Uživo. UN strahuje od ustanka Palestinaca na Zapadnoj obali. IDF: 'Našli smo skladište oružja tik do dječje sobe'

Pratimo 34. dan sukoba na Bliskom istoku

An Israeli flag flies at a position in southern Israel while across the border in the Gaza Strip a fireball erupts during Israeli bombardment on November 8, 2023 amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • U Parizu se održava konferencija o Gazi
  • UN: ‘Obje strane su počinile ratne zločine’
  • Amerikanci napadnuti u Iraku
  • SAD izveo zračni napad u Siriji
  • Izrael tvrdi da je ubio još jednog zapovjednika Hamasa
  • IDF kaže da je ubio 50 boraca Hamasa u blizini bolnice Shifa

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


SAD: ‘Izrael će uvesti četverosatne stanke svaki dan’

  • Izrael će početi uvesti četverosatne pauze u borbama u sjevernoj Gazi svaki dan kako bi omogućio ljudima da pobjegnu, priopćila je Bijela kuća. Cilj SAD-a je da najmanje 150 humanitarnih kamiona uđe u Gazu svaki dan.

Izvori: ‘Netanyahu je odbacio dogovor o prekidu vatre i vraćanju nekih talaca’

  • Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je dogovor o petodnevnom prekidu vatre s palestinskim militantnim skupinama u Gazi u zamjenu za oslobađanje nekih talaca koji su držani na tom području, prema izvorima upoznatim s pregovorima. Od ureda izraelskog premijera zatražen je komentar o pregovorima o taocima, ali do četvrtka navečer nije dao odgovor, piše Guardian.

Izrael: ‘Srušio se dron na Eliat’

  • Neidentificirana bespilotna letjelica srušila se na civilnu zgradu u južnom izraelskom gradu Eilatu, tvrdi izraelska vojska. Hitna pomoć priopćila je da nema ozlijeđenih već da je samo manja materijalna šteta. “Identitet bespilotne letjelice i detalji incidenta se ispituju”, rekla je vojska u priopćenju. Bespilotne letjelice ranije su lansirali Houthi iz Jemena, na jugu, i Hezbollah iz Libanona, na sjeveru.

IDF kaže da je ubio 50 boraca Hamasa u velikim borbama u blizini bolnice Shifa

  • Izraelske obrambene snage tvrde da su ubile oko 50 boraca Hamasa nakon provođenja racija u, kako su ih nazvali, “vojnoj četvrti” grada Gaze, koja se nalazi u blizini bolnice Shifa. Bolnica je bila predmet mnogih rasprava. Izrael tvrdi da je Hamas gomilao oružje ispod zgrade kako bi maksimalno povećao potencijalne civilne žrtve, a Hamas to niječe. “162. divizija djelovala je proteklih dana u središtu grada Gaze u području Hamasove vojne četvrti. Snage brigade Givati ​​eliminirale su oko 50 terorista”, navodi se u novoj verziji IDF-a.

U koordiniranom napadu koji je uključivao pješaštvo, tenkove, inženjeriju, specijalne postrojbe i zračne snage, IDF je rekao da je “radio na čišćenju područja i neutralizaciji terorističke infrastrukture, uključujući široku mrežu podzemnih tunela”. IDF je također rekao da je povratio vojne obavještajne dokumente koji pripadaju Hamasu.

Rečeno je da je to područje “središte obavještajnih i operativnih aktivnosti” gdje je Hamas planirao napade 7. listopada. “Vojna četvrt sastoji se od strateških Hamasovih terorističkih lokacija, uključujući središnji stožer obavještajne službe i stožer zračne mreže”, rečeno je iz IDF-a. IDF tvrdi da je također pronašao policijsku postaju i vladine urede koje koristi Hamas, kao i objekt za obuku njegovih boraca.


