Istraživanje na 21.000 ljudi tvrdi kako 2 kocke čokolade dnevno smanjuju rizik od srčanih oboljenja

Istraživanje je trajalo 12 godina, pronađeni su dobri učinci i mliječne čokolade

FOTO: Pyogenes Gruffer/Flickr

Novo istraživanje srca Sveučilišta Aberdeen otkriva kako dvije kocke čokolade dnevno mogu smanjiti rizik od srčanog oboljenja i srčanog udara za 23 posto. Promatranjem prehrambenih navika 21.000 ljudi tijekom 12 godina, istraživanje otkriva kako su osobe koje su konzumirale veću količinu čokolade u mladosti težile manje i uredno obavljale dnevne fizičke aktivnosti.

Pokazalo se kako su te osobe imale manji obujam struka, sistolički krvni tlak, upalne proteine i dijabetes, sve što količinski odgovara pozitivnom profilu kardiovaskularnih rizika bolesti. Veća konzumacija čokolade povezana je s većim udjelom uporabe energije i prehrane koja sadrži više masti i ugljikohidrata, a manje proteina i alkohola.

Nema dokaza za rizik

Istraživanje sugerira kako mliječna čokolada, za koju se ranije tvrdilo da je manje zdrava od tamne čokolade, može imati pozitivne učinke na zdravlje i kako se ona konzumira puno više.

“Prikupljeni dokazi sugeriraju kako je veći unos čokolade povezan s manjim rizikom od potencijalnih kardiovaskularnih problema.”, smatra profesor Phyo Mint, predsjednik Old Age medicine Sveučilišta Aberdeen.

“To pokazuje da i ostali sastav uz bioflavonoide, koji je vjerojatno povezan s mlijekom, poput kalcija i masnih kiselina mogu pružiti objašnjenje za promatrane radnje. Izgleda kako nema dokaza koji upućuju da konzumiranje čokolade povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja.”, smatra Mint.