Možda i niste ludi dok tvrdite da vam je od glutena loše (iako nemate celijakliju). Problem je u još nekim proteinima

Proteini u žitaricama mogu pokrenuti lošu reakciju u crijevima

FOTO: Jefoodie/Flickr

Otkrića nove studije sada daju opravdanje svima onima koji uporno konzumiraju bezglutenske proizvode unatoč tome što nemaju celijakliju, piše Tech Times. Naime, zbog konzumacije glutena koji se nalazi u pšenici i žitaricama može se stvoriti genetsko autoimuno stanje koje može uzrokovati oštećenje tankog crijeva.

Stručnjaci kažu da osobe koje nemaju celijakliju ne trebaju izbjegavati proizvode koji sadrže žitarice. Za neke osobe hrana bez glutena može biti preskupa, a ona može sadržavati više šećera i masti zbog čega možemo dobiti na težini.

Relativno nepoznati proteini u žitaricama

U proizvodima u kojima se eliminira gluten izgubljen okus i tekstura hrane kompenziraju se dodavanjem sastojaka koji debljaju. I osobe koje nemaju celijakliju tvrde da se zbog bezglutenske prehrane osjećaju bolje, a novo istraživanje objasnilo je zašto.

U istraživanju koje je prezentirano na ovogodišnjoj konferenciji Ujedinjenih europskih gastroenterologa u Austriji, znanstvenici su otkrili da grupa relativno nepoznatih proteina u žitaricama može pogoršati zdravstveno stanje kod onih koji ne pate od celijaklije ili alergija povezanih sa žitaricama.

Pogoršavanje simptoma kroničnih bolesti

Znanstvenici kažu kako je riječ o grupi proteina pod nazivom inhibitori amilaze i tripsina (ATI) koji mogu pokrenut imunosnu reakciju u crijevima koja se može proširiti na ostale dijelove tijela poput bubrega, limfnih čvorova, slezene i mozga.

9582720997_29d42df049_z
ATI bi mogao biti odgovoran zašto neki ljudi imaju migrene nakon konzumacije hrane sa žitaricama Flickr/lamoix

Istraživanje je također otkrilo da unatoč tome što čine najviše 4 posto proteina u žitaricama, inhibitori amilaze i tripsina mogu pokrenuti ozbiljnu imunosnu reakciju i mogu pogoršati simptome kroničnih bolesti poput astme, reumatskog artritisa, upalu crijeva, multiple skleroze, lupusa i jetre.

Korist od bezglutenske prehrane

S obzirom da neki ljudi imaju problema sa želucem nakon konzumiranja namirnica koje sadrže gluten, unatoč tome što nemaju celijakliju, za njihovu necelijakličnu preosjetljivost na gluten mogu biti odgovorni inhibitori amilaze i tripsina. Ovi inhibitori mogu biti i razlog zbog kojeg neki ljudi nakon konzumacije proizvoda koji sadrže velike količine žitarica mogu osjetiti simptome migrene.

Gluten se ne smatra faktorom stvaranja necelijaklične preosjetljivosti na gluten, no ljudi koji pate od ovog medicinskog stanja imaju koristi od bezglutenske prehrane. Simptomi koji uključuju glavobolje, bolove u zglobovima, bolove u trbuhu ili ekcem smanjuju se kada pojedinci izbjegavaju konzumaciju hrane koja sadrži gluten.