Prijavljen raketni napad u južnom Izraelu

  • Stižu izvješća da je raketa pala na grad Eilat u južnom Izraelu. Sirene upozorenja nisu bile aktivirane i izvor rakete nije za sada poznat. Prošlog su tjedna jemenski pobunjenici Houthi preuzeli odgovornost za napad na Eliat i upozorili da će uslijediti novi udari “sve dok izraelska agresija ne prestane” i Palestinci “pobijede”.

Ministarstvo: ‘Do sada ubijeno 10.812 Palestinaca, uključujući 4412 djece’

  • Najmanje 10.812 Palestinaca, uključujući 4.412 djece, ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od 7. listopada, objavilo je ministarstvo zdravstva u Gazi u najnovijem ažuriranju.

Izbile su borbe u blizini izraelske granice s Libanonom

  • Tijekom današnjeg dana bilo je nekoliko novih borbi na sjevernoj granici Izraela s Libanonom, prema podacima Izraelskih obrambenih snaga. U nedavnoj obavijesti navedeno je da su napadnuti protutenkovski položaji u blizini Biranita i Yiftaha, koji su unutar izraelskog teritorija. U objavi se nije posebno spomenulo borce Hezbollaha, ali sukobi između snaga IDF-a i militantne skupine, koja se uglavnom nalazi u južnom Libanonu, česti su od upada Hamasa iz Gaze 7. listopada.

Erdoğan: ‘Turska je spremna djelovati kao jamac za rješavanje rata’

  • Turska je spremna djelovati kao jamac kako bi pomogla u rješavanju rata između Izraela i Hamasa, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju. Erdoğan i Raisi su se sastali na marginama summita Organizacije za gospodarsku suradnju u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu, priopćio je ured predsjednika Erdogana.

Turski čelnik je tijekom cijelog sukoba čvrsto stajao protiv Izraela, nazivajući ih okupatorima i govoreći da Hamas nije teroristička organizacija. Iran je najveći podupiratelj militantne skupine Hamas. Opskrbio je oružjem i obučavao njihove borce, ali se ne smatra da je Teheran bio izravno uključen u napade na Izrael 7. listopada.


Egipatski ministar vanjskih poslova: ‘Izrael ide dalje od samoobrane’

  • Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je da je odgovor na upad Hamasa 7. listopada otišao “izvan okvira samoobrane”. Govoreći na konferenciji za pomoć u Parizu, Shoukry je rekao da također odbacuje svaki pokušaj Izraela da raseli Palestince iz Gaze. Odnos Egipta s Gazom i Izraelom bio je ključan u omogućavanju protoka prijeko potrebne pomoći u enklavu, s prijelazom Rafah trenutno jedinim pristupom između Gaze i vanjskog svijeta. Izrael je zatvorio svoje granice i vlastite prijelaze s Gazom, poput Karem Shaloma, i uveo opsadu tog područja od 9. listopada.

Novinske agencije poriču neprovjerene tvrdnje da su unaprijed znale za napad Hamasa

  • Novinske agencije poriču neprovjerene tvrdnje iznesene u članku proizraelske web stranice HonestReporting. Inače, stranica svoju ulogu opisuje kao “razotkrivanje antiizraelske pristranosti gdje god može”. Objavili su članak pod naslovom “Fotografi bez granica”, u kojem se sugerira da su fotoreporteri koje su angažirale novinske agencije možda iznali da će se dogoditi napad na Izrael 7. listopada. Prilikom iznošenja svojih tvrdnji HonestReporting se pozivao na brojne neprovjerene snimke zaslona.

Reuters i Associated Press, dvije agencije koje se spominju u članku, oštro su odbacile sve tvrdnje. “Reuters kategorički negira da je imao prethodna saznanja o napadu ili da smo ubacili novinare u Hamas”, rečeno je iz Reutersa. “Associated Press nije znao za napade 7. listopada prije nego što su se dogodili”, rekao je glasnogovornik AP-a. Ured premijera priopćio je da je Nacionalna uprava za javnu diplomaciju pisala šefovima ureda u vezi s tim navodima i optužila umiješane novinare da su sudionici u “zločinima protiv čovječnosti”.


