Urbi et orbi: Papa pozvao na prekid vatre u Gazi, a ima poruku i za zapadni Balkan

'Etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele', poručio je

Pope Francis waves to the crowd from the popemobile after the Easter Mass as part of the Holy Week celebrations, at St Peter's square in the Vatican on March 31, 2024. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo pozvao je u blagoslovu Urbi et orbi na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, a zapadnom Balkanu poručio da etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, već izvor bogatstva.

Obraćajući se sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra, Papa je rekao da su mu u mislima “ponajprije žrtve brojnih sukoba koji se vode u svijetu, počevši od ratova u Izraelu i Palestini, kao i u Ukrajini”.

“Pozivajući na poštivanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u razmjenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, svi za sve. Ponovno apeliram da se zajamči mogućnost pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi i ponavljam svoj poziv da se odmah pusti na slobodu taoce otete 7. listopada prošle godine, kao i na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze”, rekao je Franjo.

Poruka zemljama zapadnog Balkana

Posebno se osvrnuo na djecu u ratnim zonama koja se “više ne znaju smijati” i koja se pitaju “čemu tolika smrt i razaranja”.

Papa se obratio i zemljama zapadnog Balkana. “Posebno mi je u mislima zapadni Balkan gdje se čine značajni koraci prema integraciji u europski projekt. Etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, nego trebaju postati izvorom bogatstva za čitavu Europu i čitav svijet”, rekao je.

Naglasio je da je rat “uvijek apsurd i uvijek poraz” i da se “ne gradi oružjem, već ispruženim rukama i otvorenim srcima”. Poručio je da se ne smije zaboraviti na Siriju i Libanon, da treba poticati razgovore Armenije i Azerbajdžana i da se političari trebaju uhvatiti u koštac s krijumčarima ljudi.

Propustio procesiju Križnog puta

“Neka uskrsno svjetlo prosvijetli naše pameti i obrati naša srca da postanemo svjesni vrijednosti svakog ljudskog života kojeg treba prihvatiti, štititi i ljubiti”, rekao je 87-godišnji Franjo koji je slabog zdravlja proteklih tjedana pa je morao propustiti procesiju Križnog puta u rimskom Koloseumu na Veliki petak.