Uživo. Dječak čiji su roditelji poginuli ima teške ozljede, 15-godišnji Egipćanin na hitnoj operaciji kralježnice

Prema neslužbenim informacijama, poginuli su supružnici iz automobila i vozač terenca, minimalno dvoje je životno ugroženo

FOTO: KAportal

Noćas oko 01:40 sati došlo je do strašne prometne nesreće na autocesti A1 u smjeru juga u kojoj su poginule tri osobe, javila je jutros Policijska uprava karlovačka. U nesreći je ozlijeđeno 12 osoba, među kojima ima i djece.

Iako je lokalni portal prvo javio da se radi o nesreći kombija i osobnog automobila, ipak se radilo o sudaru terenca i automobila marke Alfa dok su na krhotine nastale nakon prometne nesreće naletjela još dva vozila, od kojih je jedno kombi.

Informacije o prometnoj nesreći i ozlijeđenima stižu s više strana budući da su oni prevezeni u nekoliko bolnica. U ovom tekstu uživo pratimo razvoj događaja oko prometne na A1.


Što se trenutno događa:


17-godišnjak iz Egipta lakše ozlijeđen

17-godišnjak iz Egipta koji je u KBC-u Zagreb je lakše ozlijeđen javljaju 24sata. Navode da ne zna ni jedan strani jezik te da s njim komuniciraju mimikom. Najvjerojatnije će biti otpušten u ponedjeljak.


Dječak saznao da je ostao bez roditelja, u šoku je

14:30 16-godišnjak čiji su roditelji poginuli u nesreći saznao je da je ostao bez roditelja. O njegovom stanju za 24sata je govorio liječnik Juraj Katušin iz Opće bolnice Karlovac. „Dečko je saznao da je ostao bez roditelja. U stanju je šoka, zadržat ćemo ga nekoliko dana. Pružena mu je psihološka pomoć, još nitko od članova njegove obitelji nije došao po njega“, kazao je.


15-godišnjak ide na operaciju kralježnice, ima teške ozljede

14:00 Šef hitnog prijema Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, Tomislav Ćuti, kazao je za HRT da je petnaestogodišnji strani državljanin primljen danas iz Ogulina.

“Radi se o stranom državljaninu koji je zadobio teške ozljede torakalne kralježnice. Sada je upravo podvrgnut operativnom zahvatu. Vrlo teško je općenito reći o funkcionalnom ishodu i za sada je vitalno stabilan”, kazao je.


Teško ozlijeđen dječak čiji su roditelji poginuli

11:45 Ravnateljica Opće bolnice Karlovac Ivana Kovačić rekla je za HRT da su u automobilu hrvatskih registracija smrtno stradali roditelji maloljetnog dječaka dovezenog u bolnicu s teškim ozljedama.

Dodala je i da ostali ozlijeđeni dovedeni u tu ustanovu nisu u životnoj opasnosti te je precizirala da je jedna osoba podvrgnuta operaciji bedrene kosti. Kazala je i kako su glavnina ozlijeđenih stranci, navodno egipatskog državljanstva.


Jedna osoba u KBC Rijeka na intenzivnoj

11:00 24sata u KBC Rijeka doznaju kako su u toj bolnici zaprimili četvero ozlijeđenih. Jedan je otpušten u pratnji policije dok je troje zadržano u bolnici. Dvoje se nalazi na Klinici za kirurgiju, a jedan u jedinici intenzivnog liječenja. Ozljede su težeg karaktera.


15-godišnjaku iz Egipta teško ozlijeđena kralježnica

10:40 Za HTV je potvrđeno da je teško ozlijeđeni 15-godišnjak, porijeklom Egipćanin, iz bolnice u Ogulinu premješten u Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice te da je u tijeku operacija. Petnaestogodišnjak je zadobio teške ozljede kralježnice i radi se na njenoj stabilizaciji.


Komunikacija s ozlijeđenima je otežana

10:36 Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Perica Vucelić izjavio je Hini kazao je kako je šestero ozlijeđenih odvezeno u karlovačku, a dvoje u ogulinsku bolnicu, dok ih je troje u KBC-u Rijeka te jedan u KBC-u Zagreb. Kazao je i da je komunikacija s ozlijeđenima bila je otežana jer je riječ o strancima.


Državna odvjetnica ne može potvrditi radi li se o migrantima

10:15 Državna odvjetnica u Karlovcu Vera Magdić Bižanović izjavila je za HTV da je očevid provelo županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu u suradnji s policijom PU karlovačke. “Prometna nesreća dogodila se oko 1:40 na autocesti A1. U nesreći su sudjelovala dva vozila – jedno je bilo mađarskih registracijskih oznaka, a drugo je imalo hrvatske registracijske oznake. Prema rezultatima očevida prometnu nesreću uzrokovao je vozač mađarskog vozila”, kazala je.

“Uslijed nepropisnog kretanja, kada se kretao autocestom iz pravca juga prema sjeveru, dakle prema Karlovcu – najprije je vozilom zahvatio metalnu ogradu uz desni rub kolnika te je izgubio kontrolu nad upravljačem vozila. Potom je prešao središnji dio cijele autoceste i vozilom je prešao na suprotnu kolničku traku, dakle pravac Zagreb-Split”, dodala je.

