Opasan trend u Hrvatskoj. Proizvod koji se može kupiti na kiosku stvara sve više problema, neka djeca već su se otrovala

Djeluje na vrlo dramatičan način, kaže stručnjak

Nikotinske vrećice
FOTO: HRT

Konzumacija nikotinskih vrećica novi je trend među mladima u Hrvatskoj. Psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić za Dobro jutro, Hrvatska komentirao je sve veću ovisnost o proizvodu koji se koristi kao zamjena za duhan, dolazi u raznim okusima i konzumira se otapajući u ustima.

“Početkom 2020. godine krenula je ekspanzija na globalnoj razini. Poklapa se s vremenom globalne pandemije. Prvo je bila moguća online prodaja, nakon toga je došlo do prodaje na kioscima.

Prvi put sam se susreo s tim početkom ove godine kad je razrednica jednog osmog razreda vodila djecu u Vukovar sa zapadnog dijela Zagreba, djeca su konzumirala te nikotinske vrećice te imala burnu noć”, rekao je Ćelić.

Imitacija duhana natopljena nikotinom

Proizvod je, kaže, u sivoj zoni koja još nije regulirana, a trebala bi biti prema našem Zakonu o duhanskim i srodnim proizvodima.

“Postoji članak koji zabranjuje oralnu uporabu duhana, ali ovo nije duhan. Ovo je imitacija duhana koja je natopljena s nikotinom koji je psihoaktivna tvar i ima visoki adiktivni potencijal, osobito za mozak mlade osobe”, objasnio je.

‘Intoksikacija nikotinom može dovesti i do tjeskobe’

Ćelić kaže da su na Zavodu za javno zdravstvo i u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež već imali slučajeve intoksikacije.

“Kad uzmete relativno veću količinu nikotina, intoksikacija nikotinom kod jednog tinejdžera izgleda vrlo dramatično. To nije samo mučnina i povraćanje, ubrzano lupanje srca i skakanje tlaka, to može dovesti do visokog stupnja tjeskobe, agitacije, smetenog stanja koje onda izaziva zabrinutost i hitnu medicinsku intervenciju. Takve osobe uglavnom završavaju na pedijatriji”, kazao je.

‘To je vrlo moćna psihoaktivna tvar’

Maloljetne osobe mogu na kiosku kupiti nikotinske vrećice. Psihijatar Ćelić ističe da jedna pravila vrijede za odrasle, a druga za mlade.

“U SAD-u su zabranjeni duhanski proizvodi i alternativni duhanski proizvodi za mlađe od 21 godinu. Neuroznanstvenici preporučuju do 25 godine. Nikotin je vrlo moćna psihoaktivna tvar, osobito za osobe koje nemaju nikakvog iskustva. Trebalo bi strogo zabraniti oglašavanje takvih proizvoda za mlađe od 18 godina”, rekao je.

‘Može uzrokovati i parodontozu’

Objasnio je i kako se nikotinske vrećice koriste.

“Vrećica se stavi između prednjih zubi i gornje usne te se događa apsorpcija. Nikotin kola cijelim tijelom, a najviše mozgom. Djeluje na vrlo dramatičan način za mozak mladog čovjeka.

Dugoročna uporaba nikotinskih vrećica, bilo da je riječ o mladima ili odraslima, može dovesti do štete po oralno zdravlje te dovesti do parodontoze. Sve započinje iritacijom sluznice, a u konačnici može dovesti do ozbiljnijih stomatoloških problema”, rekao je.