U napadu na grad Jenin ubijeno sedam Palestinaca

  • Izraelske snage ubile su sedam Palestinaca i ranile 13 drugih tijekom napada na grad Jenin i izbjeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Izraelska vojska rekla je da provodi napade na Jenin, ali nije dala više detalja.

IDF tvrdi da je skladište oružja u Gazi pronađeno pored dječje sobe

  • Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da su u postrojenje za izradu oružja unutar kuće u Gazi pronašli “tik do dječje spavaće sobe”. Objavili su video snimke i fotografije za koje je kažu da dokazuju tvrdnje, s brojnim izloženim dijelovima koji izgledaju kao dronovi. IDF je rekao da je oružje pronađeno “u neposrednoj blizini škola” u središtu četvrti Sheikh Radwan u sjevernoj Gazi.

UN kaže da ne može sudjelovati u guranju Palestinaca na jug Gaze

  • Govoreći na početku humanitarne konferencije o Gazi u Parizu, šef humanitarne pomoći UN-a Martin Griffiths rekao je da organizacija ne želi sudjelovati u tjeranju Palestinaca iz njihovih domova. Izrael je rekao Palestincima u gusto naseljenom sjevernom dijelu Gaze da se isele prema jugu, dok njihove kopnene snage napreduju. “Ujedinjeni narodi ne mogu biti dio jednostranog prijedloga da se Palestinci gurnu u takozvane sigurne zone”, rekao je Griffiths.

Govoreći na istoj konferenciji, šefica Liječnika bez granica Isabelle Defourny nazvala je sigurne zone na jugu Gaze “lažnim zonama” i rekla da je oko 30 posto ubijenih u Gazi bilo na jugu. Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk prozvao je u srijedu Izrael zbog, kako je rekao, “nezakonite prisilne evakuacije civila”.


Izraelci su uhitili Mohammada Barakeha i druge palestinske političare

  • Izraelske snage uhitile su u Nazaretu Mohammada Barakeha, čelnika Visokog odbora za praćenje arapskih građana Izraela. Prvotna izvješća sugerirala su da je bivši član izraelskog parlamenta uhićen zbog planiranja prosvjeda protiv rata. Još jedna bivša članica Knesseta, Haneen Zoabi, i Sami Abou Shehadeh, čelnik stranke Tajamo’, također su uhićeni.

Macron kaže da se mora raditi na prekidu vatre

  • Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da se u Gazi mora vrlo brzo doći do “humanitarne pauze” i da se mora pogurati prema prekidu vatre. “U najkraćem roku moramo raditi na zaštiti civila. Da bismo to učinili, potrebna nam je humanitarna pauza vrlo brzo i moramo raditi na prekidu vatre. Civili moraju biti zaštićeni, to je prijeko potrebno, o tome se ne može pregovarati i to je hitna potreba”, rekao je Macron u govoru u Parizu.

Izraelski saveznici izbjegavali su pozive na prekid vatre, ali su umjesto toga pozvali na “humanitarne stanke” kako bi se omogućila pomoć. Francuska je danas domaćin međunarodne humanitarne konferencije o Gazi, s ciljem pomoći civilnom stanovništvu, iako su mala očekivanja od pomaka.


Šef UNRWA: ‘Okupirana Zapadna obala vrije’

  • Philippe Lazzarini, šef UN-ove Agencije za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), kaže da je zabrinut zbog opasnosti od eskalacije situacije u Gazi, upozoravajući da okupirana Zapadna obala “vrije”. Lazzarini je također rekao da postoji potreba za značajnom kontinuiranom humanitarnom pomoći Gazi, uključujući gorivo. Dodaje da je pomoć koja stiže preko prijelaza Rafah neadekvatna, te smatra kako treba otvoriti sve prijelaze u Gazu.

