Biznis & tech

Ako su glasine točne, Uber radi na novoj tehnologiji kako bi aplikacija skužila kad ste pijani

Uber bi vas u tom slučaju svejedno vozio doma, ali bi upozorio vozače

FOTO: Telegram

Uber radi na tome da svojim vozačima može dojaviti je li osoba koja ih je pozvala pijana. Sustav umjetne inteligencije identificira korisnikov stupanj intoksikacije po načinu na koji osoba drži telefon. Sustav prati i koliko je puta osoba pritisnula na Uberovu aplikaciju, brzinu kojom hoda i koliko dugo joj treba da zatraži vožnju. Moći će prepoznati ako korisnik Uberove usluge iskazuje nekarakteristično ponašanje, pa će moći dati vozaču opciju da odbije vožnju pijane osobe.

Uber ispituje i mogućnost da poveže pijanu osobu s vozačima koji su prošli obuku kako se nositi s pijanim ponašanjem. Korisnikovo ponašanje bit će moguće usporediti s njegovim prijašnjim, normalnim ponašanjem. Sustav će moći mijenjati parametre usluge na osnovu podataka o stanju korisnika kada zatraži uslugu. Osim načina na koji korisnik koristi telefon, algoritam će uzeti u obzir ako netko naručuje vožnju u ranim jutarnjim satima na području gdje je puno barova.

Ako ste pijani, aplikacija bi mogla biti jednostavnija

Pijanim korisnicima mogla bi biti ponuđena alternativna aplikacija, jednostavnija za korištenje. Aplikacija bi mogla promijeniti mjesto na kojem kupi korisnika ili mjesto na kojem korisnik izlazi za neko sigurniju i lakše pristupačnu točku. Mogla bi i spriječiti da pijana osoba koristi uslugu dijeljenja vožnje. Nije još potvrđeno da Uber radi na ovoj tehnologiji, a redakcija portala Mailonline na upit o tome još nije dobila kompanijin odgovor.

Profesor Andre Spicer s Cass Business School u Londonu kazao je za Telegraph da ovo otvara mogućnost vozačima da prepoznaju pijane korisnike ali da to potencijalno mogu zloupotrijebiti. “Neki vozači će moći izbjegavati pijance ali drugi bi ih baš mogli loviti”, smatra Spicer. “Za pijane vozače ovo bi moglo značiti sigurniju vožnju, ako kompanija bude znala tko je rizičan vozač pa može spriječiti da pokupi pijane korisnike. Pijancima mogu i više naplatiti i tako ih iskoristiti.”

Rade i na zabavnom VR iskustvu za samovozeće taksije

U ožujku su iz Ubera nagovijestili da rade na tehnologiji koja bi mogla, tijekom vožnje, zabaviti korisnike. Dvije aplikacije koje još nisu odobrene, nagovještavaju koncept self driving vozila opremljenih virtualnom tehnologijom. Sustav virtualne stvarnosti, VR, koji Uber pokušava patentirati kreira okoliš koji je na neki način sinkroniziran s kretanjem self driving vozila.

Puno korisnika putuje istim rutama u isto vrijeme svaki dan i bilo bi im zanimljivo da vrijeme koje provedu u vožnji rade nešto drugo osim gledanja kroz prozore vozila. VR tehnologija može izazvati morsku bolest kao rezultat simuliranog i stvarnog kretanja. Iz Ubera kažu da rade na rješenju tog problema. Tehnologija bi se mogla koristiti i kao korisna informacija turistima koji se voze nepoznatim područjima. Nije jasno ni kako će korisnici pristupati Uberovoj novoj tehnologiji i hoće li morati imati slušalice.

Nastavite čitati