Ova lista bezmesnih namirnica koje zapravo imaju sastojke životinjskog porijekla će vas prilično iznenaditi

Neki sirevi, umaci, voće pa čak i žitarice nisu dobar odabir za vegetarijance i vegane

FOTO: Steve Hopson/flickr

Većina nas bi s velikom sigurnošću tvrdila da su banane, pesto umak ili miso juha sasvim siguran odabir za vegetarijance. No, znanstvenici tvrde da smo u krivu. Naime, mnoge namirnice koje na prvi pogled nemaju nikakvu poveznicu sa životinjama i čine se kao idealan odabir za vegane i vegetarijance sadrže sastojke životinjskog porijekla. Banane, parmezan, žitarice i pivo samo su neke od namirnica koji padaju na ovome testu.

Veganka Karin Ridgers, osnivačica televizije VeggieVision TV, tvrdi da je jedino rješenje u dobroj informiranost kupaca. Trebali bi detaljno čitati cjelokupni sastav namirnica koje konzumiraju.

Jedine namirnice koje vegetarijanci i vegani mogu s potpunom sigurnošću jesti su one koje imaju certifikat koji im jamči da hrana ne sadrži proizvode životinjskog porijekla. Ovo je popis namirnica, koje je uz pomoć stručnjaka sastavio Daily Mail, a koje vegetarijanci i vegani ne bi trebali konzumirati.

1. Parmezan i gorgonzola

sir
Koristi se sirilo koje se dobija iz želuca teladi i janjadi Photographer: David Morgan-Mar

Mnogi to ne znaju ali parmezan se ne smatra autentičnim ako nije napravljen uz pomoć sirila (reneta) koji služi za grušanje mlijeka. Problem je što je sirilo enzim koji se dobiva iz želuca teladi i janjadi. Osim parmezana, slična je priča i s gorgonzolom i sirom Pecorino Romano.

2. Banane

Kupujte organske banane, jer su ostale vrlo vjerojatno špricane pesticidima koji sadrže sastojke životinjskog porijekla. Pesticid Chitosan je koristan jer čuva ovo voće od bakterija i preranog truljenja, no u svom sastavu sadrži djelove škampa i rakova. Dakle, nisu preporučljive za vegane.

3. Jogurt

jogurt
Ima želatinu koja se radi od životinjskog otpada Angela Walton/flickr

Neki jogurti, pogotovo light verzije, sadrže želatinu kako bi im tekstura bila kremastija i bogatija. Želatina se pojavljuje u mnogim namirnicama. Poznata je činjenica da se ona radi od životinjskog otpada – odnosno kože, kostiju ili hrskavica. Prepuna je kolagena i često se pojavljuje u brojnim desertima i slatkišima. Naravno nemaju svi jogurti u svom sastavu želatinu i zato prilikom kupnje obavezno treba pročitati sastojke.

4. Pivo

pivkg
Za bistrenje se koriste pripravci na bazi ribljeg mjehura Amy/flickr

U nekim se pivovarama za bistrenje piva prije filtriranja koriste pripravci na bazi ribljeg mjehura. Budući da se on u tom procesu kratko koristi, svega nekoliko minuta, nije naveden među sastojcima. Guinness pivo je jedno od njih.

5. Crveni slatkiši

U crvenim slasticama i hrani koja je obojana crvenom bojom velika je šansa da se nalaze životinjski sastojci. Crvena boja dobiva se od mrtvih zdrobljenih kukaca koji se miješaju s natrijevim karbonatom ili amonijakom te stvaraju onu divnu crvenu boju.

6. Umak Worcester

Koristimo ga za mnoga jela i pića (pa i za Bloody Mary), a radi se od inćuna. Baš kao što dashi, miso juhi (na broju 12) daje onaj specifičan okus, tako riba u ovom umaku daje zamaman i poseban okus.

7. Sok od naranče

4568280251_ca938293df_b
Neki sokovi imaju riblje ulje Mark H. Anbinder/Flickr

Neki sokovi od naranče sadrže omega 3 masne kiseline koje se dobivaju od ribljeg ulja. Stručnjaci savjetuju da obavezno treba čitati sastav na kutijama soka, a najbolje je sam ocijediti naranče.

8. Žitarice za doručak

Na tržištu je puno žitarica koje konzumiramo za doručak, a koje u svom sastavu imaju želatinu. Važno je čitati sastojke na kutiji.

9. Gotova tijesta za pite

pita
Svinjska masnoća umjesto maslaca Jeanette H/flickr

Često u svom sastavu ova tijesta sadrže svinjsku masnoću, a ne maslac. Ona je jefitnija i ima duži rok trajanja.

10. Sljezov kolačić

Iako se tradicionalno radi od praha sljezovog korijena, većina onih koje kupujemo u trgovinama radi se od želatine.

11. Pesto

Basil pesto in a small bowl, with fresh basil leaves
Također ima sirila u sebi Vioktorija/flickr

Osim bosiljka i pinjola ovaj umak sadrži dvije vrste sira Pecorino Romano i Grana Padano. Kako smo već spomenuli za njihovu izradu se koristi sirilo koje se dobiva iz želuca janjadi i teladi.

12. Miso juha

Ova juha se većinom radi od dashija, koji se dobiva višesatnim namakanjem, odnosno kuhanjem (ispod razine ključanja) kombu algi s fermentiranom tunom ili komadićima sušenih sardina ili shiitake gljivama. Dashi ovoj kao i drugim japanskim juhama daje onaj zamaman i specifičan okus. No, nije pogodan za one koji ne konzumiraju ribu.