Kako su u Bugarskoj odlučili spasiti ugostitelje od propasti? Pa, planiraju im prepoloviti stopu PDV-a

Procjenjuje se da će mjera stajati državnu blagajnu 141 milijun dolara

ZADNJA IZMJENA: svi 15, 2020
Foto: Getty Images

Bugarska vlada u petak je predložila smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na hranu u restoranima i u dostavi na devet posto, sa sadašnjih 20 posto, kao privremenu pomoć sektoru za vrijeme koronakrize.

Prema nacrtu zakona objavljenom na mrežnim stranicama parlamenta, planirana niža stopa trebala bi stupiti na snagu u srpnju i ostati u primjeni do kraja 2021.

Procjenjuje se da će mjera stajati državnu blagajnu 255 milijuna leva (141 milijun dolara). Niža stopa poreza neće se odnositi na pića, na koja će restorani i tvrtke u dostavi i dalje plaćati PDV od 20 posto.

Glavni izvor prihoda države

U Bugarskoj se na sve proizvode i usluge, izuzev hotelskih, plaća PDV od 20 posto koji je glavni izvor prihoda u proračunu te članice EU-a. Korporativni i porez na dohodak iznosi 10 posto i među najnižima je u EU.

Premijer Bojko Borisov iznio je prijedlog o sniženju PDV-a u utorak unatoč prigovorima ministra financija i ekonomista koji smatraju da će potez potaknuti i druge sektore da zatraže niže poreze.

Borisov je odgovorio da je odluka politička i da država mora pomoći restoranima i tvrtkama u dostavi izjednačavanjem stope PDV-a s onom koju plaćaju hoteli.

Turizam čini približno osam posto bugarskog bruto domaćeg proizvoda, podsjeća Reuters.

Privremena pomoć za krize

Premijer je istaknuo i da je niža stopa PDV-a privremena pomoć koja će vjerojatno potaknuti mnoge restorane da izađu iz sive ekonomije i plaćaju više poreza. Sredinom ožujka vlada je zabranila rad kafića, restorana i barova a od početka svibnja počela je postupno ublažavati te mjere.

Vlada očekuje da će malo, otvoreno bugarsko gospodarstvo ove godine pasti tri posto zbog strogih mjera sprečavanja širenja koronavirusa kakve su uvele vlade diljem svijeta. Očekuju i deficit u ovogodišenjm proračunu od tri posto BDP-a.

Europska komisija očekuje pad bugarskog gospodarstva od 7,2 posto u ovoj godini. Premijer je ovih dana poručio da će vlada imati dovoljno sredstava da suzbije pandemiju koronavirusa ali će trebati milijarde za ponovno pokretanje gospodarstva.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program