Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Na Infobip Shiftu proglašeni su najbolji startupi, a najavljeno je i širenje konferencije

Sinoć je zatvorena najveća developerska konferencija ovog dijela Europe

FOTO: Filip Popović i Lukša Marotti

Završnim govorima i proglašenjem pobjednika na startup natjecanju, službeno je završeno ovogodišnje izdanje Infobip Shifta, najveće developerske konferencije u regiji. U Zadru se tako, prema riječima organizatora, sastalo više od 4000 članova developerske zajednice, gdje su na šest različitih pozornica mogli biti na 75 predavanja i panela, na kojima je sudjelovalo gotovo stotinu stručnjaka iz više od 30 različitih zemalja. Iz Infobipa također ističu da je online prijenos pratilo oko 6.000 sudionika

Na završetku konferencije, otkriveno je i kako će se Shift proširiti i na dodatnu novu lokaciju, no organizatori za sada nisu htjeli otkriti više. Najavili su samo kako ćemo uskoro saznati više. “Ovogodišnji Infobip Shift ponovno je pokazao svoj globalni karakter, a konferenciju smo sada sadržajno i produkcijski podigli na novu razinu. U Hrvatskoj ćemo nastaviti okupljati tehnološku zajednicu iz cijelog svijeta, a cijeli tim vrlo je uzbuđen oko novog dodatnog izdanja Infobip Shifta koji stiže na drugi kontinent o čemu ćemo uskoro otkriti više detalja”, rekao je Ivan Burazin, osnivač konferencije i član uprave Infobipa za developersko iskustvo.

Naglasak je bio i na startupima

Kako smo već jučer pisali, poprilično velik fokus ovogodišnjeg Infobip Shifta bio je na startupima. Uz golemu priliku za networking, startupovi su imali prilike izlagati svoju ideju ili proizvode na expo sajmu, pa smo u toj hali pronašli osječku Orqu, CircuitMess Alberta Gajšaka, startup koji izrađuje pametne igračke SmartLumies i hrpu drugih.

Drugog dana održano je i startup natjecanje, u kojem su startupovi imali tri minute predstaviti svoju ideju, nakon čega bi uslijedila minuta “rešetanja” žirija, u kojem su sjedili Tunya Irkad, investitorica venture fonda 500 Global, Božidar Pavlović iz AYMO Venturesa i Darko Butina, generalni partner VC fonda daFUND.

Među startupovima koji su se natjecali bio je Hubbig, platforma koja želi povezati dostavljače i kamione koji se vraćaju iz neke dostave prazni, s kupcima koji traže transport tom rutom, kako bi im mogli ponuditi nižu cijenu dostave. Čuli smo i pitch JellyRidea, travel tech kompanije koja želi turističkim vodičima ponuditi platformu na kojoj mogu svoje usluge ponuditi kupcima, bilo da je riječ o virtualnim turama ili turama uživo. Iz Kalifornije je stigao Ephanti, platforma koja želi objediniti niz alata, poput društvenih mreža, CRM i messaging softvera u jednu platformu, kako bi poslovanje bilo jednostavnije, brže i jeftinije.

Infobipova direktorica B2B Growth Strategije, Tamara Rajić, Vidett Adjorlolo, osnivačica travel tech platforme Sorted Chale, te Tunya Irkad iz fonda 500 Global

Prilika za startupe je ogromna

Između pitcheva i proglašenja dobitnika startup natjecanja imali smo prilike poslušati i panel diskusiju na kojoj je sudjelovala Tunya Irkad iz fonda 500 Global, kao i Vidett Adjorlolo, osnivačica travel tech platforme Sorted Chale, kojoj je cilj turistima omogućiti što lakše putovanje u destinacije u Africi. Panel je vodila Infobipova direktorica B2B Growth Strategije, Tamara Rajić.

Adjorlolo je kratko na početku iznijela priču svog startupa, kojeg je pokrenula nakon prilično uspješne karijere u bankarstvu u Hong Kongu. Glavna ideja iza Sorted Chalea je ljudima omogućili lakše putovanje u Afriku, ponajviše u vidu couchsurfinga, odnosno smještaja kod domaćina u njihovom domu. Priznaje i kako im je veliki boom potražnje donio koronavirus, budući da su zbog mnogobrojnog mlađeg stanovništva imali manje brojke zaraženih, zbog čega su imali i manja ograničenja putovanja, što je privuklo brojne turiste.

Irkad se pak nadovezala da je pandemija prisilila mnoge kompanije na digitalizaciju, što je mnogim starutpima dalo prostora i tržište za sve veći rast. Mnoge banke su također uvidjele priliku, pa su tako primjerice u Turskoj pokrenuti VC fondovi, koji su bili gladni za inovativnim idejama. “Mislim da je slična situacija bila i u srednjoj i istočnoj Europi. Pandemija je stvorila veliku priliku i dovela do velikog booma. Mnogi fondovi u Turskoj su već pokrenuli i svoj drugi fond za startupove, tržište je ogromno”, otkrila je Irkad.

Irkad: ‘Infobip je bio okidač za hrvatsku startup scenu’

Uspjeh koji je Infobip postigao, koji ga je transformirao od male tvrtke u globalnog lidera, Irkad kaže da nije baš čest slučaj. Međutim, kaže da takvi uspjesi za sobom vuku i druge, budući da djeluju kao okidač za cijelu startup scenu jedne države. “Slično se događa sada nama u turskom startup ekosustavu, posebice u gaming sektoru. Imali smo prvog unicorna, Peak Games, kojeg je na kraju preuzela golema svjetska gaming kompanija Zynga. Nakon toga, alumniji Peak Gamesa, napustili su kompaniju i napravili svoje tvrtke. Danas tih 28 tvrtki privlači golema, golema ulaganja. Tako je Infobip bio okidač za hrvatsko tržište”, tumači Irkad.

“Sve što mi možemo napraviti kao investitori za svoje portfolio kompanije, koje pokušavaju napraviti disrupciju na područjima gdje i nema toliko tehnoloških aspekata, je dati im podršku i pomoći im u širenju. Možemo im pomoći u traženju još investitora, dati im kontakte i pomoći im u širenju na ključna tržište poput SAD-a. S druge strane, investitor ne treba samo davati novce kroz ulaganja, jer za to bi se mogli obratiti banci. Bitno je pomoći im tamo gdje, i koliko, možemo. Najbolje što investitor može napraviti je otvoriti svoju mrežu startupu u kojeg investira”, dodaje Irkad.

Četiri nagrade za najbolje startupe

Krajem dana, došlo je vrijeme za proglašenje pobjednika, koji su bili podijeljeni u četiri kategorije, nagrada za najbolju ideju i najbolji pitch, po jedna za startupe u ranijoj fazi razvoja i jedna za kasnije faze razvoja.

Titula najboljeg startupa u ranijoj fazi razvoja pripala je spomenutom Hubbigu, dok je nagrada za najbolji pitch startupa u ranijoj fazi pripala Zuluhoodu, platforma kojoj je ideja zaštita doma i obitelji, odnosno, kako su se sami opisali, “Uber za kućnu sigurnost”.

Najboljim startupom u kasnijoj fazi razvoja proglašen je Cidrani Biome, dobitnik već niza drugih prestižnih startup nagrada za svoj personalizirani pristupu zdravlju probavnog mikrobioma, koji je već snažno prisutan na međunarodnoj sceni health i age-tech industrije. Na kraju, nagrada najbolji pitch startupa u kasnijoj fazi razvoja pripala je travel tech platformi Sorted Chale, koja publici predstavila i na panel diskusiji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više