U suradnji s
U suradnji s tvrtkom Mars

Prošle godine svake minute izgubili smo šume veličine 10 nogometnih terena. Ova je tvrtka predvodnik promjena

Proizvodnja palminog ulja, sadnja soje i plantaže kakovca su vodeći uzroci deforestacije u svijetu

FOTO: Shutterstock

Prošle godine smo nepovratno izgubili 3,75 milijuna hektara šuma, i to je samo brojka za prašume gdje je već ionako alarmantna situacija.

To znači da je svake minute s lica zemlje nestalo šume veličine 10 velikih nogometnih igrališta. Ujedno je to rezultiralo emisijama od 2,5 gigatona ugljičnog dioksida, što je ekvivalentno godišnjim emisijama fosilnih goriva u Indiji.

Zabrinjavajući uzlazni trend

Tropi su pak ukupno izgubili 11,1 milijuna hektara drveća u 2021. Poprilično su zabrinjavajući ovi posljednji podaci Svjetskog instituta za istraživanje resursa, zar ne?

Dakako, tu priči nije kraj. Ni predviđanja za ovu godinu nisu obećavajuća. Od početka stoljeća smo izgubili 11 posto ukupne svjetske količine stabala, a ta se brojka iz godine u godinu povećava.

Ne tako slatka strana čokolade

Proizvodnja palminog ulja koje se najviše od svih ulja koristi na svijetu i sadnja plantaža soje kako bi se prehranila stoka. To su dva vodeća uzroka krčenja šuma i masovnog nestanka ovog svjetskog blaga.

Odmah iza palminog ulja i soje u stopu ih prati i uzgoj kakaa. Manje je to poznata činjenica, no naša ljubav prema slatkome ubija planet.

Kada bi više ljudi znalo što sve stoji iza proizvodnje određenih čokoladnih delicija, promislili bi bolje o njihovoj konzumaciji.

Gana i Obala Bjelokosti u problemima

Zašto je uzgoj ove biljke koja je nužna za proizvodnju čokolade toliko problematičan? Brazil i Indonezija su dugo godina bili na vrhu ljestvice država u kojima je najviše šuma posječeno. No, proteklih nekoliko godina su ih dobrano pretekle Gana i Obala Bjelokosti. Upravo zbog, ni manje, ni više, čokolade.

Deforestacija se u tim zemljama povećala za nevjerojatnih 60 prosto unatrag pet godina, govori istraživanje međunarodne platforme Global Forest Watch.

Naime, Gana i Obala Bjelokosti su države koje su najpoznatije po proizvodnji kakaa u svijetu. Ondje se šume sijeku kako bi se posadile plantaže kakaovca. Primjerice, u Gani je drveće do danas posječeno u veličini jedne naše susjedne države – Slovenije.

Porast štetnih plinova u atmosferi

Krčenje šuma trenutno je odgovorno za oko 10 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, pokazuju podaci istraživačkog centra Woods Hole.

Zbog pritiska javnosti, države zapadne Afrike su morale donijeti strategiju kojom će se masovno pošumljavati kako bi se uništeni dijelovi počeli revitalizirati. Također, u donošenje promjena su uključene sve velike države i kompanije svijeta koje su povezane s ovom industrijom.

Osim deforestacije, industrija čokolade je pod povećalom i zbog iskorištavanja djece za rad na plantažama. Većina te iste djece, kako govore podaci američkog Ureda za međunarodne poslove, nisu ni čuli za nju, a kamoli kušali komadić čokolade.

Shutterstock

Krenuli su samoinicijativno

Među liderima pozitivnih praksa u industriji ističe se tvrtka Mars koja pod svojim okriljem ima razne omiljene brendove – od čokoladica Mars, Snickers i Twix do Ben’s Original riže.

Na samom su vrhu čokoladne industrije i jedna od najvećih globalnih kompanija u privatnom vlasništvu, a najveće promjene na tržištu pokrenuli su samoinicijativno.

Naime, tvrtka je uložila vrtoglavih milijardu dolara u svoj hvalevrijedan Plan održivosti kroz generacije. Pokrenula ga je 2017. godine, a fokusiran je na tri međuzavisna stupa za rast. To su zdrav planet, prosperitet ljudi i briga o dobrobiti.

Shutterstock

Ugljično neutralna čokolada

Zahvaljujući spomenutom planu prošle su godine imali 6,1 posto niže emisije stakleničkih plinova u usporedbi s 2015., dok će Mars čokoladne pločice do kraja godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i Kanadi biti certificirane kao ugljično neutralne.

Drugim riječima, to znači da će se ondje godišnje prodati i proizvoditi više od 220 milijuna ugljično neutralnih čokoladica.

U čitavoj Europi pak od siječnja 2023. će sve Marsove čokoladice sadržavati 100 posto održiv kakao koji dolazi iz pouzdanih i društveno odgovornih izvora.

Ulaganje u zelenu energiju

Hrana za pse i mačke Royal Canin, koja je ujedno i najveća robna marka u obitelji tvrtke Mars, obvezala se da će do 2025. godine postati ugljično neutralna.

Uz to uskoro sva proizvodnja prelazi na 100 posto obnovljivu energiju. Trenutačno 72 posto električne energije Royal Canina dolazi iz obnovljivih izvora.

Sheba, Marsov brend mačje hrane, se obvezao obnoviti više od 185.000 četvornih metara koraljnog grebena diljem svijeta do 2029. godine. Zanimljivo je spomenuti kako niti jedan Marsov proizvod za životinje ne sadrži ugrožene vrste, već 96 posto ribe dolazi također iz održivog uzgoja.

Društveni ciljevi jednako važni

U posljednjih su šest godina uspjeli eliminirati čak četvrtinu neodrživo korištene vode u proizvodnji, a jednako toliko još planiraju ostvariti do 2025.

Jednaku posvećenost Mars pokazuje i prema društvenim i zdravstvenim ciljevima. Samo 2021. osigurali su 4.3 milijarde zdravih obroka, dok im je cilj do 2025. ostvariti 5.5. milijarde godišnje.

Od 2016. godine do danas omogućili su dodatne edukacije iz sigurnosti u prehrani više od 300 ljudi iz nevladinih udruga, akademije, industrije i javnih organizacija i stvorili više od 25 internacionalnih kolaboracija za ostvarenje ciljeva u zaštiti hrane.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Mars.