Uhićeni preostali članovi bande uličara koji su s leđa napali i nasmrt pretukli mladog Hrvata u Dublinu

Vođa bande trenutno je u pritvoru, ali zbog nedjela koje nije povezano s brutalnim napadom

FOTO: AFP

U Dublinu su u četvrtak ujutro uhićene tri osobe koje se dovode u vezu s ubojstvom Josipa Štroka (31) iz Krapine koji preminuo od teških ozljeda koje je zadobio 30. ožujka, kada je njega i njegovog prijatelja Davida Družinca (28) napala skupina nasilnika, piše The Irish Times.

Podsjećamo, mladi Hrvat završio je na aparatima za održavanje života nakon divljačkog napada koji se dogodio u Clondalkinu, predgrađu Dublina. Preminuo je u bolnici četiri dana kasnije. Štroka i njegova prijatelja Družinca napala je banda kada su nešto iza 22 sata prolazili kroz zapadno predgrađe glavnog grada. Štrok je zadobio teške ozljede glave koje su bile fatalne.

Pretres kuće

Istražitelji su prije dva tjedna identificirali četvoricu muškaraca za koje vjeruju da su bili uključeni u napad, a među njima je i navodni vođa bande čija je kuća pretražena. U pretresu kuće zaplijenjen je jedan mobitel, doznaje Irish Independent.

Vođa je poznat policiji jer je protiv njega vođena istraga zbog kaznenih djela povezanih s drogom. Također je poznat po objavljivanju protumigrantskog sadržaja na internetu i veza s ekstremnom desnicom. Osumnjičeni vođa bande trenutno je u pritvoru zbog sumnje da je počinio nedjelo koje nije povezano sa smrtonosnim napadom na Štroka.

Napali su ih s leđa

Policija je tijekom istrage prikupila snimke nadzornih kamera s raznih lokacija u području napada i pretražila brojne nekretnine. Nekoliko mobilnih telefona također je pronađeno i poslano na analizu. Kako smo ranije pisali, vjeruje se da je četvoricu muškaraca koji su sudjelovali u premlaćivanju pozvao netko treći, nakon što su dvojica Hrvata izašla iz autobusa u blizini mjesta gdje se napad dogodio.

Hrvati su se ranije posvađali s dvoje mladih ljudi ispred trgovine u Clondalkinu, što je jedan od uključenih maloljetnika kasnije prijavio policiji. Družinec je rekao hrvatskim medijima da su on i Štrok te večeri bili izloženi rasnim uvredama. Među ostalim, jedan mladić rekao im je neka “govore engleski”. “Vikali su nam ‘Govorite engleski, u Irskoj ste, niste kod kuće, nemate poštovanja prema našoj državi. Ovo je Irska…’ i takve stvari”, prepričao je napadnuti dečko.

Na to je Družinec Štroku rekao da se maknu, “jer zna kako stvari funkcioniraju u Dublinu”. Sjeli su autobus i krenuli prema stanu, ali nisu bili svjesni da ih netko slijedi automobilom. Dok su hodali prema stanu, udaljenom petnaestak minuta, tipovi koji su im dobacivali ispred trgovine napali su ih s leđa.