IDF tvrdi da je zračnim napadom ubio još jednog zapovjednika Hamasa

  • Izraelske obrambene snage tvrde da su ubile još jednog višeg zapovjednika Hamasa, dok se njihove kopnene operacije nastavljaju unutar Pojasa Gaze. “Na temelju obavještajnih podataka ISA-e i IDF-a, borbeni zrakoplov IDF-a ubio je Ibrahima Abu-Maghsiba, šefa Hamasove jedinice za protutenkovske rakete u brigadi središnjeg kampa”, navodi IDF, ne otkrivajući gdje je napad izveden.

Vijest dolazi nakon što je IDF u srijedu prošlog tjedna tvrdio da je ubio još jednog zapovjednika protutenkovskih projektila, Muhammada A’sara. IDF kaže da je Abu-Maghsib “usmjerio i izveo brojna lansiranja protutenkovskih projektila usmjerenih na izraelske civile i vojnike IDF-a” prije nego što je danas ubijen.


Belgija želi Izraelu uvesti sankcije zbog bombardiranja Gaze

  • Zamjenica belgijskog premijera pozvao je belgijsku vladu da usvoji sankcije protiv Izraela i istraži bombaške napade na bolnice i izbjegličke kampove u Gazi. “Vrijeme je za sankcije protiv Izraela. Kiša bombi je nehumana”, rekla je potpredsjednica vlade Petra De Sutter za novine Nieuwsblad. De Sutter je rekla da bi Europska unija trebala odmah suspendirati svoj sporazum s Izraelom, kojem je cilj bolja gospodarska i politička suradnja.

De Sutter je također rekla da treba provesti zabranu uvoza proizvoda s okupiranih palestinskih teritorija i zabraniti ulazak nasilnim doseljenicima u EU, te političarima i vojnicima odgovornim za ratne zločine. U isto vrijeme, kaže De Sutter, Belgija bi trebala povećati financiranje Međunarodnog kaznenog suda u Haagu za istragu bombaških napada, dok bi istovremeno trebala smanjiti dotok novca Hamasu. “Oni su teroristička organizacija. Teror košta i moraju postojati sankcije za tvrtke i ljude koji Hamasu daju novac”, kaže De Sutter.


Guardian: ‘Diplomati se zalažu za višednevni prekid vatre u Gazi kako bi se oslobodili taoci’

  • Dužnosnici i diplomati pregovaraju o višednevnom prekidu vatre u Gazi u zamjenu za oslobađanje talaca, uključujući djecu, žene, starije i bolesne, doznaje Guardian. Razgovori uključuju mogućnost prekida vatre od jednog do tri dana, iako ništa nije dogovoreno, rekli su izvori upoznati s pregovorima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opetovano je inzistirao da neće biti prekida vatre u Gazi sve dok taoci (za koje se vjeruje da ih ima više od 240) ne budu oslobođeni. Hamas kaže da taoci neće biti pušteni dok se ne dogovori prekid vatre.”Želim opovrgnuti sve vrste praznih glasina koje čujemo sa svih strana i ponoviti jednu jasnu stvar: neće biti prekida vatre bez oslobađanja naših talaca”, rekao je Netanyahu u srijedu navečer. Katar je do sada posredovao između Izraela i Hamasa.


Izrael i danas otvorio put za evakuaciju sa sjevera na jug Gaze

  • Izraelska vojska kaže da je put iz grada Gaze danas ponovno otvoren za ljude sa sjevera da pobjegnu na jug, te da će biti otvoren do 16 sati. Izrael je nastavio bombardirati stambena područja i na sjeveru i na jugu Gaze. Međutim, njegove trupe su opkolile grad Gazu na sjeveru i spremaju se ući. Humanitarni radnici upozorili su da mnogi ljudi, uključujući bolesne i ranjene, kao i nedonoščad – ne mogu napustiti grad Gazu. “Sjeverno područje Pojasa Gaze smatra se zonom žestokih borbi i vrijeme ističe za njegovu evakuaciju”, objavila je IDF u objavi na arapskom jeziku.

Oglašene uzbune u izraelskom gradu blizu Gaze

  • Sirene za zračni napad oglašene su u izraelskom obalnom gradu Ashdodu, sjeverno od Gaze. Palestinski militanti smanjili su broj raketnih napada na Izrael u usporedbi s prvim danima rata, iako nastavljaju gađati civilna područja. Mnoge presreću sustavi protuzračne obrane.

