Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Američka središnja banka povećala kamate, burze naglo skočile

Ovo je najagresivnije zaoštravanje monetarne politike od devedesetih

NEW YORK, NEW YORK - JUNE 16: People cross over to Wall Street in the rain on June 16, 2022 in New York City. Stocks fell sharply in morning trading as investors react to the Federal Reserve's largest rate hike since 1994.   Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, nakon što je američka središnja banka povećala kamatne stope u skladu s očekivanjima, a njezin predsjednik Jerome Powell poručio da bi ubuduće tempo rasta kamata mogao biti usporen. Dow Jones porastao je 436 bodova ili 1,37 posto, na 32.197 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,62 posto, na 4.023 boda, a Nasdaq indeks 4,06 posto, na 12.032 boda.

Kao što se očekivalo, Fed je na sjednici u srijedu povećao ključne kamatne stope za daljnjih 0,75 postotnih bodova, drugi mjesec zaredom, u raspon od 2,25 do 2,50 posto.

Usporavanje tempa zaoštravanja?

Povećanje kamata za ukupno 1,5 posto u dva mjeseca predstavlja najagresivnije zaoštravanje monetarne politike od 1990.-ih godina. Fed na taj način nastoji suzbiti inflaciju, koja se trenutno kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 9 posto.

Ulagače je, pak, ohrabrila izjava predsjednika Feda Powella na konferenciji za medije da će daljnji potezi središnje banke ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima i da je za očekivati usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike.

„Nakon što je monetarna politika dodatno zaoštrena, u idućem razdoblju vjerojatno će biti prikladno usporiti taj tempo dok ne analiziramo ukupne učinke prilagodbe naše politike na gospodarstvo i inflaciju”, kazao je Powell.

Ulagači u strahu od recesije

Poručio je da se rast gospodarstva usporava, ali da ono nije u recesiji, na što, među ostalim, ukazuje snažno tržište rada. Ulagači se, naime, plaše da će agresivno povećanje kamata gurnuti gospodarstvo u recesiju.

„Powell nije izričito najavio nikakvo daljnje povećanje kamata na sjednici u rujnu, pa se ulagači nadaju da je ciklus povećanja cijene novca pri kraju. Tržište su potaknuli i kvartalni poslovni rezultati kompanija, koji su bolji od očekivanja, nakon što su ta očekivanja posljednjih mjeseci znatno smanjena”, kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki The Leuthold Group.

Skočile i europske burze

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice Alphabeta i Microsofta, sa skokom cijene od otprilike 7 posto, nakon što su ti tehnološki divovi izvijestili o boljim nego što se očekivalo rezultatima u drugom tromjesečju.

To je potaknulo cjelokupni tehnološki sektor, pa je Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, najviše porastao.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 posto, na 7.348 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,53 posto, na 13.166 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 6.257 bodova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više