Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Možda zvuči kao vijest iz 1990-ih, ali nije. Amerikanci više neće lansirati nuklearne rakete disketama

Diskete su koristili koliko god su mogli, jer ipak, ne može se hakirati sustav izumljen prije interneta

FOTO: Wikimedia

Prije pet godina saznalo se da Amerika i dalje koristila 8-inčne diskete i računala iz 1970-ih za upravljanje lansiranjima nuklearnih raketa. Točnije, američka vojska naredbe o lansiranju takvih raketa od predsjednika prima još uvijek na tim prastarim disketama. No, iz američke vojske su upravo priznali da su diskete konačno otišle u mirovinu, te da su ih zamijenili s “iznimno sigurnim digitalnim solid-state rješenjem”. Tu vijest je za portal c4isrnet.com potvrdio potpukovnik američke vojske Jason Rossi.

Amerikanci su diskete još uvijek koristili u prastarom sustavu (SACCS) Strategic Automated Command and Control System. Taj sustav koristi američka vojska kako bi slala hitne poruke iz komandnih centara svojim postojbama, a diskete su i dalje koristili jer tvrde da ga se ne može hakirati. Kako bi ga se hakiralo, kada je sustav izumljen prije interneta? “Ne možete hakirati nešto što nema IP adresu. To je unikatan sustav. Prastar je i odličan”, ispričao je Rossi.

Bili su uvjereni da im je stari sustav baš dobar

Američko ministarstvo obrane je planirao zamijeniti ta prastara IBM SACCS računala novim računalima, sustavima za pohranu podataka i ‘prijenosnim terminalima’ još 2017. godine, no to nisu učinili do nedavno. Američko ratno zrakoplovstvo još uvijek nije priznalo da li je sustav do kraja upogonjen, odnosno da li je novi sustav zamijenio stari, no za sada su priznali da im sustav radi mnogo brže.

Premda se radilo o prastarom sustavu, ratno zrakoplovstvo je bilo uvjereno da je njihov sustav sigurnosno neprobojan, te da su ga sasvim dobro održavali. Ipak, modernizacija, odnosno instalacija novog toliko bitnog sustava za vojsku nije jednostavna stvar. “Trebate biti sigurni da vam niti jedan neprijatelj ne može preoteti kontrolu nad sustavom, te da ono radi onako kako mu vi zapovjedite” izjavio je član nadzornog odbora američkog ratnog zrakoplovstva Dr. Werner JA Dahm još 2016. godine.