IDF-ov buldožer napadnut eksplozivom je rušio kuću na Zapadnoj obali

  • Buldožer kojim upravljaju Izraelske obrambene snage naišao je na eksploziv dok je pokušavao srušiti kuću na Zapadnoj obali. “Inženjerijske snage otkrile su eksplozivna punjenja koja su trebala naštetiti našim snagama u izbjegličkom kampu u Jeninu”, stoji u ažuriranoj objavi.

Uslijedili su sukobi, u kojima je IDF koristio dron za napad na “naoružane Palestince”, prema izvješćima. Dodatna izvješća pokazuju da su dva Palestinca poginula u sukobima koji su uslijedili, iako to za sada nije službeno potvrđeno.

Buldožeri su poslani prema naredbi izraelskog središnjeg zapovjedništva da sruše kuću Dauda Faiza – za kojeg Izrael tvrdi da je ubio izraelskog vojnika nakon što se na njega zabio automobilom ranije ove godine. Rušenje obiteljskih domova je izraelska kazna, koja se posebno koristi u slučajevima koji se nazivaju “terorističkim” slučajevima, a Izraelski odbor protiv rušenja kuća procjenjuje da je Izrael uništio 55.048 palestinskih građevina od 2022. godine.


IDF tvrdi da je nakon 10 sati borbe preuzeo uporište Hamasa

  • Izraelske obrambene snage kažu da su osigurale ključno uporište Hamasa nakon 10 sato borbe. Trupe koje pripadaju brigadi Nahal, jednoj od glavnih pješačkih jedinica IDF-a, osigurale su uporište pod nazivom “Straža 17” u zapadnoj Jabaliji na sjeveru Gaze.

IDF kaže da su njihovi borci bili angažirani u borbama “iznad zemlje i podzemnom rutom”, sugerirajući da je Hamas možda koristio dio svoje goleme mreže tunela tijekom bitke. “Borci su dovršili preuzimanje ispostave nakon 10 sati borbe, tijekom kojih su eliminirali teroriste, zaplijenili mnogo oružja, otkrili šahte terorističkih tunela, uključujući šaht koji se nalazi u blizini dječjeg vrtića i vodi do opsežne podzemne rute”, navodi se u ažuriranju.

IDF dodaje da je pronašao “značajne operativne materijale” u vezi s budućim planovima Hamasa, ali nisu naveli detalje. Hamas još nije priznao da se bitka dogodila. IDF je također podijelio brojne slike, ali nije izravno rekao da su snimljene tijekom ove bitke, a lokacija nije potvrđena.


UN: ‘Obje strane su počinile ratne zločine’

  • Obje strane u Gazi i Izraelu počinile su ratne zločine, rekao je Volker Türk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava.

“Zločini koje su počinile palestinske naoružane skupine 7. listopada bili su gnusni, brutalni i šokantni, bili su ratni zločini kao i kontinuirano držanje talaca”, rekao je.

Türk je zatim govorio i o Izraelu. “Izraelsko kolektivno kažnjavanje palestinskih civila također predstavlja ratne zločine, kao i nezakonita prisilna evakuacija civila. Bombardiranja od strane Izraela ubila su, osakatila i ozlijedila posebno žene i djecu”, rekao je.


Niska očekivanja na konferenciji o Gazi u Parizu

  • Otprilike 80 država i međunarodnih organizacija sastaje se u Parizu kako bi koordinirali slanje pomoći i procijenili na koji način da se pomogne ranjenim osobama u palestinskoj enklavi Gazi, no ne dođe li do prestanka borbi, ne očekuju se konkretni rezultati.

Francuska je ponudila podršku Izraelu nakon smrtonosnog napada palestinske islamističke skupine Hamas 7. listopada, no izraelsko osvetničko bombardiranje je izazvalo zabrinutost zbog naglog porasta civilnih žrtava. Tisuće ljudi u Gazi je ubijeno, ranjeno ili raseljeno.

