a BBC navodi kako neke snimke sugeriraju da je barem jedan napadač pretrpio strujni udar.

AFP

Oči Mirzojeva i Račabalizode su zacrnjene, a Račabalizodi je i uho čvrsto povezano, nakon što mu je tijekom uhićenja bilo navodno djelomično odsječeno. I Mirzojev je imao nešto omotano oko vrata. Faridunijevo je lice bilo jako natečeno, a Fajzov je doveden na sud u invalidskim kolicima i bolničkom ogrtaču i po snimci se čini da mu nedostaje oko.

Sva četvorica su na sudu bila u staklenoj kabini pod policijskom stražom.

Ubijeno 137 ljudi

U priopćenju suda objavljenom na Telegramu stoji da je Mirzojev državljanin Tadžikistana i da je u potpunosti priznao krivnju, a priznao ju je i Račabalizoda. Sva četvorica će biti zadržana u istražnom zatvoru najmanje do 22. svibnja, navedeno je u priopćenju suda.

AFP

Četvorica muškaraca uhićena su nakon što su upala u Crocus City Hall u Krasnogorsku, sjevernom moskovskom predgrađu, i počela pucati na 6000 okupljenih na koncertu. Također su podmetnuli požare koji su zahvatili dvoranu i uzrokovali urušavanje krova. Ruske su vlasti objavile da je poginulo 137 ljudi, a više od 100 ih je ozlijeđeno.