Biznis & tech

Blue Origin je objavio video Shatnera u svemiru. Očekivano, bio je oduševljen

Devedesetogodišnji glumac postao je za sada najstarija osoba koja je poletjela u svemir

FOTO: Screenshot/YouTube (Blue Origin)

Legendarni kapetan James T. Kirk iz Star Treka, odnosno, glumac William Shatner, jučer je odletio u svemir i postao najstarija osoba koja je to do sada učinila. Desetominutni let u svemir Shatner je s još tri suputnika iskusio raketom New Shepard kompanije Blue Origin.

Nekoliko minuta nakon polijetanja, kapsula je prešla Kármánovu liniju na sto kilometara visine, koja se smatra granicom, odnosno, početkom svemira. Shatner je, kao i ostali putnici, tada iskusio bestežinsko stanje i impresivne poglede na Zemlju, prije nego što su sigurno sletjeli. Blue Origin je nekoliko sati kasnije objavio i video iz kapsule, u kojoj se može vidjeti što je Shatner iskusio.

Shatner je preuzeo titulu najstarije osobe u svemiru od Wally Funk

Shatner i ostali putnici su tako na visini od oko 107 kilometara na par minuta iskusili bestežinsko stanje, pa su se pomaknuli prema velikim prozorima iz kojih su mogli vidjeti Zemlju. “Bože, ne mogu vjerovati”, rekao je Shatner. Posebnost Blue Originove kapsule je u tome što putnici ne moraju imati kacigu, budući da je kabina pod tlakom, stoga imaju slobodnije iskustvo od drugih astronauta.

Nakon što su sletjeli, Shatnera i ostatak putnika dočekao je Jeff Bezos, osnivač Amazona i Blue Origina, koji je usput rečeno i golemi obožavatelj Zvjezdanih Staza. Bezos je bio i jedan od prvih putnika, odnosno svemirskih turista Blue Origina u srpnju, kada je u svemir poletio s Wally Funk, do sada najstarijom svemirskom putnicom.

Shatner: ‘Svi bi morali iskusiti ovo’

“Prepun sam emocija oko toga što se sada dogodilo. Vidjeti tu plavu boju koja samo prođe pored tebe, pa gledati u crnilo, u tome je stvar. Ovo iskustvo je nevjerojatno. Svi na svijetu moraju ovo napraviti. Svi na svijetu moraju ovo vidjeti”, rekao je Shatner kada je izašao iz kapsule.

Prije svog leta u svemir, Shatner je priznao kako se “malo boji” lansiranja u raketi, no rekao je kako je istovremeno vrlo uzbuđen. Devedesetogodišnji Shatner je prihvatio Bezosov poziv za let u svemir nakon što je i sam osnivač kompanije imao svoj podorbitalni let.

Uz Shatnera na letu je bila Audrey Powers, potpredsjednica New Shepard Operationsa, za koju iz kompanije kažu da je imala ključnu ulogu u izradi rakete. Letio je i Chris Boshuizen, suvlasnik kompanije Planet Labs koja se bavi satelitskim snimanjem Zemlje, te Glen de Vries, suosnivač Medidata Solutionsa, kompanije za klinička istraživanja. Samo su Boshuizen i de Vries platili za svoj let, dok je Bezos “počastio” Shatnera.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu