Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Par Birkenstock natikača, koje je nosio Steve Jobs, prodane za 218.000 dolara

Natikače su bile u prilično lošem stanju

Steve Jobs, Apple's new CEO and co-founder, talks with some of his Apple team after his keynote address at the MacWorld Expo in San Francisco 05 January, 2000. AFP PHOTO/John G. MABANGLO (Photo by JOHN G. MABANGLO / AFP)
FOTO: AFP

Par nošenih natikača marke Birkenstock, model Arizona, koje je nosio pokojni suosnivač Applea, Steve Jobs, prodan je na aukciji za 218.750 dolara, objavio je The Verge. U aukcijskom opisu stoji da su natikače zadržale otisak stopala Stevea Jobsa, oblikovan nakon puno godina nošenja. Sretni ponuđač dobio je i nezamjenjivi token, NFT, koji uz to ide.

Ove sandale Jobs je navodno nosio sedamdesetih i osamdesetih godina, kada je prvi puta pokrenuo Apple. Iz smeća ih je spasio upravitelj Jobsove ostavštine Mark Sheff, a koncem prošloga tjedna ponuđene su na prodaju preko aukcijske kuće Julien’s Auction.

Jobs je imao vrlo malo stvari

Sheff je u članku za Business Insider 2016. godine kazao da je Jobs imao vrlo malo stvari. Sheff priča kako je ipak zadržao natikače kad ih je već bio spreman baciti. “Neke smo stvari zadržali, neke dali prijateljima, a neke smo odnijeli u dobrotvorne ustanove. Kolekcija Jobsovih stvari prilično je nasumična”, rekao je.

Sheff je sandale prvo prodao na aukciji 2016. godine za oko 2000 dolara, prema NPR. Drugi puta, procijenjeno je da će natikače postići cijenu od 60 do 80 tisuća dolara ali su nadmašile očekivanja. “Natikače su nošene ali i dalje izgledaju netaknuto. Podnožje od pluta i jute zadržava otisak koji je Jobsovo stopalo oblikovalo nakon godina nošenja”, piše u opisu.

Kupac je nepoznat

Ne zna se tko je kupio Birkenstockice, ali se zna da je ponuda došla iz Hard Rock Cafea na njujorškom Times Squareu. Prije nego su se drugi puta našle na dražbi, prošle su razne izložbe, u Milanu na Salone del Mobile, u sjedištu Birkenstocka u njemačkome Rahmsu, u prvoj američkoj Birkenstockovoj trgovini u SAD-u, u SoHo-u New Yorku.

A 2012. godine jedan dopis Stevea Jobsa i radna Apple I matična ploča prodani su na aukciji za 400.000 dolara, dok je rijedak prototip videopada koji je Jobs odbacio, postigao je prošle godine 14.000.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više