Izvršni direktor Jack Dorsey pismom koje je poslao svim zaposlenicima Twittera najavio 336 otkaza

U pismu je najavljeno restrukturiranje i smanjenje broja zaposlenika za 8 posto

ZADNJA IZMJENA: lis. 13, 2015
Foto: Brian Harkin/AFP

Nagađanja o onome što slijedi u Twitteru počela su još krajem prošlog tjedna, a u ponedjeljak na sastanku uprave i službeno je donesena odluka o restrukturiranju tvrtke, koja uključuje i smanjenje broja zaposlenih za 8 posto.

Drugim riječima, 336 Twitterovih zaposlenika dobit će otkaz. Prema izvještaju za posljednji kvartal, Twitter ima oko 4100 zaposlenika, više nego dvostruko od 2000 djelatnika koliko ih je radilo prije IPO-a tvrtke krajem drugog tromjesečja 2013. godine, što je po mišljenju uprave i investitora puno previše.

BBC piše da će otkazi zaposlenicima tvrtku stajati između 10 i 20 milijuna dolara kojima će isplatiti otpremnine, a za samo restrukturiranje uprava planira utrošiti između 5 i 15 milijuna dolara. Tvrtka očekuje da će se restrukturiranja brzo isplatiti jer prema novim projekcijama, očekuju kvartalni prihod viši ili barem 560 milijuna dolara, više od ranije predviđanih 545 milijuna.

Izvršni direktor Jack Dorsey jutros je svim zaposlenicima Twittera poslao pismo sljedećeg sadržaja:

Ekipa,

nastavljamo s restrukturiranjem radne snage s ciljem stavljanja kompanije na put rasta. Iako se ovakvi emailovi uglavnom pišu kompliciranim korporativnim jezikom, ja ću biti izravan.

Naš tim predano radi na stvaranju plana strukturiranja kako bi Twitter, Vine i Periscope postali snažniji. Plan je fokusiran na korisnička iskustva koja imaju najveći značaj. Prvi je Moments koji smo lansirali prošlog tjedna, što je odličan početak i odvažan iskorak u načinu na koji će ljudi ubuduće pratiti sve što se događa u svijetu.

Plan restrukturiranja sadrži i plan promjene načina na koji radimo i onoga što moramo napraviti da bismo napravili posao. Odjele Proizvoda i Inženjeringa podvrgnut ćemo najvećim strukturalnim promjenama koje će reflektirati plan za budućnost. Smatramo da će odjel Inženjera mnogo brže napredovati kao manji i pokretljiviji tim, no i dalje će činiti najveći dio našeg radnog kolektiva. Paralelno s tim, resktrukturirat će se i ostali odjeli organizacije.

Stoga smo donijeli vrlo tešku odluku: rastajemo se s 336 zaposlenika iz cijele tvrtke. Odluku ćemo provesti s najvećim poštovanjem prema svim tim ljudima, i napravit ćemo sve što je u našoj moći da se pobrinemo za svakog od njih, tako što ćemo osigurati velikodušne otpremnine i pomoć u pronalasku novog radnog mjesta.

Uzmimo malo vremena i izrazimo zahvalnost svima koji će nas napustiti. Svoje poštovanje izrazit ćemo na način da ćemo dati sve od sebe u pružanju usluga svima onima koji koriste Twitter. To možemo jedino napraviti sa svrhovitije posloženim timom koji ćemo s vremenom jačati, s obzirom da ćemo sada biti u mogućnosti reinvestirati u naše najveće prioritete.

Hvala vam svima na vašem povjerenju i razumijevanju. Ovo nije lako. Ali je ispravno. Svijetu treba snažan Twitter, a ovo je korak u smjeru da to i postane. Kao i uvijek, izravno mi se možete obratiti s bilo kakvim pitanjima i zahtjevima.

Jack

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru