Biznis & tech

Možda ste čuli da u Sisku misle otvoriti Centar za svemirsku tehnologiju? Najavljuju da će razvijati štit od zračenje

Znastvenici u Centru za svemirsku tehnologiju u Sisku bavit će se zaštitom od svemirskog zračenja

Američki astronaut James Newman, koji je član posade na misiji STS-88 tijekom svoje "svemirske šetnje". Newman se drži za rukohvat ISS-a, a pritom maše kameri koja se nalazi unutar ISS-a.
FOTO: NASA on The Commons /Flickr

Grupa mladih znanstvenika u Sisku želi razviti prototip štita od svemirskog zračenja, testirati ga i ponuditi tvrtki koja planira putovanje na Mars, ispričao je za Jutarnji list Jurica Kundrata, FER-ovac, doktor znanosti i privremeni voditelj stručnog tima od pet znanstvenika koji će voditi budući Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju u Sisku.

Osim voditelja Kundrate, dio tima činit će i Damijan Cerinski te Jakov Baleta, stručnjaci na području dinamike fluida s FSB-a, zatim Franjo Kozina, stručnjak za legure s Metalurškog fakulteta u Sisku te Fran Merzel, kemičar s KIT-a.

Akademske ideje za Muskov SpaceX

Profesori, doktori znanosti, neki u ranim tridesetima, a neki i mlađi, u Sisku planiraju razvijati akademske ideje i nuditi ih globalnim tvrtkama, navodi dnevnik. Prvi veliki projekt Centra, ističu, neće biti lansiranje rakete ili gradnja svemirskog broda, nego razvoj zaštite od svemirskog zračenja.

Kundrata je doktorirao na toj temi, a u svojoj disertaciji predstavio je rješenje – štit sastavljen od zavojnica koje odbijaju zračenje stvarajući magnetsko polje. Primijeniti se to može, veli, na letjelice, satelite i svemirska odijela. Kad razviju prototip planiraju ga predstaviti tvrtki za raketni biznis SpaceX, milijardera Elona Muska, koji najavljuje putovanja na Mars.

Planira se i svemirski centar

“Da, to je neki veliki plan, ali na tome treba puno raditi. Osmisli smo program, a ideja je da se ne bavimo istraživanjem nego da razvijamo proizvode koji su primjenjivi. Kad se centar otvori, razvoj pasivne i aktivne zaštite od svemirskog zračenja bit će naš fokus”, istaknuo je Kundrata za Jutarnji.

Zasad rade u prostorima Metalurškog fakulteta u Sisku, a tamo će i ostati sve dok se ne otvori svemirski centar, čija je gradnja predviđena na prostoru bivše vojarne u Lađarskoj. Kako doznaje Jutarnji list, to bi se trebalo dogoditi u iduće dvije godine s investicijom od 20 milijuna kuna iz fondova EU.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu