Totalni kaos na tržištu nekretnina. Već dva mjeseca u Zagrebu traži stan za 800 eura: 'Za toliko ga možete unajmiti i u Dubaiju'

Potražnja za stanovima je visoka, a ponuda lošija dok cijene neprekidno rastu

FOTO: screenshot HRT

Trenutno je u Hrvatskoj u ponudi oko osam tisuća stanova za najam, a više od tri tisuće nalazi se u Zagrebu. Potražnja za stanovima je visoka, a ponuda sve lošija. Cijene usto neprekidno rastu. Mladi, posebno studenti, i mlade obitelji suočavaju se s problemima poput nerealnih cijena i iznenadnih otkaza ugovora o najmu.

Doseljavanje stanovništva, kako domaćeg, tako i stranog, te iznajmljivanje stanova za turizam, utječe na rast cijena najma. Unatoč zakonskim regulativama, na tržištu vlada nered, a nedostatak stanova za najam sve je izraženiji.

Stručnjaci upozoravaju da se izjednačila cijena najma i rata kredita, izvješćuje HRT. “Trenutno primjećujemo izjednačenje cijene kako najma tako i prodaje. Za razliku od prošle godine imamo povećanje od 20 posto što znači da su cijena najma i cijena kredita izjednačene”, rekao je Filip Brkan, član Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Najtraženiji stanovi do 60 kvadrata

Miro Čabraja već dva mjeseca traži stan za najam u Zagrebu. “U Dubaiju i u Londonu sam sada bio i moram reći da je Zagreb cijenom otišao poprilično visoko. Na primjer za 800 eura, za koliko ja tražim stan u Zagrebu, možete unajmiti stan i u Dubaiju”, kaže Miro.

Najveća je potražnja za stanovima do 60 četvornih metara. Agenti kažu da je postalo gotovo nemoguće pronaći kvalitetan podstanarski stan za dugoročni najam po razumnoj cijeni. “Apsolutno je prisutan nedostatak stanova za najam jer nema nikakve politike u tome smjeru, nego se pojedinci sami snalaze. Primjer toga su strani radnici, koji se isto tako nalaze na hrvatskom tržištu, poslodavci koji im nalaze smještaj i tako pune fond određenih nekretnina”, rekla je Jelena Kravoščanec Todorović, agentica za nekretnine.

Na tržištu najma stanova je totalni nered, a dio vlasnika i dalje inzistira na usmenom dogovoru pa zbog toga nastaje niz problema. “Najmodavac smatra da su ostvareni uvjeti za zadržavanje pologa dok najmoprimac smatra da to nije tako. Dosta često najmoprimci ističu problem oko ulazaka u stan za vrijeme trajanja najma. Zakon mu dopušta kontrolu najma stana, ali to mora biti ugovorom definirano”, rekao je odvjetnik Vedran Ceranić.