Na Wall Streetu još uvijek vlada optimizam, dionice uporno rastu

Ulagači su ohrabreni poslovnim izvještajima kompanija i očekivanim dogovorom o novim poticajnim mjerama

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Foto: AFP

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 porastao četvrti dan zaredom, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje solidnim poslovnim rezultatima kompanija i uvjerenju ulagača da će američki Kongres uskoro prihvatiti nove poticajne fiskalne mjere.

Dow Jones ojačao je 373 boda ili 1,39 posto, na 27.201 bod, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 3.327 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na rekordnih 10.998 bodova.

Premašena skromna očekivanja

Na rast indeksa ponajviše su utjecali bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim, Walt Disneya. Cijena dionice Disneyja skočila je gotovo 9 posto jer pad prihoda od zabavnih parkova i medijske mreže nije u drugom tromjesečju bio toliko drastičan koliko se očekivalo.

Od 384 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 83 posto nadmašilo je očekivanja analitičara. Doduše, očekivanja su niska, pa tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa za otprilike 20 posto manje nego godinu dana prije.

Nove poticajne mjere

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne oko 1000 milijardi dolara. Petak se smatra zadnjim rokom za postizanje dogovora, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima ističu.

A da su nove poticajne mjere nužne, pokazali su jučer objavljeni podaci s američkog tržišta rada. Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u privatnom sektoru u srpnju broj zaposlenih porastao za samo 167.000, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali milijun novozaposlenih. Mjesec dana prije broj zaposlenih skočio je za 4,3 milijuna.

Nadoknađeni gubici

U ožujku su zbog izbijanja koronakrize burzovni indeksi oštro pali, no posljednjih mjeseci nadoknadili su veliku većinu gubitaka zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Tako je Nasdaq indeks jučer dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen samo oko 2 posto.

Rast azijskih i europskih burzi

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,14 posto, na 6.104 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,47 posto, na 12.660 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 4.933 boda.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u posljednjih šest i pol mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,4 i 1,6 posto. U Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 1,1 posto.

Dolar i dalje slabi

A na valutnim je tržištima dolar nastavio slabiti. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,13 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,60 na 105,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1870 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1805 dolara. Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle, pa su se primaknule najvišim razinama u posljednjih pet mjeseci.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,1 posto, na 45,23 dolara, dok na američkom tržištu cijena barela stagnira oko 42,15 dolara.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program