“Ni za koga nije tajna da je danas u Gazi otežan pristup osnovnim potrepštinama, lijekovima, vodi, i tako dalje… Stoga je cilj zapravo surađivati sa svim sudionicama i također s Izraelom… kako bi se omogućio poboljšani pristup”, rekao je francuski predsjednički dužnosnik novinarima uoči tiskovne konferencije.

Palestinski premijer Mohamad Štajeh će biti prisutan, ali Izrael nije pozvan. Francuski dužnosnici su rekli da informiraju Tel Aviv o razvoju događaja. Konferencija okuplja regionalne aktere poput Egipta, Jordana i zaljevskih arapskih država kao i zapadne zemlje i članice skupine G20, izuzev Rusije. Međunarodne ustanove i nevladine organizacije koje djeluje u Gazi, poput Liječnika bez granica, također će prisustvovati događaju.

Međutim, doći će svega nekoliko šefova država ili ministara, a nevladine organizacije se žale na nedovoljni pritisak koji konferencija može ostvariti u svrhu postizanja primirja.

“Bit će to vježba ponavljanja nacionalnih pozicija, izricanja što je pojedina država dala i što će dati, da se civile mora štititi, a međunarodno humanitarno pravo poštovati”, rekao je jedan europski diplomat.

Francuski se dužnosnici nadaju da će konferencija poslužiti kao temelj za brzi odgovor međunarodne zajednice jednom kad borbe zaista prestanu. Raspravljat će se o vraćanju opskrbe vodom, gorivom i električnom energijom te da se osigura da se pomoć ne završi u rukama Hamasa.

Također, raspravljat će se o uspostavljanju pomorskog koridora kako bi se humanitarna pomoć pomorskim putem dostavila u Gazu i o načinima na koji bi se brodovi mogli iskoristiti za evakuaciju ranjenih. Međutim, bez spremnosti Izraela ili Hamasa za prestanak borbi, mali su izgledi da će doći do brzog napretka.


Trumpovi rivali obećali podržati Izrael na trećoj republikanskoj debati

  • Suparnici Donalda Trumpa za republikansku predsjedničku nominaciju oštro su govorili o sukobu Izraela i Hamasa na raspravi u srijedu, obećavajući bezuvjetnu potporu Izraelu i napadajući način na koji se demokratski predsjednik Joe Biden nosi s krizom.

Na pitanje kakvu bi poruku poslao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, guverner Floride Ron DeSantis odgovorio je: “Rekao bi Bibiju (Netanyahu): ‘Završi posao jednom zauvijek s ovim koljačima Hamasom, oni su teroristi'”.

Nikki Haley, bivša veleposlanica SAD-a pri UN-u, koja je fokus u kampanji stavila na svoje iskustvo u vanjskoj politici, kritizirala je Bidena jer je vršio pritisak na Izrael da razmotri humanitarne pauze. “Posljednje što trebamo učiniti je reći Izraelu što da radi”, rekla je. ”

Jedino što bismo trebali učiniti je podržati ih i eliminirati Hamas”, dodala je. Senator iz Južne Karoline Tim Scott rekao je da bi Biden trebao izvršiti izravne napade na Iran, sponzora Hamasa, u znak odmazde za napade proiranskih snaga u Siriji i Iranu na američku vojsku.


SAD poziva na ograničenja izraelske kontrole nad Gazom poslije rata

  • Palestinci bi trebali upravljati Gazom nakon što Izrael okonča rat protiv Hamasa, poručile su Sjedinjene Američke Države u srijedu, odbijajući time ideju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua po kojoj bi Izrael bio odgovoran za sigurnost Gaze na neodređeno vrijeme.

Naoružani pripadnici Hamasa iz Gaze probili su granicu s Izraelom 7. listopada i ubili 1400 ljudi. Mjesec dana kasnije, Washington je počeo raspravljati s izraelskim i arapskim čelnicima o budućnosti Pojasa Gaze kojom neće vladati Hamas.

