Video. Golemi kit doplivao opasno blizu obali u Australiji, kupači ga pohrlili dotaknuti. Izgleda da priča ima tužan kraj

Kit se kasnije nasukao otprilike 30 kilometara južno od lokacija na kojoj viđen

FOTO: Ori Weiser/Twitter

Kupači na plaži nedaleko Pertha u Australiji u subotu su imali bliski susret s kitom ulješurom. Kada se ovaj ogromni sisavac približio obali, nekoliko nepromišljenih kupača prišlo mu je i dotaknulo ga, kako se može vidjeti na snimci The Telegrapha.

Morska biologinja Natalie Sinclair rekla je za BBC da prilaženje kupača na ovako malu udaljenost predstavlja “rizik ne samo za životinju, nego i za ljude”.

Bit će eutanaziran?

Stručnjaci za morske sisavce smatraju da ovom kitu nije dobro i da pokušava migrirati na jug. “Nikada nije dobro kada vidimo ovakvog kita tako blizu obale”, rekla je dr. Kelly Waples. “Mislim da je malo vjerojatno da će preživjeti”, dodala je, prenose tamošnji mediji.

Kako u međuvremenu javlja WAtoday, isti kit nasukao se kod Rockinghama, otprilike 30 kilometara južno od lokacije na kojoj su ga kupači vidjeli u subotu. Vjerojatno će biti eutanaziran. “Pokušavamo svesti na najmanju moguću mjeru bilo kakvu patnju koju doživljava”, rekao je tamošnji upravitelj Odjela za bioraznolikost i očuvanje, Mark Cugley.

Inače, kit ulješura može težiti čak 45 tona i narasti do duljine od gotovo 16 metara.