Netko je kupio laptop zaražen najgorim virusima na svijetu za 1,35 milijuna dolara. Možda se čini bizarno, ali ima smisla

Radi se o umjetničkoj instalaciji s virusima koji su izazvali štetu od 95 milijardi dolara

ZADNJA IZMJENA: svi 28, 2019
Foto: Screenshot

Laptopi zaraženi virusima se obično ili pokušavaju očistiti od virusa, ili završe u smeću. No, jedan prastari Samsung NC10, zaražen najgorim virusima koji su kružili u posljednjih nekoliko godina, prodan je na aukciji za 1,35 milijuna dolara. Naravno, ne radi se o običnom laptopu, već o umjetničkom djelu internetskog umjetnika Gua o Donga, a umjetnički rad je naručila kompanija za računalnu sigurnost Deep Instinct.

Umjetničko djelo imena “The Persistence of Chaos“, odnosno “Postojanost kaosa”, u sebi sadrži viruse koji su izazvali barem 95 milijardi dolara štete. Među njima je ransomware WannaCry, koji je 2017. zarazio preko 200.000 računala u 150 zemalja, napravivši štetu od preko 4 milijarde dolara. Samo u zdravstvenom sustavu Velike Britanije, WannaCry je napravio štetu od oko 100 milijuna dolara. U laptopu je također trojanac BlackEnergy, koji je korišten za pad raznih sustava u Ukrajini tijekom prosinca 2015.

Virusi u njemu izazvali su hrpu štete

Laptop je inficiran i nekim starijim virusima poput ILOVEYOU, koji se distribuirao e-mailom i dijeljenjem datoteka, pa je ubrzo izazvao štetu od preko 15 milijardi dolara. Crv MyDoom, kojeg su navodno razvili ruski e-mail spammeri i koji se također nalazi na laptopu, napravio je štetu od oko 38 milijardi dolara.

Instaliran je i virus DarkTequila, koji je krao bankovne podatke i podatke raznih kompanija, čak i kada računala nisu bila spojena na internet, pa je izazvao nekoliko stotina milijuna dolara štete. Virus SoBig nije samo izazvao štetu krađom podataka ili privremenim onesposobljavanjem računala, već je i uništavao hardver, pa je uništio na stotine tisuća računala, za ukupnu štetu od preko 37 milijardi dolara.

Laptop nije opasan, sve dok je izoliran

U svojem razgovoru za The Verge, par dana prije prodaje laptopa, Guo je izjavio da je cilj njegovog djela bio stvoriti neki fizički objekt koji bi predstavljao sve opasnosti koje postoje u digitalnom svijetu.

“Imamo fantaziju da stvari koje se događaju u računalima zapravo ne mogu utjecati na nas, no to je apsurdno. Virusi koji se koriste kao oružja imaju potencijal uništenja energetskih postrojenja ili javne infrastrukture što može izazvati direktnu štetu ljudima”, pojasnio je Guo.

Prema pravilima aukcije, kupac laptopa ne bi smio dirati niti pokušavati micati viruse i ostali štetan softver. No, kako laptop ne bi širio svoje viruse, uništene su mu sposobnosti spajanja na internet, a svi mogući utori će mu biti onesposobljeni. Sve dok se laptop drži u tom izoliranom stanju, ne predstavlja nikakvu opasnost.

Ivan Luzar
Telegram autor
1819 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program