Biznis & tech

S ovim naočalama moći ćete gledati kroz aute (da, kao da imate rentgen)

U San Franciscu je predstavljen prototip naočala proširene stvarnosti

FOTO: Mini USA

BMW je predstavio Mini Augmented Vision, prototip naočala proširene stvarnosti, koji će vozačima za volanom Minija (u vlasništvu BMW-a) davati navigacijske upute, upozoravati na prepreke te nuditi mogućnost handsfree pisanja poruka i kontrole muzike.

U kombinaciji s kamerama postavljenim na karoseriju automobila, naočale će vozačima nuditi mogućnost neke vrste rengenskog vida kojim će, primjerice, moći vidjeti kroz auto kako bi se lakše parkirali.

Visoko tehnološke naočale, koje izgledaju poput uvećanih sunčanih naočala, rade sa sustavom Minija za povezivanje s pametnim uređajima, a službeno su predstavljeni, na danas otvorenom, sajmu automobila u Šangaju. Unutar naočala nalazi se brojna tehnologija koju imaju mobiteli, poput WiFi-a, Bluetootha i GPS senzora koje pogoni Qualcomm procesor na Android sustavu.

Mini Augmented Vision
Naočale su još uvijek u fazi razvoja Mini USA

BMW nije otkrio kada će u svakodnevnu upotrebu

Na prezentaciji u San Franciscu BMW je pokazao prototip u simulaciji vožnje, ali proizvod je još uvijek u fazi razvoja. U BMW-u nisu otkrili kada će ući u svakodnevnu upotrebu.

Dok neke tvrtke ulažu značajna sredstva u razvoj automobila bez vozača, BMW je svoju energiju usmjerio na razvoj tehnologije koja podiže sigurnost vozača. “Naši kupci su ljudi koji vole voziti”, kaže Patrick McKenna zadužen za planiranje Minija.

BMW na projektu naoučala surađuje s Qualcommom čija Vuforia tehnologija (platforma za proširenu stvarnost) se najčešće koristi u mobitelima i tabletima.

Potpredsjednik Qualcomma Jay Wright nije spomenuo Google Glass, ali je rekao kako prijašnje verzije naočala koje nude proširenu stvarnost nisu u potpunosti ispunile očekivanja. “Industrija nije ponudila dovoljno dobre aplikacije na kojima bi mogli raditi. Nadam se da će ovaj projekt biti prekretnica”, poručio je Wright.

Nastavite čitati