Uskoro se ukida prirez. Izračun otkriva koliko bi stanovnicima pojedinih gradova trebale rasti plaće

Neki gradovi će smanjivati i porez na dohodak

08.02.2023. Osijek - Od 01.sjecnja 2023 godine euro je nova sluzbena valuta u Republici Hrvatskoj. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Bliži se ukidanje prireza. Praksa kreće od 1. siječnja, a plaće bi trebale rasti. Međutim, ne očekuje se kako će rast posvuda biti jednak.

Dnevnik Nove TV donosi izračune. Prosječna zagrebačka plaća od 1300 eura za zaposlenog s jednim djetetom trebala bi od 1. siječnja rasti za 18 eura.

U Splitu bi neto plaća trebala bi rasti za 25 eura. Što se Rijeke tiče, plaće bi, kao u Zagrebu, trebale rasti 18 eura. Osijek će od četiri najveća grada imati najmanje opterećenje na plaće, a one bi se trebale povećati za 30 eura.

Neki smanjuju i porez na dohodak

Ima i gradova koji će smanjivati porez na dohodak, no to će se uglavnom događati u gradovima koji ni prije nisu imali prirez. Takva će situacija biti u Bjelovaru i Sinju gdje će porez na dohodak biti 18 posto. U navedenim gradovima već je odavno ukinut prirez.

Gradovi u čijem je fokusu djelatnosti turizam planiraju nadomjestiti gubitke paušalom za objekte za odmor. U Dubrovniku, koji ne mijenja porez na dohodak, namet za kuće za odmor umjesto eura i pol po kvadratu rast će na pet eura.

U Puli se taj porez s 40 podiže na 199 eura po krevetu. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, HDZ-ovi gradonačelnici dobili su nalog s vrha da niži razred poreza na dohodak ne povisuju iznad 20 posto.