“Udario je prednjom stranom vozila u vozilo koje se propisno kretalo iz pravca Karlovca prema Splitu, vozilo hrvatskih registracijskih oznaka. U prometnoj nesreći poginuli su vozač i putnik u vozilu hrvatskih registracijskih oznaka te jedna osoba iz mađarskog vozila. Ostalih 11 osoba iz mađarskog vozila prevezeno je bolničke ustanove radi pružanja daljnje liječničke skrbi”, kazala je Magdić Bižanović. Nije mogla potvrditi je li točno da je vozač u vozilu s mađarskim registracijskim oznakama prevozio migrante, jer kako kaže, identitet svih osoba još nije utvrđen.


Kirurg karlovačke bolnice: ‘Imamo petero s teškim tjelesnim ozljedama’

09:45 Doktor Darko Delač, specijalist opće kirurgije o karlovačkoj bolnici, kazao je za HRT da su iza 3 sata u noći počeli zaprimati pacijente nakon teške nesreće na A1. „Kod nas je u kratkom roku dovezeno šest ozlijeđenih osoba iz te prometne nesreće. Uglavnom, radi se o pet stranih državljana“, rekao je.

„Mi nismo uspjeli otkriti identitet. Radi se i o jednoj maloljetnoj osobi, hrvatskom državljaninu. Od spomenutih pet osoba, ustanovili smo da se radi o teškim tjelesnim povredama“, dodao je. „Svi su stabilno i nitko od njih nije primljen u jedinicu intenzivnog liječenja. Kod jedne osobe se očekuje daljnja kirurška intervencija tijekom dana“, zaključio je.


Svjedok nesreće: ‘U terencu su očito bili migranti, ispali su iz terenca i vrištali od bolova’

09:30 Nakon što je došlo do nesreće dva vozila su naletjela na krhotine. Reporteri Jutarnjeg lista su razgovarali vozačem jednog od tih vozila. On je pomogao u zbrinjavanju unesrećenih. Iza vozila koja su sudjelovala u nesreći je, kaže, vozio možda 30 sekundi. „Terenac mađarskih tablica iz pravca juga je preletio preko ograde i direktno pogodio riječki automobil, Alfa je bila. Vidio sam dim“, kazao je.

„Ovo su u Mitsubishiju očito bili migranti, vidio sam da su bili tamnoputi i bilo ih je 12, a auto je bio onaj s pet sjedala plus dva, znači sedam. Oni su svi poispadali i ostali ležati. Jedan je, uopće ne znam kako, prošao neozlijeđen, hodao je uokolo, i onda pobjegao, pa ih je možda bilo i 13, teško je reći, to će policija utvrditi“, ispričao je vozač.


Dvoje ozlijeđenih u životnoj je opasnosti

09:15 Ravnatelj Opće bolnice Ogulin Davor Vukelja, za 24sata je potvrdio kako su jutros oko 3 sata zaprimili dvije teško ozlijeđene osobe iz nesreće kod Karlovca. Obojica su, kazao je, u životnoj opasnosti.

„Jedna osoba je rođena 1995., druga 1996. godine i riječ je o stranim državljanima, migrantima, spominje se da su Sirijci. Jedan je na putu za Zagreb, hitno će ga operirati u traumi jer ima tešku ozljedu leđne moždine i kralježnice s paraplegijom“, kazao je.

„Druga osoba je još kod nas i ima također ozljede opasne po život, prijelom rebara i potkoljenice i izljev krvi u prsni koš. Vidjet ćemo hoćemo li ga prevesti u drugu bolnicu. Mi smo ih zaprimili, stabilizirali, no i dalje su životno ugroženi“, zaključio je.


U terencu za sedmero bilo 11 migranata?

09:00 Prema neslužbenim informacijama, Mitsubishijev terenac mađarskih registracija kretao se u pravcu Zagreba iz smjera juga te je prije tunela sv. Marko izgubio kontrolu nad vozilom. Pritom je prešao bankinu u smjer autoceste koja ide ka jugu, odnosno ka moru, javlja Jutarnji list.

Pritom je došlo do naleta na osobno vozilo riječkih registracija. Također, prema neslužbenim informacijama, u terencu su najvjerojatnije bili migranti. Naime, terenac ima mjesta za sedam osoba, a u vozilu ih je bilo 12, 11 putnika i vozač.

Navodno su svi putnici poispadali iz vozila nakon strašnog sudara. Vozač je poginuo na mjestu dok su putnici ozlijeđeni. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg, u osobnom automobilu riječkih registracija su poginuli supružnici, a dijete koje je bilo s njima u automobilu je ozlijeđeno.

Isti portal javlja i kako se terenac od siline udara raspao na dva dijela pa su ga s mjesta nesreće odvezle dvije prikolice vučne službe. Odvezeni su i kombi te još jedan osobni automobil koji je naletio na krhotine sudara.


Šest ekipa hitne izašlo na teren

07:30 Kako smo ranije pisali, do nesreće je došlo između tunela Sveti Marko i čvora Novigrad na Dobri. KAportal javio je da je zbrinjavanje pacijenata bilo opsežan posao za hitne službe.

Od ravnatelja karlovačkog Zavoda, Perice Vucelića, doznaju da je u zbrinjavanju unesrećenih sudjelovalo šest timova iz Karlovačke županije i jedan iz Primorsko-goranske, dakle ukupno sedam timova hitne pomoći.

Prema informacijama istog portala u nesreći je bilo i djece. Šest osoba zbrinuto je u Općoj bolnici Karlovac, tri su u KBC Rijeka, dvije u bolnici u Ogulinu i jedna u KBC-u Zagreb. O nesreći je javio i HAK. Promet je bio u prekidu do kraja očevida, a sada je normaliziran.