U Hrvatskoj eksplodirala prodaja nikotinskih vrećica koje izazivaju jaku ovisnost, a nisu regulirane

Kad uzmete vrećicu od 50 mg, kao da ste stavili u usta dvije i pol kutije cigareta

Bags of nicoten-free "snus" or snuff at the production line in a photo taken 18 August 2004 in Trangsviken some 600 km north of Stockholm. Building on the centuries-old tradition of "snus", a Scandinavian form of moist snuff used by more than a million Swedes seeking a smokeless tobacco, has given the enterprising woman Anneli Hellstroem hopes to cash in on the European wave of public smoking restrictions and health campaigns urging smokers to stub out for good. Hellstroem, 40, started her company in 2002, making each individual packet and labels by hand at her kitchen table and selling them mostly to friends. A year later, the company had three employees. Now, she has a staff of 13, her Choice brand is sold at more than 1,000 retailers in Sweden, and sales are expected to top 20 million kronor (2,7 million dollars, 2,2 million euros) this year. (Photo by SVEN NACKSTRAND / AFP)
FOTO: AFP

Nikotinske vrećice, naizgled bezazleni proizvod duhanske industrije, najnovija su meta u ratu Europske unije protiv ovisnosti, piše Politico. Hrvatska je jedno od tržišta na kojima se prodaja nikotinskih vrećica udvostručila kroz 2020. i 2021. godine, piše ugledni portal.

“Osjeti fuziju okusa bobičastog voća i mentola, odsad u mini formatu”, oglašava se jedna robna marka na hrvatskom tržištu. Dostupne u desecima okusa, nikotinske vrećice su popularne i u Češkoj, Slovačkoj, Danskoj i Velikoj Britaniji, navodi se u analizi platforme Campaign for Tobacco-Free Kids. No, Belgija, Nizozemska i dijelovi Njemačke već su ih zabranili.

Kvaka je što ne sadrže duhan

Iako izazivaju jaku ovisnost, nikotinske vrećice su minimalno regulirane jer ne sadrže duhan. Na razini Unije ne postoje ujednačena pravila o dopuštenim razinama nikotina u vrećicama niti o načinu na koji moraju biti označene. Nova duhanska direktiva mogla bi promijeniti njihov status, piše Politico. To će najvjerojatnije napraviti tako da se cijela duhanska industrija počne tretirati kao industrija nikotina, pa bi se i nikotinske vrećice mogle oporezivati poput duhanskih proizvoda.

Europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je Politicu da popularnost nikotinskih vrećica predstavlja “razlog za ozbiljnu zabrinutost” za javno zdravlje. Odbor za zdravstvo Europskog parlamenta naručio je studije koje su utvrdile da “zdravstveni rizici nikotinskih vrećica leže prvenstveno u visokoj koncentraciji nikotina, što dovodi do sličnog ili većeg sadržaja nikotina u krvi korisnika.” Posebno se naglašava opasnost od toga što su nikotinske vrećice popularne među mladima.

“Duhanska industrija izmišlja nove proizvode kako bi što dulje izbjegli njihovu regulaciju. Reklamiraju ih na društvenim mrežama i predstavljaju kao manji rizik”, rekla je Lilia Olefir, direktorica Smoke Free Partnershipa, mreže čiji je cilj promicanje kontrole duhana u EU.

Industrija traži samoregulaciju

Duhanska industrija tvrdi da su nikotinske vrećice manje štetna alternativa i da bi ih trebalo regulirati zasebno – i manje strogo – od snusa i e-cigareta. Glavni igrači, uključujući BAT, Imperial Brands i Japan Tobacco International, traže uspostavu samoregulacijskog okvira, prema kojem bi se nikotinske vrećice prodavale i reklamirale samo odraslima, uz upozorenje da nikotin u njima izaziva snažnu ovisnost.

U dokumentu, koji je Politico dobio na uvid, predlažu i ograničenje od 20 miligrama nikotina po vrećici. Jednokratni vape, koji se može koristiti nekoliko dana, u Europskoj uniji smije sadržavati do 40 mg nikotina, dok cigarete smiju sadržavati samo 1 mg. BAT-ov šef za pitanja EU Eric Sensi-Minautier tvrdi kako trend u zemljama EU nije da se nikotinske vrećice zabranjuju nego reguliraju na odgovarajući način.

Beroševo pismo

Mjere za smanjenje izloženosti djece nikotinskim vrećicama najavio je u studenom i ministar zdravstva Vili Beroš. “Reći ću vam nešto zapanjujuće: na tržištu postoje nikotinske vrećice s vrlo visokim sadržajem nikotina. Sadržaj nikotina može biti od 20 mg do 50 mg. Dvadeset miligrama znači da je netko konzumirao količinu nikotina koja je ekvivalent 20 cigareta, a 50 miligrama je dvije i pol kutije. Možete zamisliti što će se dogoditi nekom našem školarcu ako to stavi u usta”, rekao je ministar.

Beroš je dopisom od Ministarstva obrazovanja i Ministarstva unutarnjih poslova zatražio da ograniče konzumaciju tih proizvoda na prostoru škola i sličnih institucija, a Zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke o štetnosti nikotinskih vrećica.