Zadarski rektor o uhićenju prethodnice: 'Meni je ovo nekako nespojivo s njom, znam njezine metode'

Donedavna zadarska rektorica uhićena je u novoj koruptivnoj aferi proizašloj iz jednog od slučajeva povezanih s Josipom Rimac

FOTO: screenshot N1

Rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić komentirao je uhićenje svoje prethodnice, donedavne rektorice Dijane Vican, u novoj koruptivnoj aferi proizašloj iz jednog od slučajeva povezanih s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac.

Vijest ga je, kaže, “neugodno” iznenadila.

“Iznenađen sam jer sam bio njezin bliski suradnik osam godina, kao član Uprave, kao prorektor. I poznavajući njenu kulturu rada i metode, doista mi je ovaj događaj – prema onome iz medija jer ja druge spoznaje nemam – nekako nespojiv s njom. Nadam se da će se ta istraga dovršiti što prije kako bismo svi, i profesorica Vican i naša ustanova, došli do odgovarajućih znanja, odnosno kako bi istina i pravda došli na svjetlo dana”, kazao je Faričić.

Zašto je uhićena Vican?

“Oni su došli u njen ured u centru ‘Stjepan Matičević’ i, koliko znam, policija je obavila izvide u tom prostoru”, dodao je rektor.

Podsjetimo, osim nekadašnje rektorice, na meti Uskokovih istražitelja je i direktor jedne zagrebačke građevinske tvrtke, a navodno se radi o šefu tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. Anti Stanišiću.

U međuvremenu, N1 doznaje da je Vican uhićena jer se sumnja da je tražila da Sveučilište u Zadru ne naplati bankovnu garanciju koju je tvrtka Graditelj svratišta priložila u sklopu natječaja za radove na tamošnjem studentskom domu. Inače, prema pisanju Jutarnjeg lista, Josipa Rimac, dok je vršila dužnost državne tajnice u Ministarstvu uprave, stanovala je u stanu u zgradi na zagrebačkim Mlinovima čiji je vlasnik upravo tvrtka Graditelj svratišta.

Rimac kao mito dobila tendu?

Tijekom natječaja za radove na studentskom domu, bankovna garancija je bila među dokumentacijom, no kako doznaje N1, Uskok je utvrdio da tvrtka Graditelj svratišta nije imala još neke potrebne potvrde. Navodno se radilo o potvrdama o nevođenju kaznenog postupka. Zbog toga je, kako sumnja Uskok, Graditelj svratišta odustao od radova te je Sveučilište, prema Uskoku, odlučilo naplatiti bankovnu garanciju od oko 1,5 milijun kuna.

No, prema tvrdnjama Tužiteljstva, bivša državna tajnica Rimac – na zahtjev direktora Graditelja svratišta Ante Stanišića – tražila je od Vican da se bankovna garancija ipak ne naplati. Sumnja se i da je Rimac u zamjenu za to trgovanje utjecajem od Stanišića dobila mito. Navodno je riječ o mogućnosti da ne plaća režije u stanu u Zagrebu u kojemu je tada stanovala, a koji je bio u vlasništvu Graditelja svratišta te je, sumnja se, dobila i jednu tendu za njezinu vikendicu, piše N1.