Iako se plan tek treba pojaviti, američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je u dosad najopsežnijim komentarima o tom pitanju iznio crvene linije i očekivanja Washingtona za opkoljeno obalno područje.

“Nema reokupacije Gaze nakon završetka sukoba, nema pokušaja blokade ili opsade Gaze, nema smanjenja teritorija Gaze”, rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji u Tokiju.

Blinken je rekao da će možda biti potrebno “neko prijelazno razdoblje” na kraju sukoba, ali da upravljanje Gazom nakon krize mora uključivati Palestince. “Mora uključivati upravljanje pod vodstvom Palestinaca i ujedinjenje Gaze sa Zapadnom obalom pod Palestinskom samoupravom”, kazao je šef američke diplomacije.

U ponedjeljak je Netanyahu za ABC News rekao da će Izrael “na neodređeno vrijeme” imati odgovornost za sigurnost enklave nakon rata. Izraelski dužnosnici od tada su pokušali pojasniti da ne namjeravaju okupirati Gazu nakon rata, ali tek trebaju artikulirati kako bi mogli osigurati sigurnost bez održavanja vojne prisutnosti.

Izrael je povukao svoje snage iz Gaze 2005. Palestinska samouprava, koja ima ograničenu autonomiju u dijelovima Zapadne obale koju je okupirao Izrael, kaže da je Gaza, gdje Hamas vlada od 2007., sastavni dio buduće palestinske države.


SAD izveo napad zračni u Siriji, dronovima napadnuta američka baza u Iraku

  • SAD je, po drugi put u posljednjih nekoliko tjedana, izveo napade u srijedu u Siriji na objekt za koji Pentagon kaže da ga koristi Iranska revolucionarna garda i pridružene skupine, dok je naoružani dron napao zračnu bazu Al-Harir na sjeveru Iraka u kojoj su smještene američke snage.

Dok napetosti rastu oko sukoba Izraela i Hamasa, američke i koalicijske trupe napale su proiranske snage najmanje 40 puta u Iraku i Siriji od početka listopada. Četrdeset i pet američkih vojnika pretrpjelo je traumatske ozljede mozga ili lakše ozljede.

Američki ministar obrane Lloyd Austin priopćio je da su napade u Siriji izvela dva američka lovca F-15 i da je riječ o odgovoru na nedavne napade na američke snage. Austin je poručio da napadi na američke trupe moraju prestati.

Ako se napadi snaga koje podupiru Iran na američke snage nastave SAD “neće oklijevati u poduzimanju daljnjih potrebnih mjera kako bismo zaštitili naše ljude”, kazao je Austin. Sve je veća zabrinutost da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti Bliskim istokom i pretvoriti američke trupe u izoliranim bazama u mete.

Sjedinjene Države poslale su ratne brodove i borbene zrakoplove u regiju od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. listopada, uključujući dva nosača zrakoplova, kako bi pokušale odvratiti Iran i skupine koje podržava Iran.

Trenutno je u Siriji oko 900 američkih vojnika, a 2500 u susjednom Iraku u sklopu misije savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti oživljavanje Islamske države koja je 2014. zauzela velik dio obje zemlje, ali je kasnije poražena.

Naoružani dron pogodio je zračnu bazu Al Harir, nakon što su se sirene oglasile zbog mogućeg napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu, kazala su dva sigurnosna izvora u srijedu. Sirene su se oglasile u američkom veleposlanstvu u srijedu navečer, reklo je nekoliko ljudi u bagdadskoj snažno utvrđenoj zelenoj zoni u kojoj se nalazi veleposlanstvo.

Međutim, nema izvještaja o udarima projektila ni žrtvama. Grupa “Islamski otpor u Iraku” preuzela je odgovornost za posljednji napad, poručivši u priopćenju da je gađala zračnu bazu Al Harir s dva drona.


