Život bez slatkog bio bi strašno otužan. Srećom, stručnjaci su otkrili najzdraviji način kako ga jesti

Recimo, slatko je najbolje jesti na kraju obroka, a i važno je kako kombinirate određenu hranu

ZADNJA IZMJENA: Nov 23, 2017

Najzdraviji način da jedemo desert bio bi da ga uopće ne jedemo, šale se nutricionisti. Ali život bez nečeg slatkog, povremeno, nije baš zabavan. I mnogi liječnici se slažu. Studije pokazuju da šećer doprinosi pretilosti, nastanku dijabetesa i srčanih bolesti. Onda ako baš morate pojesti slatko, ima li način koji bi minimizirao učinke na zdravlje? Studije provedene u posljednje vrijeme, tvrde da ima.

U prvom redu, nema razloga da posve izbacite ugljikohidrate iz hrane jer je to vrlo teško, složni su nutricionisti. I malo je vjerojatno da se ljudi dugo drže prehrane bez ugljikohidrata. Svatko ima potrebu za slatkim i to s dobrim razlogom. Šećer nam daje prijeko potrebnu energiju. Pa ako jedemo hranu bez ugljikohidrata, to psihološki može biti pogubno. Puno je bolje držati unos šećera što je moguće zdravijim.

Ugljikohidrate treba jesti s proteinima

Šećer ima lošu reputaciju jer ga uglavnom jedemo samog. Kako u slatkoj hrani ima obilje jednostavnih ugljikohidrata, oni naglo podižu vrijednosti šećera u krvi. Kad se to dogodi, tijelo pokušava šećer vratiti na normalnu razinu povećavajući lučenje inzulina i inkretina. Ako šećer povisujemo previše i prečesto, mehanizam prestaje funkcionirati kako bi trebao, što može dovesti do dijabetesa tipa II.

Postoji način kako to prevenirati. Ljudi mogu početi tako da jedu manje šećera ili da ga uzimaju zajedno s drugom hranom. Najbolje bi bilo ugljikohidrate jesti s proteinima. Konzumacija proteina pokreće lučenje glukagona, drugog hormona koji stabilizira vrijednosti inzulina. Kada se uzmu zajedno, protein i ugljikohidrati, hormoni koji se luče reguliraju jedan drugoga.

Slatko je bolje pojesti na kraju obroka

Idealan način da ovo počnete primjenjivati je jutarnja kava, ako je pijete sa šećerom. Kava zna biti poprilično gorka pa joj uz šećer dodajte mlijeko. Tako ste idealno pomiješali ugljikohidrate i proteine i spriječili povišenje šećera u krvi. Neka istraživanja u posljednje vrijeme sugeriraju da bi slatko trebalo jesti na kraju obroka. Najnovija studija iz rujna pokazuje da su ljudi s dijabetesom tipa II koji su slatko jeli na kraju obroka imali vrijednost šećera upola nižu od onih koji su ugljikohidrate jeli prije ili na početku obroka. Razlika je znakovita.

Ljudi s dijabetesom moraju strogo paziti na unos ugljikohidrata, a ovo istraživanje sugerira da je uzimaje šećera na kraju obroka jednako dobro kao i limitiranje unosa. Ova metoda, osim toga, pomaže da u konačnici pojedemo manje ugljikohidrata jer smo već siti zbog druge hrane. Sigurno je uzaludno što ste sebi obećali da ćete pojesti manje slatkiša za nadolazeće praznike. Pokušajte samo paziti na redoslijed i ne grabite svugdje dostupne sitne kolačiće prije nego li ste pojeli glavni obrok.

Eva Benedik
Telegram autor
1256 članaka Više o autoru