Hakeri su sad napali i Disney; traže otkupninu ili će, kažu, na internetu objaviti najnovije Pirate s Kariba

Film u svjetsku kino distribuciju kreće 25. svibnja

ZADNJA IZMJENA: svi. 16, 2017
Foto: Flicks And The City Clips/YouTube/screenshot

Izgleda da je Disney nova meta hakerskog napada. Kako prenosi Hollywood Reporter, izvršni direktor Disneya Bob Iger u ponedjeljak je održao sastanak sa zaposlenicima televizijske postaje ABC, koja je u njihovom vlasništvu, i obavijestio ih kako su hakeri došli do jednog njihovog filma koji tek treba početi igrati u kinima. Ako Disney ne plati otkupninu u bitcoinu, objavit će film na internetu.

Časopis Deadline navodi kako je riječ o filmu Pirati s Kariba: Salazarova osveta. Novi nastavak Pirata s Kariba u svjetsku kino distribuciju kreće 25. svibnja. Iger je zaposlenicima ABC-a objasnio kako su hakeri zaprijetili da će prvo objaviti pet minuta filma, a potom ostatak filma u nekoliko 20-minutnih dijelova. Cifra koju traže nije poznata, ali zna se da žele biti isplaćeni u digitalnoj valuti bitcoin.

Prije Disneya, hakeri su napali Netflix i Sony Pictures

Filmske i televizijske kompanije sve češće postaju meta hakera, koji dođu u posjed neobjavljenog video materijala, a onda se koriste ransomware softwareom kako bi tražili otkupninu da materijal ostane neobjavljen. Ovo nije prvi takav slučaj. Prije nekoliko tjedana, hakeri su napali Netflix i došli do njihove pete sezone serije Orange is the new Black. I tad su tražili otkupninu u bitcoinu kako ne bi na internetu objavili novih deset epizoda.

Netflix nije htio platiti otkupninu, pa su hakeri na torrent sajtu The Pirate Bay objavili 10 od ukupno 13 epizoda najnovije sezone serije. Prije Netflixa, 2014. godine žrtva ovakvog hakerskog napada bila je filmska kuća Sony Pictures, od koje su hakeri zahtijevali da odustane od distribucije komedije The Interview, koja ismijava korejskog predsjednika Kim Jong-una.

I dok veće filmske kompanije imaju dobro zaštićene informacijske sustave, manje produkcijske kuće koje rade za njih nemaju pa hakeri iskorištavaju njihove propuste u sigurnosti sustava kako bi ukrali neobjavljeni video materijal. Izvještaji o hakerskom napadu na Disney pojavili su se nakon velikog globalnog cyber napada koji je zahvatio sustave britanskog ministarstva zdravstva, te razne državne ustanove u još barem 99 zemalja diljem svijeta.

Vuk Oreb
Telegram autor
218 članaka Više o autoru