Biznis & tech

Apple navodno želi proizvoditi baterije za svoj auto u Americi, čime aktualiziraju glasine da će zaista proizvesti auto

Kompanija bi na projektu baterija surađivala s tajvanskim kompanijama

FOTO: Unsplash

Apple namjerava proizvoditi baterije koje se mogu ugrađivati u autonomna vozila u SAD-u, umjesto da ih kupuju od dobavljača u drugim zemljama, tvrdi portal DigiTimes. Time se, još jednom, daje potvrda kako Apple barem razmatra ući u automobilsku industriju preko samovozećih automobila.

“Apple, koji navodno razmatra proizvoditi baterije za svoj Apple Car u Americi, možda sklopi suradnju i s tajvanskim proizvođačima, umjesto kineskih, tvrde izvori iz industrije. Tajvanski Foxconn ili Advanced Lithium Electrochemistry (Aleees), koji razmatraju gradnju tvornica u Americi, imaju velike šanse za sklapanje suradnje s Appleom za proizvodnju baterija”, piše DigiTimes.

Logična odluka za Apple

Apple je navodno razmatrao surađivati s dva najveća kineska dobavljača baterija, CATL i BYD, no zbog inzistiranja na proizvodnji baterija u Americi, takve suradnje čine se malo vjerojatnima, tvrde izvori. Niti jedna od kompanija nije htjela komentirati ove navode.

Tvrdi se kako će Foxconn, jedan od najvećih Appleovih dobavljača, i Aleees, izgraditi tvornice u Americi, gdje će se proizvoditi baterije za Appleov automobil. Dok se većina Appleovih proizvoda sklapa u Kini, mnoge komponente se kupuju od dobavljača diljem svijeta.

Tako se, primjerice, u proizvodnji iPhonea koristi Corning Glass iz američke savezne države Kentucky, dok se moduli kamere kupuju od dobavljača iz Japana. Stoga, sasvim je izgledno da bi Apple mogao diverzificirati svoj lanac opskrbe za proizvodnju.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu