Ako jedete hranu bez glutena a nemate celijakiju, ovo je 5 razloga zašto biste trebali prestati

Manje od 1 posto populacije boluje od celijakije, opasnog autoimunog poremećaja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FOTO: Eric Hossinger/Flickr

Vrlo često čujemo da netko jede hranu bez glutena. Da li nas uzimanje glutena u hrani, proteina iz pšenice koji daje kruhu rastezljivost, doista čini manje zdravima?

Manje od 1 posto populacije boluje od celijakije, autoimunog poremećaja koji zbog konzumiranja glutena oštećuje tanko crijevo, a izbjegavanje glutena je za njih prijeko potrebno.

Drugih 0,63 do 6 posto, piše Business Insider, ljudi može biti osjetljivo na gluten bez da imaju celiakiju, što znači da im konzumiranje hrane s glutenom stvara jednake simptome kao kod osoba koje boluju od celijakije. Ovo stanje zvano non-celiakijska osjetljivost je pomalo kontroverzno i puno studija sugerira da je prenapuhano ili da ono uopće ne postoji.

Ako razmišljate o tome da počnete jesti hranu bez glutena, a da ne promijenite niti jednu drugu prehrambenu naviku da biste izgubili koju kilu, evo zašto to nije dobra ideja.

1. Većina hrane koju konzumiramo sadrži gluten

Pivo također sadrži gluten
Pivo također sadrži gluten Mark Taylor/Flickr

Ako jedete bezglutensku hranu imajte na umu da mnoga hrana za koju i ne znamo sadrži gluten poput začina za salatu, krem juhe, soja sosa i piva.

2. Hrana s glutenom sadrži i druge vrijedne hranjive tvari

Žitarice su važne za kontroliranje razine šećera u krvi
Žitarice su važne za kontroliranje razine šećera u krvi Zachary Bloom/Flickr

Ako prestane jesti gluten moguće je da ne uzimate dovoljno dva ključna sastojka – vlakna i vitamin B. Osam vitamina skupine B omogućuje tijelu da dobije energiju iz hrane koju jedemo. Isto tako oni pomažu tijelu da proizvodi crvena krvna zrnca koja nose kisik po tijelu. Folna kiselina je osobito važna kod trudnica jer sprečava rađanje defektne djece. B vitamina ima u hrani poput ribe, u mesu, jajima i mliječnim proizvodima te u zelenolisnom povrću, grašku i grahu, žitaricama i kruhu.

Ako vam u prehrani već nedostaje ovih proizvoda i krenete s prehranom bez glutena, riskirate nedostatak vrlo loš za zdravlje. Vlakna i žitarice su važne u kontroli šećera u krvi, pomažu da se osjećamo siti poslije jela i reguliraju rad crijeva.

3. Pomodarstvo dijete bez glutena može otežati ljudima koji ga doista ne smiju uzimati

Danas je teže naručivati u restoranu
Danas je teže naručivati u restoranu Quinn Dombrowski/Flickr

Ljudi sa celiakijom ili alergijom na gluten doista ne smiju uzimati hranu koja sadrži gluten, a oni koji tvrde da ga ne bi trebali konzumirati zbog “zdravstvenih razloga” malo su fleksibilniji oko toga koja hrana spada pod proizvode bez glutena.

Oni ne trebaju brinuti o križnoj kontaminaciji (kada proizvod koji sadrži gluten dolazi u dodir s bezglutenskim proizvodom) i mnogi sebi povremeno dozvoljavaju konzumiranje takve hrane. Puno ljudi koji doista ne smiju uzimati gluten kažu da je pomodarstvo stvorilo neželjenu stigmu oko njihovog vrlo stvarnog zdravstvenog problema.

Konobari misle da opet pred sobom imaju nekog pomodarca, a ne osobu s ozbiljnim poremećajem. Bolesnici koji imaju celiakiju kažu da im je sada puno teže jesti van kuće nego prije nekoliko godina kada su restorani shvaćali da tim ljudima i malo brašna u hrani škodi i da ljudi sa celiakijom zbog te nepažnje imaju mnogo problema.

4. Ne morate se odreći glutena da biste počeli jesti zdravije

Treba izbjegavati junk food
Treba izbjegavati junk food PROKelly Garbato/Flickr

Kada ste izostavili gluten, izbjegli ste puno junk fooda koji je razlog zbog kojeg se mnogi ljudi osjećaju bolje kada počnu s bezglutenskom prehranom. Umjesto da prestanete konzumirati hranu bez glutena, jednostavno prestanite konzumirati junk food.

5. Ne krećite s bezglutenskom prehranom prije nego li se konzultirate s liječnikom

Savjetujte se s doktorom
Savjetujte se s doktorom Klaus Tiedge Fotografie

Jedini način kako se možete testirati na celiakiju je kada imate glutena u organizmu. Pa ako mislite da ste osjetljivi na gluten ili imate celiakiju, otiđite liječniku prije nego promijenite prehrambene navike.

Liječnici će napraviti potrebne testove i reći vam točno što se događa i što vam stvara probleme. Gluten jedemo najmanje 10.000 godina. Za većinu nas, izbjegavanje glutena ako nije medicinski uvjetovano, nije najbolji način prema zdravom životu.