Zagrebačkom Mad Maxu, za kojim je policija jurila po cijelom gradu, prijeti i do osam godina zatvora

Tužiteljstvo je od suda zatražilo da 27-godišnjaku odredi istražni zatvor

13.02.2024., Zagreb - Na Zagrebackoj aveniji traje policijski ocevid nakon policijske potjere koja je zavrsila kod Sky Offica na Zagrebackoj aveniji. Photo: Luka stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka stanzl/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je istražni zatvor za 27-godišnjaka kojeg je u utorak navečer pod rotirkama lovila policija od Novog Jelkovca do Rudeša, preko cijelog Zagreba, piše N1. Mladi vozač prijavljen je za obijesnu vožnju te prisilu prema službenoj osobi.

Tužiteljstvo u optužnici navodi da se mladić oglušio na zapovijed policajaca koji su ga pokušali legitimirati, a zatim počeo bježati. Na trenutke je vozio brzinom od 140 kilometara na sat, jurio sredinom ceste i prolazio kroz crvena svjetla na semaforima. “Time je izazvao opasnost za živote drugih sudionika u prometu i policijskih službenika koji su ga pratili službenim vozilima”, priopćilo je tužiteljstvo.

Jurio od Jelkovca do Rudeša

Podsjetimo, u utorak navečer desetak policijskih automobila pod rotirkama je kroz Zagreb lovilo vozača u crvenoj Ford Fiesti. Potjera je završila kod Sky Officea u Rudešu, nakon što je izletio s ceste.

Sve je počelo standardnom kontrolom prometa, kada su policajci pokušali zaustaviti osobni automobil bez registracija. Nakon neuspjelog pokušaja legitimiranja, vozač je ignorirao upozorenja i počeo bježati. Udario je po gasu preko zaobilaznice i zatim po Zagrebačkoj aveniji. Krivudao je po cesti i tražio način kako će pobjeći, ali u potjeru se uključivalo sve više policijskih vozila. Na koncu je uhićen kod Sky Towera.

Mogao bi dobiti i do osam godina zatvora

Tužiteljstvo navodi i da je mladić u 21:45 prednjim desnim dijelom svog automobila udario u lijevu stranu službenog policijskog vozila i nakon toga nastavio bježati. Već tri minute kasnije, pri još većoj brzini desnom stranom svog automobila udara u lijevi dio drugog policijskog vozila, navodi N1.

Zatim naglo skreće udesno i još jednom nalijeće na onaj prvi policijski automobil. Od siline udarca i velike brzine policijsko vozilo zarotiralo se i prednjim dijelom udarilo u razdjelnu površinu ceste. “Okrivljenik je nastavio vožnju i uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad automobilom te njime udario u rub kolnika”, navodi državno odvjetništvo. Dvojica policajaca u potjeri su zadobila lakše ozljede.

Za obijesnu vožnju predviđena je kazna do tri godine zatvora, dok se za prisilu prema službenim osobama može dobiti i do osam godina zatvora.