Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Novi rekordi na Wall Streetu nakon objave kvartalnih rezultata kompanija

Sada je fokus ulagača na odluke i poruke čelnika američka središnje banke, nakon redovne sjednice

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 29: People walk along Wall Street in the financial district of Manhattan on September 29, 2021 in New York City. Following Tuesday's losses and a decline in technology stocks, markets gained ground Wednesday morning with both the Nasdaq and the Dow in positive territory.   Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, dok ulagači čekaju odluke čelnika američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja.

Dow Jones ojačao je 138 bodova ili 0,39 posto, na 36.052 boda, dok je S&P 500 porastao 0,37 posto, na 4.630 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 15.649 bodova.

Dow Jones dosegnuo je rekordnu razinu treći, a S&P 500 i Nasdaq indeks četvrti dan zaredom jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo.

82 posto kompanija ostvarilo veću zaradu od očekivane

Dosad je otprilike 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 40,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

U srijedu će u fokusu ulagača biti odluke i poruke čelnika američka središnje banke, nakon njihove redovne dvodnevne sjednice. Očekuje se da će čelnici Feda odobriti plan smanjenja programa kupnje obveznica, vrijednog 120 milijardi dolara mjesečno, koji je podržavao likvidnost, a time i rast tržišta kapitala od početka pandemije koronavirusa.

Analitičari smatraju da će Fed povećavati kamate

Ulagači će pažljivo pratiti poruke u vezi ključnih kamatnih stopa i inflacije. Većina analitičara smatra da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovici iduće godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata.

Ostaje za vidjeti kako će tržište reagirati na poruke Feda, s obzirom da je labava monetarna politika bila ključna za rast S&P 500 indeksa od početka godine za oko 23 posto.

Dionice rasle i na europskim burzama

„Tržišta su najsretnija kada su stvari predvidljive, kada se situacija razvija kao što se očekuje. A očekuje se smanjenje poticaja. Idućih tjedana pratit će se situacija na političkoj sceni, a nakon sezone objava poslovnih rezultata kompanija, u fokusu ulagača bit će ponovno makroekonomski pokazatelji”, kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 7.274 boda, no frankfurtski DAX porastao je 0,94 posto, na 15.954 boda, a pariški CAC 0,49 posto, na 6.927 bodova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više