HT je upravo, u najvećem preuzimanju dosad, za 125 milijuna eura kupio Crnogorski Telekom

Riječ je u najvećoj crnogorskoj telekom kompaniji

ZADNJA IZMJENA: sij. 10, 2017
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U najvećoj akviziciji dosad, Hrvatski Telekom je za 123.5 milijuna eura, odnosno oko 936 milijuna kuna, kupio 76.53 posto dionica Crnogorskog Telekoma. Ugovor je potpisan s Magyar Telekomom, a zaključenje transakcije očekuje se do kraja siječnja 2017. godine, piše Večernji list.

Crnogorski Telekom najveća je telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori, sa 140.3 tisuća korisnika u fiksnoj telefoniji, drži 93.6 postotni udio na tržištu fiksne telefonije. Uz to, imaju 73.1 tisuću korisnika širokopojasnog interneta te 60.1 tisuću IPTV korisnika. Optička mreža Crnogorskog Telekoma dostupna je u preko 53 tisuća domaćinstava, što predstavlja 27 posto ukupnog broja kućanstava u Crnoj Gori. Krajem 2015. godine u kompaniji je radilo 588 zaposlenika.

Akvizicija unutar grupe Deutsche Telekoma

U prvih devet mjeseci 2016. godine, Crnogorski Telekom ostvario je prihode u iznosu od 69.4 milijuna eura. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne utjecaje, iznosila je 24 milijuna eura, ističe se u priopćenju Hrvatskog Telekoma.

Kako dosadašnji vlasnik Magyar Telekom također posluje u okviru grupacije Deutsche Telekoma, u čijem je vlasništvu 59.21 posto nekadašnjeg mađarskog monopolista, za dovršenje preuzimanja nije potrebna dozvola tržišnih regulatora.

U priopćenju se navodi kako je akvizicija dio strategije rasta širenjem na regionalna tržišta, kojim će, ostvarenjem sinergijskih učinaka, Hrvatski Telekom ostvariti dodatnu vrijednost svojim dioničarima i korisnicima.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru