Video. Policija i Hrvatske šume upali u Liberland: 'Vrijeđali su i bili odvratni prema našim ljudima'

Sve se dogodilo na Međunarodni dan mira

FOTO: Liberlandpress

Kako je objavljeno na stranicama Liberlanda, hrvatska policija prošlog je četvrtka iznenada upala na teritorij koji prisvaja ta mikrodržava.. Liberland je, podsjetimo, područje na kojemu je Čeh Vit Jedlička osnovao istoimenu “državu”. Nalazi se između Hrvatske i Srbije.

Iz Liberlanda javljaju da im je upala privatna tvrtka u ime Hrvatskih šuma praćena policijom. To su nazvali nenajavljenim ekstrateritorijalnim upadom tijekom kojega su, tvrde, ljudi koji su upali na njihovo područje “demolirali i uklonili vlasništvo Liberlanda.”

“Liberlanderima koji žive na području je prijećeno uhićenjem ako se budu miješali. Neodređen broj Liberlanda je uhićen pod širokim optužbama da nisu poslušali zakonite naredbe”, stoji na stranicama Liberlanda. Telegram je inače, nedavno, prvi ušao u Liberland i napravio veliku reportažu.

‘Na Međunarodni dan mira’

“Hrvatska policija ispratila je ekipe koje su demolirale i počinile ovo nediskriminatorno uništene. Napad je počinjen bez upozorenja i bez opravdanja od strane šumarske kompanije ili policije”, dodaju.

Pišu i kako Liberlanderima nije dano vrijeme da skupe svoje stvari. Sretni su pak, jer nitko nije ozlijeđen ali napominju da im je imovina oštećena i zaplijenjen. “Ovo se dogodilo na Međunarodni dan mira, od svih dana”, dodaju.

Popisali su i što im je uništeno tog dana. To su kuće za vrt i kuća na obali, terenska kuhinja s hladnjacima i štednjacima, generatori i elektronska oprema, Starlink antena i ruter, jedan Quad, bicikli i druga oprema, hrana, osobne stvari i druge zalihe.

‘Bili su odvratni’

“Hrvatska policija i zaposlenici Hrvatskih šuma upleteni u ovu operaciju su se ponašali neprofesionalno, vrijeđali su i bili su odvratni prema našim ljudima. Tražili smo pisano izvješće a rekli su nam da izvješća nema i da ga neće biti”, dodaju.

Cijeli incident su Liberlanderi dokumentirali. Najavljuju pravne korake protiv počinitelja, i to na više razina. “Ova nastamba junački stoji na zemlji i opire se pokušajima lomljenja njene volje”, dodaju iz Liberlanda.

‘Zaustavite ovo’

O svemu se za Telegraf.rs oglasio i predsjednik, ujedno i osnivač Liberlanda, Vit Jedlička. Kazao je da su pri upadu zaplijenili osobnu imovinu kao i da im se upadi događaju gotovo svakodnevno.

“Netko dođe i spusti nešto na zemlju, u roku od deset minuta eto policije, ubrzo stižu i iz Hrvatskih šuma. Ipak, to nije spriječilo ljude da dolaze ovdje”, rekao je Jedlička. Ipak, strahuje da bi moglo doći do ugrožavanja snabdijevanja vodom i hranom.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu, ali i hrvatske političare, da zaustave ovo. Ovo je nepotreban, ničim izazvan čin nasilja nad našom granicom i našim suverenitetom”, rekao je Jedlička za Telegraf.rs.