Hutisti oborili američki dron blizu Jemena

  • Američku vojnu bespilotnu letjelicu MQ-9 u srijedu su oborili hutisti, izjavila su dva američka dužnosnika i taj jemenski proiranski pokret. Iako su hutisti ranije obarali američke dronove, ovaj incident dogodio se u posebno napetom razdoblju u regiji.

Washington je u stanju pojačane pripravnosti zbog aktivnosti skupina koje podupire Iran, dok regionalne napetosti rastu tijekom rata Izraela i Hamasa. Američki dužnosnici anonimno su rekli su da je dron, koji je izradio General Atomics, oboren s obale Jemena.

Nisu rekli je li oboren u međunarodnom zračnom prostoru. U priopćenju je glasnogovornik hutista rekao da su oborili dron u zračnom prostoru iznad jemenskih teritorijalnih voda.

Hutisti su 2019. u dva navrata oborili američke dronove. Pentagon je poslao tisuće vojnika u regiju kako bi pokušali obuzdati sukob, uključujući dva nosača zrakoplova.

Neki od tih vojnika bili su u Crvenom moru na vojnim brodovima. Prošlog mjeseca brod američke mornarice presreo je četiri krstareće rakete i više od desetak bespilotnih letjelica koje su lansirali hutisti iz Jemena prema Izraelu.


Izraelska vojska pokazala razmjere razaranja na sjeveru Gaze

  • Crni prozori, razbijene spavaće sobe, izrešetani zidovi – gdje god da pogledate na sjeveru Gaze, vidite razaranje, mjesec dana nakon početka izraelske vojne akcije koja ima za cilj protjerivanje Hamasa iz te palestinske enklave.

Izraelske snage omogućile su u srijedu maloj skupini stranih novinara rijedak uvid u svoje napredovanje u palestinskom teritoriju, provozavši ih pješčanim cestama, na kojima se vide tragovi tenkova, do rubova grada Gaze.

Zaustavivši se kod skupine stambenih zgrada, vidjelo se da je svaka oštećena u borbama. Zidovi su razneseni, fasade izrešetane metcima i šrapnelima, a palme slomljene. “Prošla su dva duga tjedna borbi. Ovo nije operacija, ovo je rat”, rekao je potpukovnik Ido, zamjenik zapovjednika 401. brigade. Nije rekao kako se preziva. “Trajat će dugo, sve dok Hamas više ne bude postojao.”

Izraelske snage ušle su u Gazu 27. listopada nakon višednevnog bombardiranja nakon neočekivanog Hamasovog napada na Izrael 7. listopada u kojem je poginulo 1400 ljudi. U zadnjih 12 dana, tisuće izraelskih vojnika opkolile su grad Gazu, presjekavši gusto naseljenu enklavu na dva dijela.

Poznato je jako malo pojedinosti o invaziji. Izraelska vojska pregledala je Reutersovu snimku snimljenu tijekom jednoipolsatnog obilaska što je bio uvjet da bi novinar mogao biti ubačen među vojnike. Nisu izbrisali ništa. Vojska poziva civile da odu sa sjevera na jug enklave. Ido je rekao da su, kada su stigli do spomenute skupine zgrada, sve obitelji već bile otišle.

“Znamo da su svi ovdje naši neprijatelji. Ovdje nismo vidjeli nikakve civile. Samo Hamas”, rekao je, stojeći u teško oštećenoj dječjoj sobi obojenoj u ružičasto. Ogledalo iza njega bilo je razbijeno, a po podu su bile razbacane vreće, igračke i lutka.

Vojnici su rekli da su ispod stana bila dva kata radionica za proizvodnju oružja, uključujući dronove koji su pronađeni u pet drvenih kutija. Novinari su dovezeni u oklopnom vozilu Tigar koje nema prozora. Po zadnjim podacima, u kopnenoj ofenzivi u Gazi poginuo je 31 izraelski vojnik, a više od 260 je ozlijeđeno. Palestinski dužnosnici rekli su da je u Pojasu Gaze poginulo 10.569 ljudi, od čega su 40 posto djeca.